6 съвета как да къпем котка Сфинкс

котка Сфинкс Снимка: iStock

Л есно е да се предположи, че котка Сфинкс ще изисква по-малко поддръжка от космата котка, но собствениците на безкосмести котки ще са наясно, че е точно обратното. Котките Сфинкс се нуждаят от редовно къпане, за да поддържат чувствителната си и деликатна кожа здрава и чиста от бактерии.

Добрата новина е, че повечето котки Сфинкс свикват с редовно къпане, така че трябва - да се надяваме - да започнат да се наслаждават на престоя си във водата.

1. Подгответе ваната

Напълнете ваната или голям леген с достатъчно вода, за да достигне височината на корема на вашата котка, но не повече. Уверете се, че водата е приятна и топла, но не прекалено гореща. Ако котката ви все още не е свикнала или не е съгласна с времето за къпане, трябва да отрежете ноктите ѝ, преди да се опитате да я изкъпете.

котка СфинксСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Поставете кърпа на дъното на ваната. Това ще създаде нехлъзгава повърхност, така че котката ви да се чувства по-уверена, докато стои във ваната.

Добавете малко количество хипоалергенен котешки шампоан към водата и го смесете.

2. Почистете нежно кожата на котката

Внимателно спуснете вашата котка Сфинкс във ваната, като се уверите, че първо задните ѝ крака влизат във водата, а след това предните. Поддържайте гласа си спокоен и нисък и говорете с котката си, за да я успокоите.

Използвайте кърпа, за да почистите котката, като внимавате да почистите и между кожните гънки. Не забравяйте да измиете опашката на котката си, но избягвайте попадането на вода в лицето им. Може нежно да почистите лапите. Къпете мъркащия приятел с нежни и плавни движения.

Почистете лицето на котката си с кърпата, като внимавате да почистите и около очите.

3. Изплакване

Когато приключите със сапунисването на мяукащия приятел може или да използвате кана с чиста топла вода, за да я изплакнете, като внимавате да не тече водата върху лицето ѝ, или да използвате слушалката на душа. Ако използвате душ, за да ги изплакнете, звукът може да стресне котката ви, така че се уверете, че тя е спокойна или я държите, така че да не мърда.

котка СфинксСнимка: iStock

4. Подсушаване

Увийте котката си в голяма суха кърпа и бързо я разтрийте. За още по-щастлива котка използвайте топла кърпа, но се уверете, че не е твърде гореща! Вашата котка може да почувства, че иска да се измъкне от вас до този момент, така че я подсушете колкото се може по-бързо.

5. Почистете ушите

Котките Сфинкс се нуждаят от почистване на ушите си поне веднъж на всеки две до три седмици средно, въпреки че някои представители може да изискват по-често почистване на ушите. Като използвате безопасен за котки течен препарат за почистване и памучен тампон, внимателно задръжте всяко ухо и избършете около външния ушен канал.

6. Наградете котката си

Веднага след като приключите с къпането на гальовния приятел му предложете лакомства. Като начало се надяваме, че вашата котка ще започне да свързва времето за къпане с приятната наслада от тях.

Задължително ли е да къпем котките Сфинкс?

котка СфинксСнимка: iStock

Всички котки естествено произвеждат кожни масла от жлези, разположени по цялото им тяло. Тези масла образуват защитна бариера върху кожата им. При породите без косми, като Сфинкса, липсата на козина прави тази бариера много очевидна, особено когато се гушкат с хора. Анекдотично, липсата на коса също кара кожата им да произвежда повече от тези масла, въпреки че това не е окончателно доказано от изследвания.

Консултирайте се с ветеринарния си лекар, тъй като той може да ви даде най-добър съвет дали това е изрично необходимо за вашия мъркащ домашен любимец.

Вижте още:

Каква е разликата между породите Девън Рекс и Сфинкс

6 различни цвята на котките от породата Сфинкс

Какво трябва да знаете, преди да се сдобиете с котка Сфинкс

Виж още