6 съвета как да съхраняваме сухата котешка храна за по-дълго време

котешка храна Снимка: iStock

А ко видите, че любимата марка суха храна на котката ви е на твърде добра оферта, тогава може да се изкушите да се снабдите с няколко пакета повече от обикновено. Стига да имате къде да съхранявате допълнителната храна, това е чудесна идея! Всички знаем, че котките ни могат да бъдат капризни и няма нищо по-лошо от това да окриете, че предпочитаната от тях марка е свършила.

Знаейки как правилно да съхранявате сухата храна за котки за дълго време, можете да държите няколко допълнителни пакета в резерв, без да се притеснявате, че ще се развалят. Ако вече се снабдявате с продукти от първа необходимост за семейството си, не забравяйте и домашните любимци! Ако знаете как да съхранявате правилно храната им, можете да включите и тях в подготовката си.

1. Съхранявайте неотворените пакети на хладно и сухо място

котешка хранаСнимка: iStock

Излагането на светлина, въздух и влажност увеличава вероятността сухата храна на котката ви да се развали. Намирането на място с относително постоянна температура и ниска влажност ще запази сухата храна на котката ви възможно най-дълго време прясна.

Dogsandcats.bg

2. Проверете опаковката

Ако купувате храната за котки в магазин, проверете бързо опаковката, преди да я купите. Уверете се, че по торбичките няма драскотини или разкъсвания. Ако видите торбички с разкъсвания, облепени с тиксо, избягвайте ги. Ако получите онлайн поръчка, все пак трябва да проверите всеки пакет и да уведомите екипа за обслужване на клиенти, ако получите такъв, който е нарушен, това влияе на качеството на храната.

3. Не дръжте суха храна за котки в гаража

Гаражът понякога може да изглежда като идеалното място за съхранение на допълнителна храна за котки, но това трябва да се избягва. Гаражите често са влажни, с твърде ниска или твърде висока температура, която ще наруши храната и ще увеличи шанса тя да се развали.

4. Не съхранявайте торбите с котешка храна на пода

Не поставяйте неотворените торбички със суха храна за котки просто на пода. Най-добре е да ги съхранявате повдигнати, за да намалите възможността буболечки, насекоми да си проправят път вътре в торбичката. Можете да използвате тухли и дъски, за да направите импровизиран повдигнат рафт, или да съхранявате торбичките на рафтове със средна височина.

5. Металните или стъклените контейнери са по-добър избор от пластмасовите

котешка хранаСнимка: iStock

Пластмасовите контейнери може да изглеждат като очевиден избор за съхранение на суха котешка храна, но всъщност металните или стъклените са по-добри варианти. Пластмасата може да излъчва миризма, която да повлияе на вкуса на храната. Ако котката ви е капризна, тя може да забележи това. Пластмасата също така може да се надраска и да остави места, където да се събират бактерии.

Металните контейнери се предлагат в много различни размери и са добър избор за съхранение на отворени или запечатани пакети с храна. Ако е възможно, запазете храната за котки в оригиналната опаковка и след това я поставете в металния контейнер. Стъклените контейнери също са добър вариант за съхраняване на по-малки количества храна за котки например в кухнята.

6. Запишете си срока на годност

Ако сте купили големи количества от любимата марка храна на котката си в насипно състояние, тогава си запишете срока на годност на всяка торбичка. Мястото на това зависи от марката; понякога то ще бъде на дъното на пакета, а друг път - близо до отвора. Ако желаете, винаги можете да напишете датата на предната страна на всеки пакет с помощта на маркер, за да можете по-лесно да следите кой пакет трябва да използвате първо.

котешка хранаСнимка: iStock

Виж още