6 основни грижи, които трябва да полагаме за Хималайските котки

Хималайска котка Снимка: iStock

Х ималайската котка е микс между Персийска и Сиамска котка, с пухкава козина, която се открива в различни цветове и шарки. Тези приятели са известни с външния си вид и нежния си характер, което ги прави привлекателни за много собственици на котки. Тъй като Хималайската котка има толкова красива и дълга козина, тя трябва да се разресва по-редовно от другите котки, за да може козината винаги да изглежда добре.

Ако имате такъв пухкав котешки спътник у дома - трябва да знаете какви грижи да полагате за него и козината му. Затова ви идваме на помощ с 6 основни грижи, които да полагате за тези домашни любимци.

1. Редовно разресване на козината

Хималайската котка може да линее доста, така че редовното четкане е важно, ако искате да предпазите козината ѝ от заплитане. Разресването ще ви помогне и да уловите мъртвите косми, които иначе биха паднали на пода или биха сплъстили козината на котката. За целта трябва да използвате както както гребен с фини зъбци, така и четка за разресване с по-едни.

Хималайска коткаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Втората е чудесна за премахнате на големи сплъстявания, а гребенът ще послужи за изглаждане на козината на мяукащия приятел.Трябва да се стремите да го четкате до пет пъти седмично, ако искате да поддържате козината му в добър вид.

2. Къпане с подходящи продукти

Използването на силни шампоани за вашата Хималайска котка може да доведе до това козината ѝ да изглежда прекалено пухкава или суха, което я прави по-предразположена към заплитания и възли.

3. Почистване на очите и устата

Хималайската котка има плоско лице и много козина около устата си, поради което храната лесно попада в козината ѝ. Очите на тези приятели също са известни с това, че сълзят често се замърсяват. Можете да почиствате около очите им с нежна кърпичка за домашни любимци или да използвате мокра кърпа или памучен тампон. Това ще помогне за отстраняване на мръсотията от очите им.

Натрупването на мръсотия в очите на котките също може да се втвърди и да затрудни отстраняването ѝ, затова трябва да се стараете да избърсвате нежно очите веднъж дневно, за да предотвратите това. Ако има остатъци от храна около устата на мъркащия приятел и той не е успял да се почисти поради буйната си козина - помогнете му, като ги отстраните, защото иначе ще се втвърдят и ще станат още по-трудни за отстраняване.

4. Награждавайте доброто им поведение

За някои Хималайски котки почистването може да не е толкова приятно преживяване, поради което е важно да ги възнаграждавате след почистването с вкусни лакомства. Това ще позволи на котката ви да стане по-толерантна по време на „разкрасителните процедури“, тъй като ще ги свързва с нещо положително, като например получаването на лакомство. След известно време мъркащият приятел ще стане по-спокоен докато го обгрижвате, което ще направи процеса по-бърз и приятен и за двамата.

5. Поддържайте ноктите им подрязани

Хималайските котки трябва да имат достъп до място за драскане, което може да им помогне да износят ноктите си, но ако вашата котка не е много активна и не използва драскалките е важно да поддържате ноктите изрязани до подходящ размер, за да не се разрастват.

В началото подрязването на ноктите може да бъде стресиращо за котката ви, затова не забравяйте да я занимавате по време на тази дейност или да я извършвате докато тя спи, но с течение на времето, мяукащият приятел ще свикне.

6. Хигиена на зъбите

Хималайска коткаСнимка: IStock

Поддържането на зъбите на Хималайските котки чисти е важна част от рутинната грижа за тях. Можете да се сдобиете с паста за зъби за котки и четки, които са малки и удобни за почистване на зъбите на мъркащите приятели. Това може да се прави един час след като са приели последното си хранене за деня.

Всеки домашен любимец изисква определени грижи. Някои повече, други по-малко. Хималайските котки имат нужда от повече поддръжка, но след като установите определена рутина, и вие, и гальовният домашен любимец ще свикнете с тези процедури.

Виж още