7 любопитни факта за котките от породата Ликой

Ликой Снимка: iStock

К отките Ликой са абсолютно незабравими - те приличат на сладки малки върколаци благодарение на рядката си козина и отличителния външен вид. „Ликой“ означава „вълк“ на гръцки и тези мяукащи приятели също са известни като „котки-вълци“ и „котки-върколаци“. Първите котки Ликой са идентифицирани около 2010 г., така че породата е доста нова.

Тя е призната съвсем скоро от Международната асоциация на котките (TICA), а именно през 2017 г. Тези необичайни котки могат да се открият в няколко нюанса, но черният е най-популярен. По характер са привързани и очарователни и като цяло се разбират доста добре с други домашни любимци и деца. Ако искате да научите повече за тях - продължавайте да четете!

1. Те не са хипоалергенни котки

ЛикойСнимка: iStock

Въпреки че технически няма такова нещо като напълно „хипоалергенна“ котка, някои породи произвеждат по-малко от протеините, които най-често са отговорни за предизвикване на алергични реакции при хората. Поради липсата на козина, котките Ликой приличат на Сфинкс, но те произвеждат много от задействащия протеин и отделят малко повече от повечето котки. Така че не биха били добър избор за страдащите от алергия. Девън Рекс и Сибирските котки например са добри варианти за хора, страдащи от алергии.

Dogsandcats.bg

2. Генетична мутация е причина за външния вид

Генетична мутация е отговорна за придаването на отличителния външен вид на котките Ликой. Това е рецесивен ген, което означава, че от две котки с нормална козина може да се роди котка Ликой, ако и двамата родители носят копие на рецесивната черта. Първата котка Ликой е открита през 2010 г. в колония от диви котки.

3. Тези мъркащи приятели е най-добре да живеят у дома

ЛикойСнимка: iStock

Тъй като повечето котки Ликой имат или рядка, или никаква козина, те трябва да се държат на закрито. Слънцето може бързо да изгори тяхната кожа през пролетта и лятото и повечето нямат достатъчно коса, за да се стоплят, когато температурите паднат през есента и зимата. Те дори могат да изстинат, когато се мотаят вътре, а домашните гальовни приятели често се радват да се настанят удобно в отопляеми котешки легла. Някои собственици на тези котки ги обличат с пуловери или дрешки, за да им е топло (стига те да позволяват).

4. Котките Ликой не са свързани с котките Сфинкс

Докато котките Ликой често са без косми, те не са свързани с породата Сфинкс. Липсата на косми при Сфинксовете произлиза от генетична мутация, открита през 60-те години на миналия век. Имат невероятно големи очи и уши. С други думи - двете породи имат съвсем различен произход.

5. Котките Ликой имат имат някои диви характеристики

Тъй като тези мяукщи животни са отгледани от диви котенца, те често имат няколко отличителни особености на личността. Повечето имат силжо желание да преследват плячка, което означава, че обичат да играят, да гонят, да се бият и да се нахвърлят! Те са отгледани, за да се радват на човешко дружество и са щастливи да бъдат сред хора. Много бавно свикват с непознати, но като цяло започват да приемат нови хора относително бързо.

6. Козината им се сменя

ЛикойСнимка: iStock

Ликой котките често преминават през цикли, когато става въпрос за техните палта. Повечето преминават през редовни периоди на линеене няколко пъти всяка година. Някои губят палтата си изцяло, а други запазват няколко парченца козина тук и там, което води до рошав вид. След това козината им отново израства и цикълът продължава. Загубата на козина при котките често се свързва с кожни заболявания, но това е нормален процес при котките Ликой. Котенцата често се раждат с козина, а в последствие тя започва да пада.

7. Те имат нужда от грижи за козината и кожата

Котките Ликой се нуждаят от малко повече грижи, отколкото средната късокосместа домашна котка, тъй като те отделят цялата си козина два пъти годишно. Повечето нямат подкосъм, което допринася за неравномерния вид на козината им. Те също така изискват редовно четкане и разресване, за да се предотврати заплитане. Редовното къпане предпазва кожата им от претоварване с мръсотия и мазнини и те са склонни към развитие на котешко акне и черни точки. Техните уши и очи понякога се нуждаят от допълнително внимание.

Няма спор, че котките Ликой са отлични домашни любимци. Те са интелигентни, привързани, нежни и обикновено доста игриви. Приличат на малки котки върколаци, благодарение на лицата без козина и неравномерните си палта. Те са нова порода, за която тепърва ще научаваме все повече и повече и ще имаме щастието да срещаме по-често!

Виж още