6 неща, които искате да научите за котешките възглавнички на лапите

котешки лапи Снимка: iStock

Е дно от първите неща, които някои стопани виждат сутрин е не само котешкото лице, което се гали в тях, но усещат и пухкавите лапи стъпили върху нас или протягащи се към лицето ни. Разбира се, котешките лапи не служат само зада са сладки, а имат много различни важни функции.

1. Кожата на лапите се различава от кожата на останалата част от тялото

Кожата на котешките лапи обикновено има е твърда. Въпреки по-грубата кожа, лапите всъщност са чувствителни на допир и много котки не обичат да ги пипате. Причината е, че те са снабдени с много нерви, които помагат на гальовните животни да се ориентират и да вземат решения относно околната среда. Ето защо котката ви понякога предпазливо ще докосне непознат предмет с лапа, преди да реши дали да се захване с него или да го остави на мира.

котешки лапиСнимка: iStock

2. Не всички котки ще ви позволят да играете с лапите

Тъй като възглавничките на лапите им са толкова чувствителни, не всички котки обичат да бъдат докосвани там. Ако ви позволят, уважавайте решението им, като се отнасяте деликатно само към пръстите на краката им, тъй като това е знак за доверие.

Dogsandcats.bg

3. Котките могат да се потят през краката си

Въпреки че не могат да се изпотят напълно по цялото си тяло, котките (и кучетата) могат да се потят през краката си. Може дори да видите малки петна или отпечатъци от лапите на вашата котка върху бяла повърхност, когато са нервни. Това често може да се случи при посещение на ветеринарен лекар.

4. Котките използват лапите си, за да маркират територия

котешки лапиСнимка: iStock

Ако сте виждали мъркащия домашен любимец да меси с лапи някое одеяло или възглавница - той оставя и аромата си там. Така ще знае, че мястото е маркирано като негово и ще се чувства спокоен.

5. Лапите могат да поемат шока от висок скок или случайно падане

Котките са отлични акробати, които могат да хвърлят да скочат рязко, от голяма височина, да се приземят на краката си и да избягат, преди да имате време да обмислите действията им. Въпреки тяхната чувствителност, лапите имат плътна мастна тъкан, която ги поддържа, когато „кацнат“. По-грубата кожа им позволява да се хващат и да се катерят по повъхрности без усилие.

6. Цветът на възглавничките зависи от цвета на козината на котката

Има връзка между цвета на пръстите на котката и цвета на козината на мяукащия приятел. Например, черните котки са склонни да имат черни възглавнички, оранжевите котки имат оранжеви възглавнички и т.н. Понякога цветът на пръстите не съответства на цвета на кожата им, като например розовите възглавнички при белите котки.

котешки лапиСнимка: iStock

Понякога те могат да променят цвета си, тъй като цветът е свързан с абсорбцията на меланин. Не е необичайно цветът постепенно да се променя с възрастта на вашата котка. Въпреки това, трябва да я заведете на ветеринар, забележите внезапна промяна в цвета на лапите, тъй като това може да е признак на заболяване или нараняване.

Макар че хората обожаваме тази част на котешкото тяло, не бива да забравяме, че за котките тя е чувствителна. Ако мъркащият домашен любимец не позполява да пипате лапите му - уважете това и не го дразнете. Все пак те имат толкова важни функции и са пълни с нервни окончания. Нормално е някои котки да чувстват раздразнение при допир и да се гневят.

Виж още