7 знака, че вашата котка „ви притежава“

Котка и собственик Снимка: IStock

В ероятно сте собственик на котка, обаче …. сигурни ли сте в това? Кой се грижи за всички нужди на на мяукащия приятел? Кой обожава това животинче и е готов да откликне на всички негови капризи? Кой може да се почувства лошо след като се забави с котешката вечеря?

Ако някой от следните сценарии ви звучи познато, статусът на „собственик“ във вашия дом може да се е променил, без дори да го осъзнавате. 

1. Котката яде това, което тя реши

За някои собственици на гальовни животни може да е лесно, тъй като животинчето се храни с всичко, но някои котки могат да са много капризни. В резултат на това стопаните започват да експериментират с най-различни храни докато уцелят подходящата. Да не говорим, че котките са много своенравни и променят “мнението си” много бързо и лесно. В един миг могат да харесват храната си, в друг не, а пред вас остава задачата да потърсите храна, която котката ви ще консумира. 

Котка и собственикСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

2. Никога не премествате котката

Можете да сте сигурни, че ролите във вашия дом са разменени и сте “притежаван” човек, ако не местите котката от мястото, на което е застанала. Независимо дали е седнала в скута ви и вие отчаяно искате да станете - не го правите. Освен разбира се, когато вече ситуацията е много наложителна и нямате друг избор.

Това не е всичко. Много собственици ще седнат на друг стол, на неудобно място на дивана, ще останат почти без завивка през нощта или ще легнат в единя край на леглото, просто защото гальовният спътник спи сладко-сладко посредата на леглото.

3. Продължавате да купувате играчки за котки

Котка и собственикСнимка: IStock

Колко малки мишки, топки, подскачащи или шумящи котешки играчки сте купили през годините? Вашата котка си играе с тях само за минута, преди да се отегчи, но вие продължавате да носите нови и нови играчки вкъщи или да измисляте такива само за този мимолетен момент на радост. Знаете това, но не ви интересува. Струва си да запазите щастието на котката си.

4. Имате шкаф, пълен с котешки неща

Всеки човек, притежаващ котка, има такъв - шкаф или чекмедже, пълно с котешки предмети. От какво точно се нуждаят котките? Е, тъй като те могат да бъдат придирчиви към почти всичко, никога не знаете какво лакомство, играчка или четка за разресване на козината може да хареса вашата котка в даден ден. Така че трябва да запасите безброй неща, които да отговарят на настроението ѝ.

5. Телефонът ви е пълен със снимки на котки

Бързо извадете телефона си и пребройте колко снимки на котки имате спрямо това колко снимки имате на вас или членове на вашето (човешко) семейство. Колко далеч трябва да превъртите снимки 10 еднакви снимки на спяща котка, за да стигнете до вашите?

6. Когато искате да останете насаме - местите се вие, а не котката

Котка и собственикСнимка: IStock

Личното пространство е ограничено на всички собсвеници на котки или кучета. Тези животни са доста привързани към стопаните си и ги следват навсякъде. Но има моменти, в които искаме да останем насаме със себе си и нямаме желание никой да подскача около нас и да търси внимание. Ако в тези ситуации вие сте тези, които напускате стаята и отивате в друга, тоест вие правите компромиса - това е сигурен знак, че по-скоро котката ви притежава, отколкото вие нея. 

7. Котката ви маркира с аромата си 

Миризмите са много съществен начин на комуникация при гальовните приятели. Те маркират всичко около себе си със собствената си миризма, за да се чувстват комфортно, както и да покажат на други животни, че тази територия е заета (макар и във вашия дом да няма други животни). Ако котката на съседа ви помирише, тя веднага ще разбере, че вие миришете на друга котка или вече сте “маркирана територия” на друг домашен любимец. 

Макар и да имаме илюзията, че ние командваме в дома и взимаме решения - в много ситуации котките са тези, с които се съобразяваме. Макар и всичко това да е по-скоро шега, все пак не можем да отречем, че правим доста компромиси с нашия комфорт за сметка на този на домашния любимец и често нямаме нищо против с това. 

Виж още