Ликой

Ликой Снимка: Istock

Други имена

Lykoi, Werewolf cat, Wolf cat

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Тази необичайна порода котки се появява случайно след естествена мутация в популацията на диви котки. Името идва от думата на гръцки Λύκος, Lykos, което означава „вълк“, а тези котки още се наричат „Котки-върколак“, поради външния си вид, който малко напомня на вълците.

Около 2010 г. в различни диви котила са открити необичайно изглеждащи безкосмени котенца. Година по-късно животновъдите Пати Томас и Джони Гобъл основават породата, произвеждайки първото котило от т.нар. котенца вълколаци.

Те внимателно развиват породата, като кръстосват дивите приятели с домашни черни късокосмести котки. В началото на този процес селекционерите са били притеснени дали необичайният външен вид на тези котки не е поради болест, но след множество прегледи и изследвания, установяват, че котетата са здрави и това може да е нова порода.

Любопитно е, че все още съществуват котки от породата Ликой, които се появяват от диви представители, а не от развъдените.

Dogsandcats.bg

Външен вид

Котките от породата Ликой имат забележителен външен вид, който предизвиква изненада. Козината се отличава с това, че е смесица от два цвята косъмчета, като едните са плътни и черни. Цветът може да варира от черен до почти бял. Възможно е и частично обезкосмяване, а някои представители са почти без козина. Тя винаги липсва в областта на очите, брадичката, носа и задната част на ушите. Така видът на тези котки наподобява този на върколак, който завладява любителите на породата. В повечето случаи козината на краката е много рядка. Кожата им е розова. Средни по размер са, като мъжките са значително по-големи от женските. Тялото им е слабо, краката са средни по дължина, а опашките им са къси. Ушите им са дълги и заострени, широки в основата.

Характер

Тъй като котките Ликой произлизат от диви представители, те прекрасно за запазили своето желание и стремеж да ловуват плячка. Те много обичат да играят и дебнат играчките си. Когато възникнат нови ситуации, отначало внимават и проучват, след това бързо се сприятеляват с нови хора и нови домашни любимци. Ако имате други по-малки домашни любимци, трябва да внимавате. Макар че тези приятели се развъждат като домашни котки, все пак дивите им събратя са само няколко поколения назад. Именно затова, трябва да имате предвид, че могат да реагират импулсивно и непредвидимо в множество ситуации. Макар и това да е типично за всяка една котка, не бива да забравяме, че Ликой котките водят началото си от естествена мутация в диви котки.

Не е за изненада, че те кипят от енергия и са по-активни от повечето домашни любимци. Въпреки че нямат нищо против да бъдат галени, те все пак биха предпочели да се занимават с някоя играчка, отколкото да спят спокойно в скута ви.

Здраве

Ликой все още са доста нова порода, така че няма твърде задълбочени наблюдения относно тяхното здраве и потенциални генетични проблеми. Все пак, към момента се считат за здрави.

Възможно е да страдат от „типичните“ котешки проблеми, като наприбер от бъбречно заболяване. Хипертиреоидизмът (проблем с щитовидната жлеза) би могъл да бъде срещан проблем при тях.

Грижа

Козината им е рядка или почти липсва, което ги прави много лесни за поддръжка. Все пак, е препоръчително да ги четкате един или два пъти седмично. В определени сезони могат за загубят цялата си козина и на нейно място да поникне друга.

Както при всички котки, поддържайте ноктите им подрязани, при нужда почиствайте ушите и мийте зъбите им с одобрена от ветеринар паста за зъби за домашни любимци.

Хранене

Не бихме могли да си представим котка, която е кръстена „Върколак“ да се храни с друго освен месо. Тези приятели не правят изключение от останалите котки и се нуждаят предимно от протеини, които се съдържат в стандартната котешка храна. 

Деца и домашни любимци

Те се отнасят добре с всички и не са агресивни, така че може да бъдат много привързани към децата. Добра компания са и за други домашни любимци, стига да бъдат запознати с тях от малки.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още