Котката ми маркира жилището с урина - как да се справя

котешко маркиране Снимка: iStock

М аркирането на територията с урина е един от най-често срещаните проблеми при котките. Някои здравословни проблеми, като например заболяване на бъбреците или артрит, могат да накарат гальовните животни да „пропускат“ тоалетната си. В случай че сте сигурни, че темпераментният ви приятел е в отлично здраве, то тогава причината със сигурност е поведенческа. Още повече, ако не сте кастрирали мъжкия си котарак - със сигурност няма съмнение защо маркира.

Защо котките маркират територията си с урина

В животинския свят, комуникацията чрез миризми е много важна форма на общуване. Котките имат специфична социална структура и не обичат да споделят територията си. Промяната и директната конфронтация ги стресират много. Маркирането (пръскането) с урина е начинът да кажат на натрапниците, независимо дали са други котки или хора, да отстъпят без пряка конфронтация. Като цяло, мъркащите приятели могат да маркират територията си поради следните причини:

 • Разгонени са и е време за чифтосване.
 • Проблеми с котешката тоалетна.
 • В следствие на здравословен проблем.
 • Чувстват се застрашени или стресирани.

Дискомфорт свързан с котешката тоалетна или маркиране на територия поради разгонване

котешко маркиранеСнимка: iStock

Понякога котките не харесват нещо, свързано с котешката тоалетна и това ги принуждава да уринират извън нея. За да разберете разликата между проблема с тоалетната и маркирането на територия с урина, трябва да следите за следните неща:

Dogsandcats.bg
 • Домашният любимец която маркира територия, държи опашката си изправена нагоре и насочва задната част на тялото си право към целта. Опашката може да трепери. В повечето случаи, котките, маркират с урина вертикални повърхности като стена, например.
 • Гальовният приятел, който има проблем с котешката тоалетна, се изхожда на пода или на друга хоризонтална повърхност.

Домакинства с повече от една котка

Едно от нещата, които котките най-много не обичат е промяната. Нов член на семейството или нов домашен любимец могат да стресират домашния ви любимец и да го накарат да маркира територията си.

В домакинствата с повече мъркащи животни е важно да се разбере дали котката, която маркира е тормозена и дали другите котки не ѝ спират достъпа до тоалетна. За да се разбере кой е виновникът, може да е необходимо да разделите животните и да ги наблюдавате за известно време.

За да избегнете тази неприятна ситуация, трябва да сте сигурни, че всички домашни любимци имат достъп до това, от което се нуждаят. По този начин ще избегнете и други възможни поведенчески проблеми. Пробвайте да преодолеете ситуацията по следния начин:

 • Разположете на различни места в къщата повече купи за храна и вода.
 • Задължително осигурете по една котешка тоалетна на всяка котка, плюс една допълнителна.
 • Обособете отделна зона за всяка котка.
 • В някои случи може да се наложи да отделите котките си една от друга с помощта на затворени врати.
 • Обърнете внимание и играйте поравно с всеки един домашен любимец, за да сте сигурни, че се чувстват еднакво обичани.
 • Може да намалите тревожността с помощта на спрей с феромони.

Има ли значение полът на котката и това дали тя е кастрирана

За изненада на някои стопани - женските котки също могат да маркират, когато са уплашени или под стрес. Все пак, както знаем - най-склонни към това, са некастрираните мъжки котки. Също така, тяхната урина е с най-силна миризма.

котешко маркиранеСнимка: iStock

Важно е да знаете, че мъркащите животни, които не са кастрирани имат по-висока склонност към маркиране на територия. Кастрирането ще намали желанието за маркиране, както и миризмата на урината. Като цяло, независимо от пола на домашния ви любимец - препоръка от ветеринарите е да го кастрирате. Това хем е начин за борба с проблема с бездомните животни, хем ще предотврати някои болести на половата система.

Какво да направите, ако вашата котка маркира територията си с урина

Независимо от причината, поради която гальовния ви домашен любимец маркира - дали защото сте пропуснали да го кастрирате навреме или поради стрес и спор с други котки е много важно да следвате тези стъпки:

 • Почистете замърсените места с помощта на специализиран ензимен препарат за урина. Можете да го откриете в зоомагазините. За съжаление обикновените домакински почистващи средства няма да свършат работа. Дори и ние да спрем да усещаме миризмата, гальовните приятели не могат да „кажат“ същото. Те имат силно обоняние и, ако помиришат урината от определено място, могат да продължат да уринират на същото, просто защото мирише на тоалетната им.
 • Ограничете достъпа до замърсените зони. Това ще спре котката ви да маркира отново същата зона. Разбира се, това не винаги е възможно, но ако помещението е такова, каквото мъркащия ви приятел посещава рядко или не би имало проблем да ограничите достъпа за известно време - направете го. Докато почиствате няколко пъти зоната с ензимен препарат и не сте сигурни, че миризмата е елиминирана.
 • Дръжте предметите, които миришат чуждо за вашата котка, на недостъпно за нея място. Ако сте били на гости на ваши приятели, които имат котка или куче, когато се приберете гальовният ви приятел веднага ще разбере това. Може да се почувства застрашен и да маркира отново, за да демонстрира, че вашето жилище е негова територия.

Маркирането е един от най-неприятните котешки проблеми, който понякога е труден за разрешаване. Особено, ако причината за това не е разгонване, а стрес. Докато разберете какво точно тормози животинчето ви, може да мине доста време. Все пак, веднъж откриете ли причината или поне се научите да третирате правилно „пострадалите“ места - съжителството ви ще бъде отново приятно.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Как да почистим котешката урина

Какво трябва да знаем за маркирането при мъжките котки

Женските котки също могат да маркират

Виж още