Шотландска клепоуха

Шотландска клепоуха Снимка: Istock

Други имена

Шотландски фолд, Scottish Fold, Scot Fold, Highland Fold, Longhair Fold

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 36-41 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

11 - 14 г.

Произход

Великобритания

История

Първата котка от породата Шотланска клепоуха се казва Сузи. Намерена е от овчаря Уилям Рос, в Шотландия, в началото на 60-те години на миналия век. Тя се отличава с уникални сгънати уши и цялостно заоблен външен вид. Бързо се заражда идеята за нова порода, която да има такива клепнали уши. Котката Сузи ражда две котета, като и двете наследяват нейните уши. По съвет на британски генетик, семейството на овчаря Рос започва да развъжда котките, като ги кръстосва с Британски късокосмести, а по-късно и с Персийски котки. Скоро се разбира, че генът, който управлява клепналите уши е доминантен, което означава, че е нужно само единя родител да има такива уши, за да бъде наследен от котетата. В средата на 60-те години породата е кръстена на необикновената си черта и на страната, от която произхожда. При работата за признаване на породата се появяват спънки, тъй като се предполага, че сгънатите уши могат да са причинят евентуални здравословни проблеми, като ушни инфекции, заразяване с ушни акари и дори глухота. В последствие тези опасения се оказват неоснователни. Интересно е, че някои от представителите имат по-дълга козина, което предполага че котката Сузи може би е имала рецесивен ген за дълга козина.

Котешките представители с по-дълга козина са известни под имената Scottish Fold Longhair, Highland Fold или Longhair Fold. Към момента се считат за една порода със „стандартната“ Scottish Fold (Шотландска клепоуха).

Външен вид

Най-отличителната черта на породата са сгънатите напред уши, което я прави да изглежда, че все едно е с шапка. Всички котенца от породата се раждат с прави уши и между 18-тия и 24-тия ден ушите им се сгъват, ако носят гена, който причинява гънката на ушите. В повечето случаи половината от котилото е със сгънати уши, а останалите са с прави – те са отделна порода, която се нарича Шотландска права котка. Шотландската клепоуха е средна по размер, с цялостно заоблен външен вид. Те могат да бъдат както късокосмести, така и дългокосмести. Срещат се във всички цветове и шарки. Главата им е кръгла с големи, кръгли очи, които може да бъдат всякакъв цвят, но най-често срещаните са медни.

Характер

Шотландките клепоухи обикновено са интелигентни, много сладки и приспособими котки. Те са лоялни и са склонни да се свързват с един човек в домакинството. Макар че обикновено позволяват на другите да ги гушкат и галят, основната им привързаност става ясна бързо, когато отделят избрания от тях човек. Те се радват на внимание, но то трябва да е според техните условия. Въпреки че ушите им са сгънати, те могат леко да се наострят, когато котето е ядосано, уплашено или чува отварянето на консервата с храна.

Dogsandcats.bg

Здраве

Същият ген, който предизвиква сгъването на ушите, може да причини дегенеративно заболяване на ставите в опашката, глезените и краката. Ако забележите необикновена скованост или, ако изглежда, че ги боли при докосване на опашката, трябва незабавно да бъдат заведени при ветеринарен лекар, за да ги провери за артрит. Други възможни заболявания са хипертрофична кардиомиопатия и поликистозна бъбречна болест. Въпреки сгънатите уши и първоначалните притеснения за проблеми в тази част на тялото, всъщност тези приятели не страдат от ушни инфекции, нито глухота. Някои бели представители със сини очи биха могли да имат проблеми със слуха, но това се дължи на цвета на козината, а не на формата на ушите.

Грижа

Шотланските клепоухи котки не изискват твърде много грижи. Сменят козината си през сезоните, но тя не пада чак толкова много, така че разресване един или два пъти седмично би било достатъчно. Разбира се, при по-дългокосместите представители, могат да се заплитат повече, но грижите за козината отново не са много трудоемки.

Хранене

Шотландските клепоухи имат голям апетит, но в същото време не са най-активните котки, така че трябва стриктно да следите режима им, за да не напълнеят. Насърчавайте ги да играят и да се движат възможно най-много, тъй като те сами няма да са твърде активни. Не прекалявайте с лакомствата, а ги давайте само като награди.

Деца и домашни любимци

Тези котки са спокойни и нежни и са идеален избор за семейства с деца. Те обичат детското внимание, играят си с удоволствие с децата и се научават на различни трикове. Щастливи са в компанията на други котки, както и добри кучета.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Виж още

Още породи котки

Виж още