7 проблема със здравето, характерни за Бурманските котки

Бурманска котка Снимка: IStock

Б урманските котки са очарователни и могат да се открият в много голямо разнообразие от цветове. Те са забавни, приятелски настроени и игриви. За съжаление са предразположени към развитието на някои здравословни проблеми, затова ако сте собственик на такава порода - трябва да знаете какви са опасностите за здравето на вашия мъркащ приятел. 

1. Орофациална болка

Това е тревожно състояние, което може да възникне при Бурманските котки и се смята, че се предава по наследство. Засегнатите котки показват силен дискомфорт в устата и лицето и могат да се самоосакатят. Стресът може да влоши това състояние, а то може да започне с никненето на зъби. Лечението е насочено към облекчаване на болката, грижа за зъбите и намаляване на стреса.

Бурманска коткаСнимка: IStock

2. Хронична бъбречна недостатъчност

Това заболяване се развива, когато бъбреците не могат да функционират достатъчно ефективно, за да поддържат тялото здраво и силно. Бъбреците изпълняават няколко функции, но преди всичко служат за отстраняване на отпадъчни продукти. Има много проблеми, които могат да доведат до бъбречна недостатъчност, а за съжаление, няма лек, но ако състоянието е открито достатъчно рано, лечението може да помогне за удължаване на живота на котката и за подобряване на нейното здраве. 

Dogsandcats.bg

3. Възпалително заболяване на червата

Възпалителното заболяване на червата засяга стомашно-чревната система на гальовните животни. Хроничното възпаление може да доведе до удебеляване на червата. Колкото по-дебели стават, толкова по-трудно е за мъркащият приятел да преработи и усвои хранителните вещества, от които се нуждае за добро здраве. Признаците на състоянието включват хронично повръщане, диария, загуба на тегло и загуба на апетит.

4. Астма

Котешката астма засяга голяма част от котешката популация и изглежда, че особено потърпевши са Бурманските котки. Редовните прегледи при ветеринар ще могат да ви помогнат да следите състоянието на гальовния спътник. 

5. Диабет

Бурманските котки могат да развият диабет точно както хората. Това се случва при недостиг на инсулин в организма. Затлъстяването и липсата на движение могат да увеличат риска от диабет, както и генетиката и проблемите с панкреаса. Симптомите на диабета включват прекомерна жажда и уриниране, загуба на тегло и летаргия.

6. Бурманска деформация на главата

Бурманска коткаСнимка: IStock

Това е наследствено заболяване, което причинява малформации на черепа и челюстта. Ако котките наследят един засегнат ген, те може да са по-малко засегнати, но тези с две копия на гена ще имат вродени дефекти, несъвместими с живота. Наличен е генетичен тест за откриване на тези гени.

7. Пика

Това е състояние, което се характеризира с консумация на нехранителни продукти и при Бурманските котки това изглежда е друга наследена черта в някои семейни линии. Бурманците често ядат плат, като вълната е често избиран “специалитет”. 

Макар че ни е трудно да си представим болка или болест, с която да се сблъска нашият мъркащ приятел, всяко едно живо същество е поставено пред риск. Независимо дали става дума за генетични заболявания или придобити в по-късен етап. Честите прегледи при ветеринар, хубавата храна и щастлив начин на живот с много игри, могат значително да помогнат при ранно откриване на евентуално заболяване. 

Виж още