7 изчезнали породи котки, за които не сте предполагали

Саблезъб тигър изчезнал вид Снимка: iStock

И зчезналите животни са същества, които някога са бродили по Земята, но за съжаление днес вече няма живи членове на вида. Както дивите, така и домашните видове котки са изчезнали в миналото. Изчезването може да бъде причинено от много неща, независимо дали става дума за загуба на местообитание, прекомерен лов или болест. Все още можем да научим за тези изчезнали породи котки чрез исторически записи и вкаменелости. И така, кои са тези диви и домашни котки, които вече не можем да видим?

1. Саблезъб тигър

Вероятно сте чували за саблезъбите тигри, но в категорията саблезъби котки има няколко различни вида. Тези котки са най-известни със своите дълги и извити резци. Те са едни от най-старите изчезнали котки, за които съществуват данни, и от това, което можем да кажем, имат минимална прилика с големите котки в света днес. Повечето от познанията ни за тях са придобити чрез вкаменелости.

Саблезъб тигър изчезнал видСнимка: iStock

2. Американски гепард

Въпреки че днес все още имаме гепарди в света, този специфичен вид гепарди, наричан Мирациноникс, е изчезнал. Фосилите са помогнали на хората да разграничат разликата между него и тези, с които сме запознати. Те имат по-голяма прилика със съвременната пума, отколкото с гепарда.

Dogsandcats.bg

3. Американски лъв (Panthera leo atrox)

Американският лъв или американски пещерен лъв е друг вид котки, който е изчезнал преди няколко хиляди години. Те също са били изследвани чрез вкаменелости и някои палеонтолози изчисляват, че са били с около 25% по-големи от лъвовете, които имаме днес! Тези месоядни животни са имали по-силни челюсти, прибиращи се нокти и по-дълги крака.

4. Източна пума

Саблезъб тигър изчезнал видСнимка: iStock

Източната пума е изчезнала съвсем наскоро през 2011 г., но е в списъка на застрашените видове от 1973 г. Някои спекулират, че всъщност са изчезнали още преди 2011 г., но няма категорични доказателства, които да доказват това твърдение.

5. Балийски тигър

Този тигър някога е живял на остров Бали, разположен в Индонезия. Те са били по-малки от другите големи котки и са ловували животни в горите на острова. Единственият хищник за тях са били хората, така че е може да се заключи, че самите ние сме изиграли основна роля в изчезването им.

6. Мексиканска безкосместа котка

Мексиканската безкосместа порода е била малка и почти без козина като днешния Сфинкс. Те са проидхождали от Мексико и се смята, че произлизат от безкосмести котки, живеещи в Южна Америка. Въпреки че имат много малко косми, петната им са подобни на раирано таби.

7. Орегон Рекс

Котката Орегон Рекс е открита за първи път в Орегон през 50-те години на миналия век, откъдето получава името си. Тя е била известна с това, че е игрива и приятелски настроена, но трудна за отглеждане, което вероятно е причината да изчезне около 70-те години.

Саблезъб тигър изчезнал видСнимка: iStock

Източник:

12 Extinct Cat Breeds You Might Not Know Ever Existed (With Pictures)

Виж още