Какво трябва да знаете, преди да се сдобиете с котка Сфинкс

грижа за сфинкс Снимка: iStock

С финкс котките се разпознават от километри, тъй като не са покрити с обичайната козина, с която са снабдени гальовните домашни любимци. Ако планирате да се сдобиете с такъв елегантен красавец, трябва да бъдете подготвени за неговите грижи. Може би ще се изненадате, но тези приятели изискват специално внимание, може би дори повече от косматите си братовчеди.

Да видим за какво трябва да се подготвите преди да заживеете със Сфинкс.

Малко за характера на Сфинкса

Ако си търсите мяукащ спътник, със сигурност ще го намерите в лицето на Сфинкса. Тези елегантни животни ще ви посрещат с радост на вратата всеки път, когато се прибирате. Също така най-вероятно ще искат да ви правят компания през нощта под завивките и да спят с вас.

грижа за сфинксСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Като цяло, ако предпочитате домашен любимец, който да стои леко настрана - не си взимайте Сфинкс, тъй като те обичат стопаните си и често могат дори да са досадни. Тези животни са гръмогласни, така че ако са недоволни или искат да ви правят компания докато работите и сте затворили вратата си, очаквайте техния силен зов да ги пуснете при тях.

Сфинксовете изискват постоянна грижа

Макар и да си мислим, че тези приятели не изискват почти никакви грижи, тъй като нямат козина, която да се разпилява из цялата ви къща, всъщност това е заблуда. Тези котки имат нужда от специални грижи за кожата:

  • Поддържане на здрава кожа чрез диетата им

Мислете, че трябва да полагате грижи за кожата на Сфинкса, както се грижите за собствената си кожа, за да я поддържате здрава. Тази поддръжка започва с правилната диета.

Тъй като тези приятели са снабдени с жлези, кожата им произвежда определено количество мазнина. Затова е от ключово значение да храните котката си с правилната висококачествена храна, тъй като така ще повлияете на количеството мазнина, което тези приятели произвеждат. Ако неглижирате тяхното хранене, мазнината по кожата се натрупва по-бързо и може да доведе до кожни проблеми, прекомерно количество ушна кал и инфекции.

В допълнение, тези приятели са склонни да оставят мазни петна по местата, на които лежат често. Ако кожата им е твърде мазна, това може да проникне във вашия диван, възглавници и да ги изцапат.

  • Поддържане на чистота

Докато диетата помага да се контролира цялостното омазняване на тези приятели, те понякога ще се нуждаят от къпане, за да премахнат натрупаната мръсотия.

грижа за сфинксСнимка: iStock

Най-добре изберете шампоан за котки, които е направен от естествени съставки. Можете да помолите ветеринарния си лекар да ви препоръча определен вид. Важно е да напомним, че не трябва да миете мъркащия си приятел с вашия шампоан! Независимо дали има козина или няма. Шампоаните предвидени за нас, могат да увредят кожата на котешкия ви спътник.

Когато приключите с банята е важно да подсушите котката си бързо с мека и топла кърпа, за да предотвратите изстиване или напукване на кожата.

Тъй като тези приятели нямат козина, която обикновено предпазва ушите от мръсотия или инфекции, при Сфинксовете нещата стоят малко по-различно. Поради голямото количество мазнина, което отделят, тези представители са предразположени към ушни инфекции, така че трябва внимателно да ги почиствате. Можете да правите това докато ги къпете.

За да почистите ушите им, следва да използвате продукти за ушна хигиена за домашни любимци. Съществуват спрейове, с които можете директно да напръскате мяукащия си приятел, но повечето котки не са впечатлени от тази идея и могат да се възпротивят. Най-добре да използвате памучни тампони, с които бихте могли нежно да отстраните мръсотията. Можете да се консултирате с ветеринарния си лекар кой е най-добрия метод за почистване.

Други места, за които трябва да внимавате и да поддържате чисти са лапите, тъй като там също се натрупва мръсотия.

Трябва да ги пазите от слънце и студ

Друг пробрем, който произтича от това, че тези спътници са голи е, че трябва да ги предпазвате както през зимата, така и през лятото. Когато температурите се понижат и започне да ви става студено, това е знак, че на мъркащия ви приятел му е дори по-неприятно.

За да сте сигурни, че на котката Сфинкс ѝ е топло през зимата можете да я облечете с котешки дрехи (ако позволи) или да подсигурите одеяла и легло или няколко из жилището ви.

Както тези приятели са податливи на студ, по същия начин изгарят лесно на слънце, тъй като нямат козина, която да ги предпазва. Погрижете се лятото да не оставяте мъркащия си приятел да подремва с часове на припек до прозореца, тъй като кожата му ще изгори, както се случва и на нас, хората. Винаги е добре да пускате пердетата или да преместите котешкото легло по-далеч от прозореца.

грижа за сфинксСнимка: iStock

Вероятно се досещате, че тези животни не са добра компания за разходки навън. Не защото са лоши, а просто защото са представени пред твърде много опасности, освен изгарянето на слънце или студа. Те са прекрасен домашен любимец за дома, който ще е щастлив да ви прави компания на закрито.

За разлика от „обикновените” котешки домашни любимци, Сфинксовете изискват известни грижи и поддръжка. Може би не биха били добър избор, ако сте заети и нямате твърде много време да се грижите за тях, да ги къпете или почиствате. Все пак те имат прекрасни характери и са страхотни съквартиранти, които няма да ви оставят сами и ще са много щастливи с вас.

Вижте още:

Как да се грижа за котката ми през зимата?

Как да се погрижа за котката ми през лятото

Виж още