Хималайска котка

Хималайска котка Снимка: Istock

Други имена

Himalayan

Научно име

Felis catus

Размери

25-30 см. 43-48 см.

Тегло

3 - 6 кг.

Живот

9 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Хималайските котки се появяват след кръстосване между Сиамски и Персийски котки, което е направено в средата на 20-те години. През 30-те години се ражда за първи път дългокосместа котка със светла козина и оцветени, тъмни крайници (калърпойнт). Полученият резултат е любопитен, тъй като до този момент няма котка с дългата козина на Персиеца и типичното оцветяване на Сиамците. От тук се ражда идеята за нова порода. През 50-те години, американка на име Маргерита Гофорт успява да продължи развъждането на този „Персийски калърпойнт“. Тези приятели са признати през 50-те години, под името „Хималайска котка“. Породата е кръстена по този начин заради приликата на оцветяването с други животни като хималайския заек, например.

Външен вид

Хималайската котка е хибридна порода, идентична на Персийската. Отличителна й черта е окраската тип калърпойнт, представляваща различно оцветяване на лицето, краката, ушите и опашката, която е характерна за Сиамските котки. Цветът на тялото е един цвят, обикновено светъл или бял, а оцветяването на крайниците – контрастно на него. Очите са големи, кръгли и задължително сини, в различни нюанси. Те са раздалечени, което придава миловиден вид на котката. Тялото им е средно по размер, с дълго и гъсто окосмяване. Главата им е кръгла и голяма, а шията – къса. Носът им е къс и силно сплескан, „наследство“ от Персийците. Ушите са малки, заоблени, раздалечени и разположени ниско на главата. Опашката обикновено е къса и дебела. Цялостният им външен вид е леко закръглен.

Характер

Хималайската котка е спокойна и любвеобилна. Тя е тиха домашна котка, която обича да релаксира с хората. Привързва се много към стопаните си и иска постоянно да е близо до тях. Хималайците са много сензитивни и реагират на настроенията и емоциите на близките си хора. Те не са много активни, не са гласовити и не изискват настоятелно вниманието на стопаните си. Най-много обичат да бъдат галени или да си играят с вас и с любимата си играчка.

Здраве

Тези приятели са предразположени към някои състояния като: поликистозна бъбречна болест, дихателни проблеми, очни проблеми, като прогресивна атрофия на ретината и хипертрофична кардиомиопатия.

Dogsandcats.bg

Грижа

Ако нямате време или не желаете да отделяте такова почти всеки ден за грижа, Хималайската котка не е подходяща за вас. Тъй като имат дълга, копринена коса, която лесно се заплита, трябва да се разресват почти всеки ден. За тези породи дори се препоръчва посещение при грумър (фризьор за домашни любимци), който да се грижи периодично за козината, така че я да е здрава и в безупречно състояние. Ушите на тези приятели също са склонни към замърсяване, така че почистването им от време на време също е задължително. В допълнение, плоското лице трябва да се почиства редовно и внимателно, за да се премахне сълзенето.

Хранене

Хималайците се нуждаят от висококачествена котешка храна на гранули и паучове. Някои са заплашени от затлъстяване, тъй като това не е най-активната порода, така че трябва да следите порциите. Както при всички гальовни животни – достъпът до прясна и чиста вода е задължителен.

Деца и домашни любимци

Хималайските котки са добър избор за семейства с деца. Те могат да правят компания в игрите на децата ви. Също така, са нежни, търпеливи и обичат да редуват играта с гушкането.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още