7 признака, че котката ви може да се нуждае от котешки приятел

две котки Снимка: iStock

А ко нашите домашни любимци можеха да говорят, щеше да ни е много по-лесно да разберем техните нужди. Котките могат да бъдат дори по-трудни за разгадаване от кучетата. Тяхната естествена загадъчност означава, че трябва да се потрудим два пъти повече, за да разберем дали нещо не е наред.

Това е особено вярно, когато искаме да разберем дали котките ни са самотни и имат нужда от котешки приятел. Някои от признаците на самота при котките са трудни за тълкуване. Освен това съществува и несигурността как ще реагират, ако доведете друга котка в дома си. В тази статия ще се опитаме да ви помогнем да определите дали мъркащия ви домашен любимец има нужда от друг пухкав другар.

1. Промени в навиците за сън на котката

две коткиСнимка: iStock

Знаем, че котките спят многои те са известни с това. Ако обаче котката ви спи дори повече от обичайното, може да има проблем. Ако котката ви спи прекомерно и изглежда по-малко заинтересована от вас, добра идея е да я заведете на ветеринар, за да проверите за здравословни проблеми. Ако няма проблеми, свързани със здравето, може просто котката ви да е самотна и унила.

Dogsandcats.bg

2. Промени в нивото на енергия

Промените в енергийните нива могат да включват летаргично поведение или внезапно тичане на котката из къщата по цял ден във време, в което тя трябва да е по-спокойна. И двете поведения могат да бъдат индикатори, че мъркащия приятел би имала полза от другар, който да я накара да се забавлява или да изгори част от излишната си енергия и да пребори скуката.

3. Промени в хранителните навици

две коткиСнимка: iStock

Котките приличат на хората по това, че са склонни да посягат към храната, когато им е скучно и няма какво друго да правят. Те също така могат да загубят апетита си, когато са депресирани. Ако сте изключили медицинска причина за промените в апетита на котката, виновна може да е самотата. Важно е бързо да се справите с проблемите с храненето, тъй като затлъстелите котки са предразположени към много здравословни проблеми. Недостатъчното хранене също може да доведе до сериозни проблеми за котките.

4. Промени в грижата за козината

Ако гальовният ви домашен любимец обикновено е суетен по отношение на външния си вид и изведнъж спре да се грижи за него, той може да се опитва да сигнализира, че нещо не е наред. Обратната ситуация също е знак за потенциални проблеми. Ако котката ви се мие прекомерно, това обикновено показва, че тя е стресирана. Самотата може да бъде причина за стреса при котките, който може да доведе до промени в навиците им за почистване и разресване на козината.

5. Проблеми с тоалетната

две коткиСнимка: iStock

Най-често срещаният поведенчески проблем при котките, за който съобщават собствениците е неизползването на тоалетната. Макар че внезапният отказ на котката да използва тоалетната може да има много причини, включително чистота, местоположение и вид на постелката, стресът е друг фактор, който може да предизвика проблема. Стресираната котка може да се опита да ви покаже недоволството си, като избягва да използва тоалетната си.

6. Разрушителност

Всички котки драскат мебелите ни. Ето защо е важно да разполагате с много места за драскане в дома си. Те дават на котката ви възможност да реализира естествения си стремеж към драскане. Ако обаче котката ви изведнъж започне да троши мебелите ви и да прави други пакости, като бута вещи и ги дъвче, тя може да се опитва да ви каже, че ѝ е скучно и няма други начини да се занимава.

7. Котката ви преследва

две коткиСнимка: iStock

Ако котката ви обикновено е дружелюбна, но напоследък е засилила търсенето на внимание до по-високи нива, тя може да изисква повече внимание и социално взаимодействие. Постоянното мяукане и следването ви са сигнали, че котката ви се нуждае от компания.

Ако гальовният приятел ви изпраща сигнали, че се нуждае от другар, не е лошо да помислите за втора котка. Стига да имате пространството и финансовата възможност за още един мъркащ приятел, ако сте сигурни, че първият е самотен - защо да не разширите котешкото семейство. Повечето котки се чувстват добре в компанията на други, стига да сте ги запознали бавно и постепенно.

Виж още