6-те най-често срещани заболявания при по-възрастните котки

възрастна котка Снимка: iStock

Н якои възрастни котки се радват на дълги години чудесно здраве. Все пак с напредването на възрастта котките могат да страдат от различни болести. В тази статия ще разгледаме най-често срещаните такива, за да се подготвим. Разбира се, пожелаваме ви да не се сблъсквате с тях, но като всяко живо същество, което е към края на живота си, появата на болести не е нечувана.

1. Рак

Ракът е водещата причина за смърт сред котките и представлява приблизително една трета от смъртните случаи при котки на възраст над 10 години. Въпреки че точната причина за рака е неизвестна, котешкият левкемичен вирус (FeLV), се смята, че е основен фактор за образуването на рак. Следователно ваксинациите срещу FeLV са силно препоръчителни за вашата котка. Други фактори, които повишават риска от рак при котките, включват токсини в околната среда, диета, големи количества излагане на слънце и тяхната генетика. Котките могат да развият много различни видове рак, въпреки че някои от по-често срещаните включват лимфоми, рак на кожата, рак на млечната жлеза и рак на корема. Първоначалният признак за проява на рак често е бучка или подутина някъде по тялото на вашата котка. Допълнителни признаци на рак са както следва:

възрастна коткаСнимка: iStock

  • Рани, които не заздравяват
  • Промени в навиците на червата или уринирането
  • Трудности при хранене или преглъщане на храна
  • Промяна в апетита (внезапно повишаване или липса на апетит)
  • Отслабване
  • Скованост или промяна в походката
  • Много неприятна миризма от устата

Прогнозата за рак при котки зависи от вида на рака, степента му на прогресия, всички съпътстващи здравословни проблеми, които вашата котка има, и наличните възможности за лечение (те включват операция, химиотерапия, медикаменти, радиация или имунотерапия).

Dogsandcats.bg

2. Бъбречно заболяване

Бъбречното заболяване е много често при възрастните котки и възниква от увреждане на бъбреците. Признаците на бъбречно заболяване често не се проявяват, докато заболяването не прогресира. Бъбреците са отговорни за премахването на отпадъците от кръвния поток, помагат за регулирането на определени минерали, съхраняват вода за тялото и произвеждат урина за отделяне на отпадъците. Освен това бъбреците произвеждат хормон, известен като еритропоетин, който е необходим за освобождаването на нови червени кръвни клетки от костния мозък в кръвта на вашето коте.

Ще бъдат извършени анализ на урината и кръвни изследвания, за да се диагностицира правилно бъбречното заболяване. Вашият ветеринарен лекар може също така да извърши допълнителна диагностика, за да прегледа бъбреците и пикочните пътища на вашата котка, като рентгенови лъчи и ултразвук.

възрастна коткаСнимка: iStock

Краткотрайното увреждане на бъбрека, наречено с термина остра бъбречна болест, обикновено има добра прогноза, ако се диагностицира и лекува навреме. За съжаление, хроничните бъбречни заболявания нямат конкретно лечение и то може да включва метод за осигуряване на комфорт на вашето коте и управление на други признаци на заболяването. Прогнозата зависи от индивида, колко напреднала е болестта и отговора на лечението. Както бе споменато по-горе, признаците на бъбречно заболяване не се появяват, докато тези органи не претърпят известно увреждане. Ето защо е много важно да провеждате рутинни ветеринарни прегледи за вашата котка, които могат да помогнат за ранното откриване на развиващ се здравен проблем. Препоръчително е да имате преглед при вашия ветеринарен лекар поне веднъж за млади и възрастни котки и два пъти годишно за възрастни.

3. Сърдечно заболяване

Сърдечно заболяване е общ термин за всяка аномалия на сърцето. Според Американската ветеринарномедицинска асоциация сърдечните заболявания могат да засегнат до 1 на 10 котки по света. Това е много сериозно, животозастрашаващо състояние, което може да бъде разделено на две отделни категории:

  • Вродено сърдечно заболяване

Обикновено е резултат от проблеми в развитието на сърцето по време на развитието на плода. Вроденото сърдечно заболяване може да засегне само едно коте в котилото, но може да бъде причинено и от наследствени здравословни нарушения, които могат да засегнат повече от едно коте. За съжаление, тези котенца често не живеят толкова дълго, колкото другите котки. Ето защо е важно развъдчиците да проверяват правилно потенциалните родители за генетични проблеми, преди да имат котила.

Ако възнамерявате да осиновите или закупите чистокръвно коте, поискайте доказателство за генетични тестове, извършени на родителите или котилото, за да изключите сърдечни проблеми. Породи като Мейн куун, Бенгалска и Сиамска котка са особено предразположени към вродени сърдечни проблеми. Хипертрофичната кардиомиопатия е най-честата форма на сърдечно заболяване при котките и често се придобива генетично при тези породи.

  • Придобито сърдечно заболяване

възрастна коткаСнимка: iStock

Придобито сърдечно заболяване се отнася до появата на сърдечно заболяване, дължащо се на увреждане на сърцето и може да бъде резултат от наследствено здравословно състояние, развило се с течение на времето. Хипертонията също е често срещана при по-възрастните котки и може да доведе до сърдечни проблеми. Точната причина за развитието на хипертония при по-възрастните котки все още не е добре разбрана.

4. Диабет

Диабетът, известен научно като захарен диабет, е ендокринно заболяване, което възниква, когато кръвната захар вече не може да се регулира ефективно от тялото. Хроничното затлъстяване е една от водещите причини за диабет при домашни любимци. Нискокачествените диети с високо съдържание на въглехидрати също са честа причина за диабет при котки.

Диабетът трябва да се диагностицира и управлява под грижите на вашия ветеринарен лекар. Въпреки че диабетът може да повлияе отрицателно върху качеството на живот на вашата котка и да съкрати продължителността на живота ѝ, важно е да се отбележи, че при вземане на мерки от ваша страна, болестта може да се управлява добре и вашата котка може да има отлична прогноза в зависимост от други фактори (като липса на други заболявания и други хронични усложнения).

5. Артрит

Артритът е състояние, включващо възпаление и дегенерация на една или повече стави. Артритът причинява болка и възпаление в различни стави и ще попречи на нормалната дейност.

възрастна коткаСнимка: iStock

Артритът е много често срещан при по-възрастните котки и често ги кара да станат по-малко активни, да спят повече и им пречи да скачат на котешките дървета и по-високи повърхности. Тъй като това състояние е болезнено и несъмнено понижава качеството на живот на вашата котка, силно се препоръчва ветеринарна намеса за справяне с това заболяване.

6. Когнитивно увреждане при възрастни котки

Въпреки че обикновено не е причина за смърт, когнитивното увреждане е често недостатъчно проучено състояние, с което се сблъскват много възрастни котки. Това често остава незабелязано, но за съжаление понижава качеството им на живот. Механизмите и причините за когнитивен спад при котките са слабо разбрани. Въпреки това, в много отношения когнитивният спад при котките е различен от този при хората. Например, котките не развиват същите проблеми като хората с болестта на Алцхаймер, дори когато изпитват когнитивно увреждане и спад.

Независимо от това, важно е да се отбележи, че постепенно откривате, че вашата възрастна котка „губи умственото си предимство“ и бавно реагира на промените и новите стимули в тяхната среда. Понякога те могат да забравят местоположението на своята тоалетна, може да забравят да се самопочистват и т.н. Ето защо е важно да предложите допълнителни грижи и внимание за вашата възрастна котка. Въпреки че когнитивното увреждане често е неизбежно при възрастни котки, можете да обсъдите лекарства (под формата на добавки) с вашия ветеринарен лекар.

възрастна коткаСнимка: iStock

Колкото и да не ни се иска да мислим за това, мъркащите животни не са застраховани от болести и с напредването на възръстта, те стават все по-предразположени. За да осигурим здрав и възможно най-дълъг живот на мъркащите ни приятели трябва да полагаме редовни ветеринарни грижи - прегледи, годишни ваксини и обезпаразитяване.

Виж още