9 съвета за безопасност на котката по време на коледните празници

котка Коледа Снимка: iStock

М оже да сте нетърпеливи да подготвите дома си за празничния сезон, но дали вашите планове са подходящи за котки? Всеки собственик на мъркащ приятел знае, че трябва до голяма степен да се съобразява с него.

Гледките, ароматите и звуците на празничния сезон могат да бъдат изкушаващи за нашите любопитни котки. Гальовните животни обичат да изследват нови предмети в околната среда, особено тези, които са блестящи, издават шум и се мърдат. Те могат да бъдат привлечени от миризмите на приготвени празнични ястия или уплашени от звуците на партита и събития.

Котенцата и малките или игриви котки са изложени на най-голям риск от нараняване поради празнична украса. Възрастните представители може да са по-податливи на болести, причинени от стрес, когато в дома ви цари твърде много хаос. За щастие все още можете да се насладите на празнични тържества, като същевременно защитите котката си. Следвайте тези съвети, за да гальовния приятел си от празнични опасности.

1. Коледни елхи

котка КоледаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Представете си вълнението на вашата котка, когато види огромно дърво, покрито с нещо, което прилича на котешки играчки. За съжаление, коледните елхи могат да бъдат опасни за котките. Дъвченето или поглъщането на орнаменти, декорации или части от изкуствени дървета (живи или изкуствени) може да причини стомашно-чревни проблеми.

Също така гальовните животни могат да повредят дърветата, като се катерят по тях и потенциално ги събарят, което води до наранявания и на котката, и на дървото. Дръжте крехки орнаменти и опасни декорации извън обсега, когато украсявате вашето дърво. Ако изглежда, че котката ви все още не може да устои на дървото, може да се наложи да държите домашния любимец далеч от тази зона, когато не сте у дома. Помислете да поставите коледната елха в стая, която лесно може да бъде затворена.

2. Коледна украса

Много котки не могат да устоят на нещо блестящо или искрящо. Те просто полудяват за гирлянди, които са блестящи, щумят и изглеждат интересно. Съвсем естествено е вашата котка да иска да си играе тях, както и с декорации и аксесоари за опаковане на подаръци като панделки, връв и други. Опасността в това е, гальовните животни може да се заклещят, задушат или задавят. Закачете гирляндите високо, така че мяукащият спътник няма да може да ги достигне и опаковайт подаръците си далеч от котката.

котка КоледаСнимка: iStock

3. Цветя и растения

Празничните растения и цветя могат да изглеждат добре в дома ви, но също така могат да привлекат любопитна котка. Най-малкото, вашата котка може да причини щети, като дъвче листа, събаря саксии или вази или дори използва почвата като тоалетна. За съжаление хапането на растения и цветя може да изпрати котката ви на ветеринар по спешност.

Коледните звезди са известни със своята токсичност за котки, но обикновено имат само леко токсични ефекти. Имелът е по-опасенпри  поглъщане, а цветя като лилии и амарилис са особено опасни. Най-добре е напълно да държите токсичните растения и цветя извън дома си.

4. Свещи и камини

Топлината на свещ или камина е като сбъдната мечта за повечето котки. Въпреки това, някои от тях (особено котенца) може да се приближат твърде много. Вашата котка може да изгори мустаците си, ако изследва твърде отблизо. Да не говорим, че може да бутне свещта и да причини пожар. Винаги дръжте свещите извън обсега на вашата котка. Никога не оставяйте свещи или камини да горят без надзор. Използвайте щит/предпазител за камина, за да предотвратите приближаването на котката ви твърде много до пламъците или металните части на огнището, които могат да изгорят нежните лапи.

5. Електрически кабели

За вашата котка удължителният кабел може да изглежда просто като още една връв, с която да си играе. Коледните лампички са много примамливи, защото светкат и да си кажем честно - изглеждат като идеалните играчки и предмети за дъвчене в очите на котката ви.

Ако котката ви се опита да си играе или да дъвче електрически кабели, тя може да се изгори, затова ги закачете на лампите извън обсега на котката си и закрепете разхлабените кабели, за да не висят или да се плъзгат по пода.

6. Човешка храна

Ароматът на празнично готвене може да привлече котки, особено ако правите сочно печено. Може да искате да дадете на котката си допълнително лакомство по време на празниците и това не е непременно лошо нещо. Просто се уверете, че избягвате храни, които могат да навредят на котката ви. Повечето мяукащи животни не се интересуват от ядене на токсични храни като лук, шоколад или друго.

котка КоледаСнимка: iStock

Въпреки това, те могат да пожелаят ястие, което съдържа тези съставки. Освен това котката ви може да развие повръщане или диария след консумация на богати, мазни храни. Храните с високо съдържание на натрий също могат да причинят здравословни проблеми. Млечните продукти могат да причинят диария. Това, което може да предложите на котката си е малко парче постно месо без подправки.

7. Гости, шум и хаос

Празничният сезон е празничен и изпълнен с музика и бърборене. Много хора организират партита или малки събирания с приятели и семейство. Може дори да има пеене и танци. Новогодишната нощ има фойерверки. Всичко това може да ви изглежда забавно, но какво мисли котката ви?

Котките са силно чувствителни към шума. Много от тях са срамежливи или нервни около непознати. Общият хаос на празничния сезон може да стресира котката ви. Уверете се, че сте осигурили безопасно, удобно място за котката ви да се скрие. Помолете гостите да не оставят вратите отворени, за да не излезе котката ви. Още по-добре мяукащия приятел си в удобна стая с меки легла, храна, вода и тоалетна. Уверете се, че гостите знаят, че стаята е забранена.

8. Планове за пътуване

Ще пътувате ли през празниците? Ако е така, какъв е планът за вашата котка? Ако тя не е свикнала да пътува, вероятно е най-добре да я оставите. Или предприемете стъпки, за да свикнете котката си да пътува с кола. Може да успеете да летите с котката си, но повечето собственици избягват това, освен ако пътуването не е дългосрочно.

Ако мяукащия домашен любимец не идва с вас, решете къде ще остане или кой ще има възможност да се грижи за него докато ви няма.

9. Котка като подарък

котка КоледаСнимка: iStock

Да подарите на някого котка или коте може да изглежда прекрасен подарък, но всъщност е лоша идея. Котките, дадени на деца, може да бъдат забравени, след като празничният сезон отмине и новостите изчезнат. Още повече, че идеята за „подарък котка“ може да иглежда сякаш не става дума за живо същество, а поредния подарък и играчка. Освен ако не е планирано и не сте напълно сигурни, че човекът е готов да котка и всъщност му помагате в процеса, по-добре да подарите друг подарък. Грижата за домашен любимец е отговорност, а решението човек да се сдобие с домашен любимец не е леко и трябва да бъде добре обмислено.

Празниците са прекрасен момент от годината, който чакаме с нетърпение. Но не бива да забравяме и за домашните любимци, които са част от нашето семейство и също трябва да прекарат добре. Осигурете им необходимото пространство, грижа, любов и забавления и ще ви бъдат повече от благодарни.

Виж още