8 ползи да спим заедно с котката

котка спи със стопанин Снимка: iStock

П овечето любители на животни знаят колко успокояващо и специално е, когато животно избере да се сгуши при нас! Ако сте собственик на котка, усещането, че мяукащият домашен любимец се чувства спокоен да спри нас, е още по-специално. Има нещо доста успокояващо в това да се събудим с топлото, пухкаво тяло на мяукащия приятел, който спи в краката ни!

Има ли обаче някакви ползи за вас или вашата котка, ако спите заедно? Независимо дали котката ви споделя леглото ви през нощта или обича да се присъединява към вас за дрямка на дивана, все пак със сигурност има плюсове от това мяукащият спътник да ни прави компания вечер!

1. Подкрепа за психично здраве

Споделянето на легло с домашен любимец е свързано с множество ползи за психичното здраве на хората. Притежаването на домашен любимец показва положителна връзка с намаляване на симптомите на разстройства като тревожност и депресия. Да имате котката си като приятел в леглото може да засили положителните ефекти от притежаването на домашни любимци чрез допълнително подобряване на психичното здраве.

Проучванията показват, че общуването с домашен любимец може да поддържа нивата на нашите хормони чрез увеличаване на производството и освобождаването на окситоцин при възрастни, който е хормонът, който често се свързва с щастието и връзката, и намалява нивата на кортизол при децата, който е хормонът, свързан със стреса. Високите нива на кортизол могат да доведат до лош сън, тревожност, умора, наддаване на тегло, раздразнителност, главоболие и други неприятни и нездравословни симптоми.

Dogsandcats.bg

котка спи със стопанинСнимка: iStock

2. Физическа охрана

Има нещо в присъствието на домашен любимец или човек в стаята ви през нощта, което може да бъде много успокояващо и да осигури повишено усещане за сигурност и безопасност. Дори за хора, които не се страхуват от тъмнината, присъствието на домашен любимец може да бъде релаксиращо и да направи пространството да се чувства по-безопасно и по-щастливо.

Ако котката ви спи в леглото с вас, присъствието им може да ви помогне да се почувствате по-сигурни, дори ако не вярвате, че котката ви ще ви осигури някаква защита или помощ при спешни случаи. Всичко, което е необходимо, е тяхното присъствие, за да ви помогне да се почувствате по-сигурни и възможността да ги почувствате близо до вас може да подобри това положително усещане.

Това се отнася и за домашния любимец - споделянето на легло с него може да му помогне да се чувства по-сигурен в своята среда и дори може да позволи на вашата котка да спи по-добре, като увеличи чувството им за безопасност и сигурност в дома им.

3. Намаляване на стреса

Както споменахме по-горе, домашните любимци са показали способност да намаляват нивата на кортизол, особено при деца. Това обаче не е единственият начин котката ви да намали нивата на стрес. Да накарате котката си да спи в леглото с вас може не само да намали нивата на стрес в момента, но и в дългосрочен план.

Докато вашата котка може да намали нивата на стрес, свързани с неща като безпокойство, депресия, посттравматичен стрес и страх, те могат също така да намалят общите ви нива на стрес, свързани с общите стресови фактори в живота. Доказано е, че присъствието на домашни любимци спомага за поддържането на спокойствието и намалява генерализирания стрес, а споделянето на легло с вашата котка вероятно ще засили тези положителни ефекти.

4. Подсилване на имунитета

котка спи със стопанинСнимка: iStock

Спането с вашата котка може да ви помогне да поддържате здравето си по много начини. Един от начините е, че присъствието на домашни любимци увеличава броя на патогените, с които влизате в контакт, което може да даде тласък на имунната ви система, ако не сте имунокомпрометирани.

Мъркането на котките също е показало потенциална връзка с подпомагане на заздравяването, особено при наранявания на мускули и кости, така че заспиването на мъркаща котка върху вас може да доведе до известно физическо изцеление. Може също така да изпитате положителни физиологични ефекти, като намаляване на изходното кръвно налягане и сърдечната честота, когато имате домашен любимец, и споделянето на легло с вашия домашен любимец може по-добре да поддържа тези предимства.

5. Подобрени ползи за съня

Някои проучвания показват, че хората, които споделят легло с домашен любимец, са по-малко склонни да приемат средства за сън и могат да получат по-спокоен и релаксиращ сън. Това може да подкрепи вашето физическо и психическо здраве, както и да гарантира, че получавате пълните предимства на добрия нощен сън, като умствена острота и подобрено настроение.

Това може да не е приложимо, ако вашият домашен любимец е шумен, мята се и се върти или често е на крак цяла нощ. Събуждането много пъти на нощ може да попречи на тялото ви да навлезе във всички етапи на съня, което може да намали спокойствието, да увеличи раздразнителността и да влоши цялостното здраве, така че ще трябва да вземете това предвид, ако навиците на вашата котка вечер са по-скоро да играе отколкото да спи при вас.

6. Намаляване на риска от инсулт и инфаркт

Знаете ли какво може да направи намаляването на стреса, кръвното налягане и сърдечната честота? Тези неща могат да намалят риска от инсулт и инфаркт, както и да поддържат общото ви сърдечно-съдово здраве.

Има множество фактори, които причиняват инсулти и инфаркти, така че спането с котката ви не е гарантиран начин да предотвратите появата на тези неща. Спането с домашен любимец обаче показа способността да намали тези рискове.

7. Намаляване на самотата

Самотата е истински проблем за много хора и има множество фактори, които могат да причинят или влошат самотата, като загуба на партньор, отчуждение от семейството и дори работа от вкъщи. В света след COVID много хора се чувстваха по-самотни, отколкото преди началото на пандемията, и някои хора се обърнаха към осиновяването на домашен любимец, за да помогнат с тези неприятни чувства.

Присъствието на домашен любимец намалява общото чувство на самота, така че е много вероятно споделянето на легло с вашата котка допълнително да намали всяко чувство на самота, като ви осигури компания, дори докато спите. Да имате котка, която дори е готова да спи в леглото с вас, може да има положителен ефект върху чувството ви за самота.

8. Подобрено свързване

котка спи със стопанинСнимка: iStock

Споделянето на легло с вашата котка не е полезно само за вас. Гальовният приятел може да се почувства още по-близък до вас, ако прекарва време във вашето легло. Така той се чувства спокоен и защитен във ваше присъствие.

В идеалния случай не трябва да принуждавате котката си да спи в леглото ви. Ако тя иска да спи с вас, бъдете сигурни, че ще го направи.

Рисковете от спането с вашата котка

Съществуват няколко риска, свързани със спането с вашата котка, но най-сериозният е рискът от излагане на патогени. Въпреки че излагането на някои патогени може да подобри имунната ви система, те могат да бъдат вредни за здравето на хора с отслабен имунитет, както и на много млади и много възрастни хора.

Споделянето на легло с вашата котка също може да представлява риск, ако имате астма или тежки алергии. Постоянното присъствие на пърхот, дори по време на сън, може да увеличи риска от алергични реакции. Това също може да увеличи риска от развитие на алергии към вашата котка или неща, които те могат да донесат в леглото, като отпадъци и други мръсотии. Да не забравяме и за зоонозните болести, които се предават от животни на хора.

Ако се опитвате да споделите леглото си с котка, която е активна вечер и постоянно ви буди - това ще се отрази лошо на вашия цикъл на сън.

Споделянето на легло с вашата котка има различни предимства за вас, но има и някои рискове, които трябва да бъдат претеглени, преди да позволите на котката ви да спи с вас. За много хора ползите от притежаването на домашен любимец се постигат напълно, без да се налага да споделят леглото с домашния си любимец. Спането с вашата котка обаче може да подобри връзката ви и може да осигури по-силно чувство на безопасност и сигурност и за двама ви. Ако мяукащият приятел прекарва време при вас през нощта - не пропускайте често да перете спалното си бельо, както и да поддържате добра хигиена на дома.

Вижте още:

5 причини да живеем с котка

Страдат ли котките от безсъние

Защо котката спи върху главата ми

Виж още