7 любопитни факта за Шотландската клепоуха котка

Шотландска клепоуха котка Снимка: iStock

Ш отландската клепоуха е не е много често срещана порода. Тези котки са най-известни със сгънатите си уши, които им придават любопитен външен вид. В тази статия ще научим малко повече за тези очарователни гальовни приятели!

1. Всички Шотландски клепоухи имат общ прародител

Ако търсите една котка, на която да благодарите за удивителната линия на шотландските клепоухи, можете да го направите. Нейното име е било Сузи. Тази малка котка е родена в котило в Пъртшър, Шотландия през 1961 г. За разлика от своите връстници от котилото, Сузи има сгънати уши. След това тя е развъждана с други котки, за да се създаде породата Шотландска клепоуха и очарователните котки, които обичаме днес.

2. Сгънатите уши са мутация

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Сгънатите уши на мъркащите приятели се появяват поради спонтанна генетична мутация. Тази мутация е непълно доминантен ген, който се появява при котки с прави или сгънати уши. Колкото и да е странно, мутацията не засяга само ушите, въпреки че това е най-забележимият резултат. Освен това може да причини котки с мутацията да имат хрущялни аномалии по цялото тяло.

Dogsandcats.bg

3. Тези котенца се раждат с прави уши

Знаете ли, че сладката шотландска клепоуха не се ражда с очарователните си сгънати уши? Тези котенца се раждат с „нормални“ уши, които започват да се сгъват, когато мъничетата са на възраст между 18 и 24 дни. Това се случва само ако въпросното коте има мутацията. В противен случай ушите им ще останат прави. В котило, състоящо се от един родител на породата Шотландска клепоуха, приблизително 50% от котенцата ще имат свити уши.

4. Не всички гънки на ушите са еднакви

Не очаквайте абсолютно всяка Шотландска клепоуха котка да има един и същи тип уши. Гънките са категоризирани в степени, така че различните котки имат различно сгъване на ушите.

5. Шотландските клепоухи имат забавен „стил за сядане“

Шотландските клепоухи също са известни със своя сладък стил на седене. Често може да ги откриете седнали като човек! Защо това е типично за тях - не можем да кажем.

6. Шотландските клепоухи котки са изложбени котки

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Тази порода обаче е единствената порода със свити уши, която е призната официално, така че може да участва в изложби.

7. Шотландските клепоухи имат множество цветове и шарки

Ще откриете, че тази порода котки се срещат в множество цветове и шарки. Може дори да намерите такива с по-дълга козина.

Както можете да видите, Шотландската клепоуха котка е не само очарователно уникална котка, но също така има интересна история. Няма спор, че тези гальовни приятели са чудесни човешки спътници и, че ще направят живота ви много уютен и сладък!

Виж още