9 прости начина да отвърнете на любовта на вашата котка

домашна котка Снимка: iStock

З а съжаление няма окончателен начин да разберем дали котките разбират любовта - поне не по начина, по който ние я разбираме.

Котките научават, че определени ситуации, поведение и хора са свързани с приятни или положителни резултати, а други са свързани с негативни случки или спомени. Естествено, котките са се научили да търсят онези ситуации - и хора - които дават положителни преживявания.

Това не означава, че котките не изпитват истинска привързаност или обич. Със сигурност мяукащите приятели се свързват с нас и изпитват привързаност и любов към нас. Но тези котешки усещания или „чувства“ вероятно са различни от типа любов, която изпитваме.

И все пак, ако искате да сте сигурни, че изпращате правилните сигнали на мъркащия си приятел, за да му демонстрирате любовта си към него, може да опитате различни действия:

Dogsandcats.bg

1. Оставете котката да ви подуши първа

домашна коткаСнимка: iStock

Котките използват аромата, за да изпращат приятелски поздрави. Протегнете ръка и (търпеливо) оставете котката си да подуши, както пожелае.

2. Винаги използвайте успокояващ глас

Котките улавят нежните тонове. Говорейки им тихо, докато играете или ги храните, създава положителни асоциации с гласа ви.

3. Създайте рутина

Структурата и последователността помагат на котките да се чувстват сигурни. Ако можете, опитайте да създадете редовен график за хранене, разресване на козината и време за игра.

4. Създайте спокойна домашна среда

Осигурете на котката си пространство с минимални стресови фактори, като шумни уреди или висока активност. Също така е полезно да осигурите обогатяване на околната среда с предмети като стълбове за надраскване и играчки-пъзели.

5. Осигурете безопасни места за уединение

Дори най-общителните котки харесват да имат собствено място. Помислете за уютно котешко легло, рафт до прозореца или котешко дърво, на което котката може да се уедини нависоко.

домашна коткаСнимка: iStock

6. Уважавайте нейните граници

Много котки не обичат да бъдат докосвани по коремите, крайниците или опашките. Ако искате да спечелите доверието на котката си, въздържайте се от галене на тези зони, ако видите, че тя не обича тези действия.

7. Награждавайте я

Положителното мотивиране с лакомства, игра, словесна похвала и обич може да изгради доверие и да заздрави връзката с котката ви.

8. Отговорете на котката с бавно мигане

Опитайте да изпратите положителни сигнали, като мигате или присвивате очи бавно в посока на вашата котка. Така ще ѝ кажете, че държите на нея, като използвате нейния език.

9. Играйте с нея

Интерактивните играчки за котки, като пръчки и закачки, са чудесен начин да засилите връзката, която споделяте с вашата котка.

домашна коткаСнимка: iStock

Макар и прости методи, за котката ви всички тези действия означават много. Не се изисква кой знае какво усилие, за да направите мяукащия си приятел шастлив и доволен във вашия дом. Всички тези начини на изразяване на вашата грижа за котката ви ще бъдат достатъчни, за да изградите силна връзка с домашния си любимец.

Виж още