6 рискове за здравето, които носи мръсната котешка тоалетна

котешка тоалетна Снимка: iStock

П очистването на котешката тоалетна е най-миризливата задача за собствениците на гальовни животни. Освен че мръсната котешка тоалетна е неприятна, тя носи и рискове за здравето ни, така че нейното почистване е не само изключително важно за мъркащия домашен любимец, но и за вас и вашето семейстно!

Какви рискове крие мръсната котешка тоалетна - ще научим в тази статия!

1. Инфекции на пикочните пътища

Когато не изгребвате котешката си котка, вашето любимо коте може да клекне директно върху старата урина или изпражнения следващия път, когато отиде до тоалетна. Това не е хигиенично, тъй като котката ви след това разнася тази мръсотия из целия дом!

Мръсната котешка тоалетна може да причини други здравословни проблеми поради естествената придирчивост на котките. Тези гальовни животни просто не искат да влязат в мръсна тоалетна.

Dogsandcats.bg

2. Болест на котешко одраскване

Това е бактериална инфекция, която хората могат да получат от мръсна котешка тоалетна. Причинява се от бактерията Bartonella henselae и най-често се предава на хората чрез ухапвания от котки или одрасквания. Не е изключено обаче да възникне и при директен контакт с мръсни котешки тоалетни.

3. Заразяване със салмонела

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Лошото при това състояние е, че вашият домашен любимец може да не проявява симптоми, така че може дори да не знаете, че има инфекцията. Признаците на заболяването включват диария, спазми в корема, болка в корема или треска.

4. Прекомерно излагане на амоняк

Урината на вашата котка е пълна с амоняк, което е част от причината да мирише толкова лошо. Котешката урина е силно концентрирана, така че има силна миризма, която води до дразнене на очите, носа и гърлото и главоболие. Дългосрочното излагане на амоняк може да причини дразнене на белите дробове, кашлица, бронхит или пневмония.

5. Кръгли червеи

Екскрементите на вашата котка може да са дом на няколко вида паразити. Кръглите червеи могат да преминат от изпражненията на вашата котка върху вас, причинявайки множество неприятни странични ефекти като диария, гадене и кашлица.

Ако смятате, че вашето коте има кръгли червеи, посещението при ветеринар е наред. Ако не се лекуват, тежките зарази с този паразит могат да причинят животозастрашаващи последици.

6. Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е заболяване, причинено от паразита Toxoplasma gondii. Това е сравнително често срещано и обикновено е леко при котките, но поради неговия зоонозен потенциал, всички собственици на котки трябва да са наясно с последиците за здравето му.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Признаците на токсоплазмоза при хората включват:

  • Мускулни болки
  • Умора
  • Главоболие
  • Подути лимфни възли
  • Треска

Бременните жени и хората, които имат компрометирана имунна система, рискуват да развият сериозни усложнения от това заболяване. В допълнение, инфекцията може да премине върху неродени бебета, което потенциално води до мъртво раждане, спонтанен аборт или сериозни здравословни проблеми като гърчове, жълтеница или очни инфекции.

Въпреки че никой собственик на котка не очаква с нетърпение почистването на котешката тоалетна, трябва да правите това ежедневно. Не само защото е неприятно и котката ви ще бъде недоволна, но и защато мръсната тоалетна има последици за вашето здраве.

Виж още