6 знака, че вашата котка иска втора

две котки Снимка: iStock

А ко имате гальовен спътник, вече знаете всички страхотни неща за споделянето на живота си с котка. В края на краищата, има ли нещо по-хубаво от това да се настаните удобно да гледате телевизия вечер с котка, свита доволна в скута ви? Мъркащите животни могат да помогнат за намаляване на самотата и стреса, а да не говорим колко са забавни!

Прокрадва ли се мисълта в главата ви за втори мъркащ спътник? Може естествено да приемете, че вашата котка ще се радва да има котешки приятел наоколо за компания. Но всъщност котките по природа са малко по-самостоятелни същества. Повечето от тях ценят времето си сами и могат да намерят присъствието на други котки за малко стресиращо.

две коткиСнимка: iStock

Котките обикновено са по-щастливи като единствената котка в домакинството. Разбира се, съществуват гальовни приятели, които се чувстват прекрасно в компанията на друга котка или куче. Ако обмисляте да осиновите втори мъркащ приятел трябва да вземете предвид характера на настоящата ви котка и да прецените дали тя би се зарадвала на пухкав съквартирант.

Dogsandcats.bg

Как да разберем дали котката ни може да иска втора котка?

1. Тя е свикнала да има котешки приятел

Ако вашата котка е общувала с друга котка, но тя е починала, може да помислите за друг гальовен приятел. Важно е обаче да осъзнаете, че вашата котка ще се нуждае от период на приспособяване, след като загуби своя приятел, така че допълнителният стрес от нова котка в къщата може да е твърде голям.

Затова е най-добре да изчакате и да видите как се държи, преди да решите кога е подходящият момент да доведете нов космат член на семейството у дома.

2. Котката ви е млада

две коткиСнимка: iStock

Котките са създания на навика, така че по-възрастните са склонни да бъдат доста улегнали и трудно приспособими. Ето защо, ако вземете нова котка, може би е най-добре да го направите, докато съществуващата ви котка е млада и по-адаптивна. Това означава, че е по-малко вероятно новото попълнение да причини прекалено много стрес на вашата котка и те може да се сближат с течение на времето.

3. Котката ви излиза навън и има приятели в квартала

Ако вашата котка е приятелски настроена към други котки, тя може да е по-склонна да приеме нова котка в семейството. Така че, ако вашата котка редовно седи или прави слънчеви бани близо до друга котка в градината и изглежда спокойна в нейно присъствие, това може да е положителен знак. Въпреки това, фактът, че вашата котка се радва на компанията на други котки, не означава, че тя ще иска да споделя територията си!

4. Котката ви е спокойна

две коткиСнимка: iStock

Дори и най-спокойната котка може да не посрещне нов брат или сестра, така че бъдете готови да бъдете търпеливи.

Всяка котка е различна. Някои са срамежливи, други страхливи, трети доста буйни. Някои котки лесно се стресират, докато други са по-спокойни. Ако вашата котка е спокоен тип, по-вероятно е тя да бъде отворена към идеята за нов космат съквартирант. Но дори и най-спокойната котка може да не посрещне ново братче или сестриче, така че бъдете готови да проявите търпение.

5. Оставяте котката си често сама

Ако мяукащият спътник често прекарва време сам, защото работите или пътувате, може би ще се зарадва на котешки спътник, с когото да играят, да се гушкат и да споделят времето си заедно.

6. Имате достатъчно място вкъщи

Твърде много котки в малка площ може да доведе до тормоз и стрес, така че е важно да проверите дали имате място, преди да се появи втора котка.

Котките са доста малки, нали? Тъй като те не заемат много място, може да си помислите, че не им трябва пространство. Въпреки това, котките се нуждаят от известна територия, която да наричат своя, така че трябва да сте сигурни, че ще има достатъчно място за втори мъркащ спътник.

две коткиСнимка: iStock

Довеждането на нова котка вкъщи е прекрасен и вълнуващ момент. Ако ситуацията се третира правилно, вашите котки могат да живеят в хармония. Но последното нещо, което искате, е да рискувате здравето и щастието на сегашната си котка.

Ето защо, ако осиновявате нова котка, трябва да сте сигурни, че и двете котки са ваксинирани, за да ги предпазите от сериозни заболявания.

Кой не би искал друга котка? Две котки означават двойно повече мъркане, двойно повече забавление и двойна любов! Въпреки това, преди да започнете да търсите идеалния котешки приятел за вашата котка, трябва да помислите как това ще им се отрази. В крайна сметка котките обикновено са независими същества, така че котката ви може да не е толкова благодарна за новия си спътник, колкото сте се надявали. Ако решите да доведете друга котка у дома, планирайте го внимателно и помогнете на двете котки да се приспособят към новия си живот заедно.

Виж още