Страдат ли котките от безсъние

котка през нощта Снимка: iStock

Т ози въпрос вероятно звучи доста странно, защото котките са известни с дългите си часове сън всеки ден. Ако ви се струва, че гальовният домашен любимец не спи толкова колкото обикновено, може да се притесните дали някакъв медицински проблем не нарушава неговия сън. Да научим повече за моделите на котешки сън и котешкото безсъние, за да прецените дали трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Нормалният котешки сън

Обикновено котките спят между 12 и 16 часа на ден. Някои могат да спят до 18 часа на ден или дори повече, особено когато остареят. Възрастните котки могат да спят до 20 часа на ден.

Гальовните приятели имат полифазен модел на сън. Това означава, че те спят много пъти през деня, вместо за един дълъг участък през нощта, както обикновено правят хората.

Котките имат два пикови периода на активност - един рано сутрин, преди слънцето да изгрее, и един около залез слънце. Това е различно от хората, които имат дневен цикъл на сън. Хората обикновено са будни през деня и след това спят през нощта.

Dogsandcats.bg

Възможно ли е котките да страдат от безсъние?

котка прозяванеСнимка: iStock

Да, мъркащите приятели могат да имат безсъние. Въпреки това котката ви може да стои до късно или да се буди посред нощ поради основен проблем.

Може също така да бъркате нормалния режим на сън на котка с безсъние. Котките имат много енергия преди изгрев слънце; напълно нормално е вашата котка да започне да мяука рано сутрин и това не означава, че страда от безсъние.

Какви са някои нарушения на съня при котки?

  • Нарушение на съня

Мяукащият домашен любимец може да изпитва медицински проблем като нарушение на съня. Това би могло да се случи, ако котката ви е стресирана и се превърне в твърде бдителна до такава степен, че да не може да се отпусне и да спи. Ако сте сигурни, че този проблем е налице - изключително важно е да говорите незабавно с вашия ветеринарен лекар, за да прегледа котката ви.

  • Сънна апнея

Освен нарушение на съня, вашата котка може да страда от състояние наречено сънна апнея, при което мяукащият домашен любимец спира дишането по време на сън поради блокиран дихателен път. Сънната апнея е сериозно състояние, което може да доведе до инсулт, диабет тип 2 и сънливост през деня. Породите, които са брахицефални и имат къси и плоски лица (като Персийските котки) са по-склонни да страдат от сънна апнея. Промяната на диетата на вашата котка и намаляването на стреса може да помогне за подобряване на състоянието.

  • Бълхи или паразити

Друга причина, поради която мяукащият приятел не може да спи би могла да бъде наличието на бълхи или паразити, които държат котката ви будна по цял нощ и я карат да се чеше. Обезпаразитяващо лекарство ще помогне, но трябва да бъде предписано от ветеринар в зависимост в какво състоняие се намира гальовният спътник.

котка прозяванеСнимка: iStock

  • Стрес

Важно е да лекувате и психичните проблеми на вашата котка. Гальовният приятел може да е тревожен или стресиран, така че не забравяйте да му осигурите спокойно място или да го гушкате (ако това му харесва). Уверете се, че мяукащият спътник има достатъчно играчки, чиста тоалетна и място, на което да си почива.

Въпреки всичко - котката ви може да изпитва някаква болка, поради заболяване и това да възпрепятства нейния сън. Ако забележите разлика в моделите на сън на вашата котка - обсъдете ситуацията с ветеринарния лекар. Прегледът ще помогне и може да открие причината за това безсъние, което ще е отправната точка да започнете евентуално лечение за гальовния приятел.

Вижте още:

5 причини, поради които котката ви буди по едно и също време всеки ден

Защо котките потрепват в съня си

7 признака, че котката ви изпитва болка

Виж още