6 различни цвята на котките от породата Сфинкс

Сфинкс Снимка: iStock

В ъпреки че нямат луксозната пухкава козина на много други породи котки, котките Сфинкс се раждат с голямо разнообразие от цветове на кожата. Може би ще се изненадате, но Сфинксовете имат изненадващо разнообразие от цветове и шарки на козината, а сега ще видим кои са те.

1. Сфинкс с едноцветна козина

Тези цветове могат да включват бяло, черно, синьо, червено, кремаво, шоколадово, лавандулово, канелено, алено, собол, шампанско или платинено.

2. Двуцветна

СфинксСнимка: iStock

Тази порода може да се срещне и в бяло с петна от някой от гореспоменатите едноцветни цветове или бяло, смесено с шарки таби, костенурка или шарки, които са по-тъмни към крайниците. 

Dogsandcats.bg

3. Таби

Таби котките имат ясно изразени пръстеновидни маркировки по краката и опашката, както и няколко „огърлици“ по шията и горната част на гърдите. Освен това бръчките на челото ще образуват непрекъсната форма на буквата "М", а на гръбначния стълб може да се открие плътна вертикална ивица.

Шарките на таби могат да бъдат скумрия, петниста, сребриста, кафява, синя, червена, кремава, шоколадова, шоколадово-сребърна, канелена, канелено-сребърна, лавандулова, лавандулово-сребърна или пепелява.

4. Черупка от костенурка

СфинксСнимка: iStock

Описани като "черни петна или петна с червено и/или кремаво" от CFA, костенурковите шарки често имат и петна по лицето и Сфинкс котките може да се срещнат в тези цветове.

5. Калико

Котките калико, които изглеждат като бял основен цвят с черни и червени петна са женски, а мъжките се срещат само при редки генетични условия. Женските котки Сфинкс също може да имат тази окраска.

6. Калърпойнт шарка

Сфинксовете, родени с такава шарка окраска, са много светли в младостта и юношеството си, но с възрастта стават по-тъмни. Този цвят се характеризира със светла козина и по-тъмни крайници. Най-забележими са ярките сини очи, които са много красиви.

Грижа за котките Сфинкс

СфинксСнимка: iStock

Въпреки че може да се изкушите да си помислите, че безкосместата котка ще има по-малко изисквания за грижи, отколкото дългокосместите котки, обратното е вярно: котките от породата Сфинкс имат изключително високи изисквания за грижа и поддръжка на козината.

В допълнение към ежеседмичните бани, за да се справите с телесните мазнини, котките от породата Сфинкс трябва редовно да се овлажняват с лосион, за да се запази кожата им здрава. Седмичното миене на зъбите е необходимо за предотвратяване на стоматологични заболявания, както и почистването на ушите и очите им за добра хигиена.

Няма съмнение, че котката Сфинкс е една от най-уникалните породи котки в света. Може да се открият в истинска палитра от цветове и почти не се знае какъв тип котенца ще се появят от всяко котило!

СфинксСнимка: iStock

Вижте още:

Как да се погрижим за котка Сфинкс през зимата

Какво трябва да знаете, преди да се сдобиете с котка Сфинкс

Как да изкъпя котката си

Виж още