Каква е разликата между породите Девън Рекс и Сфинкс

Девън Рекс Снимка: iStock

М алко са породите котки, които са толкова уникални и забележителни, колкото Девън Рекс и Сфинкс. Техните зашеметяващи характеристики ги отличават от много други породи домашни котки.

Ако обмисляте да си вземете нов и екстревагантен домашен любимец, и двете породи заслужават внимание. Те са лоялни и игриви, което може да направи избора между двете доста труден.

Въпреки някои сходства в характерите, между тях има някои много съществени разлики, за които трябва да знаете.

Подробно за Девън Рекс

Девън РексСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Девън Рекс има много уникален външен вид. Леко елфическото им лице, силните ъгловати черти и големите очи са само част от това, което ги прави толкова забележителни. Големите им уши и вълнообразната козина придават допълнително очарование на външния им вид.

  • Личностни характеристики

Тези гальовни животни са много общителни и любопитни, затова се интересуват от всичко и всички. Те са малко пакостливи, което прави животът с тях доста непредвидим. Могат да бъдат безстрашни и често се забъркват в малки неприятности.

Те имат високо ниво на енергия и жадуват за внимание. Девън Рексът се развива най-добре в среда с много играчки и забавни дейности. Високата им интелигентност прави обучението им на трикове малко по-лесно от това на други породи.

  • Проблеми със здравето

Котките от породата Девън Рекс понякога могат да развият заболяване, причинено от рецесивен генетичен дефект. Това състояние причинява изтъняване на козината и оплешивяване и често се проявява на петна.

Хипертрофичната кардиомиопатия е друг потенциален проблем за здравето. Това е често срещана форма на сърдечно заболяване, която засяга 10-15 % от популацията на домашните котки. Хипертрофичната кардиомиопатия причинява уголемяване на сърдечния мускул и се предава по наследство.

  • Грижи за Девън Рекс

Девън РексСнимка: iStock

Тези приятели нямат нужда от много четкане, тъй като фината им козина е склонна към накъсване. Вместо това използвайте влажна кърпа върху козината им или ги къпете в топла вода с мек шампоан за котки според инструкции на вашия ветеринарен лекар. Редовното къпане ще предотврати омазняването на кожата. Ако омазняването се превърне в проблем, котката ви може да развие инфекции с дрожди и кожни раздразнения.

Тъй като козината на тези котки е толкова тънка, ще трябва да полагате допълнителни грижи, ако те обичат да прекарват време на слънце или навън през зимата. През лятото трябва да се пазят от слънцето, през зимата може да се наложи да се обличат, за да им е топло.

Подробно за котките Сфинкс

Не може да се отрече характерният външен вид на Сфинкса. Тези безкосмести и привличащи вниманието котки имат големи уши, мускулести тела и набръчкана кожа. Техните изпъкнали скули и триъгълна глава дават повод да се върнем към котките от Древен Египет, на които са кръстени.

Девън РексСнимка: iStock

Въпреки че безкосместите котки съществуват от стотици години, Сфинксът е първата котка, която е отглеждана специално заради тази своя характеристика. Развъдчиците започват да развиват сфинкса, който познаваме и обичаме днес, през 60-те години на миналия век.

  • Личностни характеристики

Сфинксът е предана и лоялна порода. Те не обичат да остават сами за дълъг период от време и са известни с нуждата си от помощ. Може да ви е трудно да правите каквото и да било без вашия Сфинкс до вас. Те винаги искат да участват във всяка дейност, която извършвате.

Сфинксът е странна порода, която осигурява безкрайни забавления за своите стопани. Те често са доста гласовити и не се притесняват да използват гласа си в целия ви дом.

Те са много интелигентни и дори могат да се научат да правят трикове. Сфинксовете реагират добре на обучение с положителни петоди. Ако вашият Сфинкс е непослушен, опитайте се да го награждавате, когато демонстрира добро поведение, вместо да го наказвате за нещо лошо.

  • Проблеми със здравето

Девън РексСнимка: iStock

Не е изненада, че котките от тази порода са склонни към кожни заболявания. Без козината, която другите породи имат като защита, Сфинксът може лесно да развие обриви и гъбични инфекции. Прекомерното количество мазнини по кожата им може да причини пигментна уртикария, която причинява червени петна и лезии.

Котките от породата сфинкс често имат проблеми с ушите си. Мръсотията може лесно да проникне в ушите им, тъй като там няма косми, които да ги предпазват. Маслата също могат да се натрупват в ушите и да действат като магнит за прах и мръсотия.

Същата липса на козина може да доведе до проблеми с регулирането на телесната температура. Собствениците на Сфинксове често трябва да инвестират в пуловери, отопляеми легла за котки и други аксесоари, които създават топлина в дома им.

  • Грижи за Сфинкса

Собствениците на сфинкс трябва да са готови да отделят време всяка седмица за грижа за котките си. Кожата им се нуждае от редовно къпане, за да се отстранят мазните секрети, които могат да предизвикат раздразнения. Тези секрети могат да се появят и във външното ухо, така че ушите ще се нуждаят от редовно почистване, за да се предотвратят ушни инфекции.

Без пухкава козина, която да ги топли, на котките Сфинкс често им е студено. Много стопани намират тези гальовни приятели върху компютър, близо до телевизор  и какъвто и да е предмет, който излъчва топлина. Както и котките от породата Девън Рекс, котките Сфинкс могат да страдат от слънчеви изгаряния, ако не им се осигури слънцезащита.

Коя порода е подходяща за вас?

Девън РексСнимка: iStock

Въпреки че и двете породи имат някои явни прилики, те все пак са отделни породи с няколко основни разлики. Може би най-голямата разлика между тях е козината им. Късата, фина козина на Девън Рекс е много по-лесна за поддържане от безкосместия им събрат Сфинкса. Ако не искате да се занимавате с котешки косми, Сфинксът ще бъде по-добрият избор за вас. Ако обаче живеете на по-студено място, Девън Рекс ще бъде малко по-подходящ за този климат.

И девон рексът, и сфинксът са семейни и лоялни породи, независимо от това как ги разбирате. Изборът между тях в крайна сметка се свежда до това колко време трябва да отделяте за обгрижване и игра. Независимо от избора ви, всяка от двете породи котки ще бъде любящ спътник за вас и семейството ви!

Виж още