9 знака, че вашите котки започват да се разбират

две котки Снимка: iStock

З а котките често се казва, че са самотни същества и са много щастливи, че са единствената котка в къщата. Въпреки че може това да е отчасти вярно, не бива да забравяме, че котките са много различни характери и не можем да говорим общо за всички тях. Някои се чувстват прекрасно в компанията на други котки, други - не съвсем и предпочитат да са сами.

Ако запознаването на вашите гальовни животни не е минало съвсем гладко и още не сте сигурни дали са започнали да се разбират - предстаняме ви 10 признака, които показват, че котките са стоплили отношенията по между си и може да си отдъхнете, че домакинството ви ще живее в известен мир.

1. Те обичат да прекарват времето си заедно

две коткиСнимка: iStock

Мяукащите животни, които се разбират, ще търсят компанията на другата котка и ще искат да прекарват времето си заедно. Може да ги намерите да се забавляват и да играят заедно с играчките си. Или могат да седят един до друг до прозореца и да гледат какво се случва навън.

Dogsandcats.bg

Може би и двете котки ще дойдат и ще мързелуват до вас на дивана, докато работите. Ако вашите котки се радват на присъствието една на друга, това е положителен знак!

2. Те се приближават една към друга с високо вдигнати опашки

Когато една котка е с вдигната вертикална опашка, докато се приближава към друга, това е визуален сигнал, който показва желанието им за взаимодействие. Ако видите вашите гальовни животни вървят една към друга по този начин, можете да се почувствате спокойни, че те споделят приятелски поздрави. Това обикновено е последвано от подушване или взаимно търкане една в друга.

3. Те се поздравяват, като подушват или докосват носове

Докосването на носовете е до голяма степен начинът на вашите котки се поздравяват. Те също могат да се подушат, като това е начин да се „проверят“ взаимно.

4. Те се удрят с глава и се трият една в друга

две коткиСнимка: iStock

Когато котките се търкат една в друга, това значи че разменят взаимно миризмите си. Това е поведение, което ще видите между две котки, които са в добри отношения. Те са склонни да търкат главите, бузите и хълбоците си. Смята се, че това им позволява да установят обща миризма чрез размяна на аромати.

5. Те се грижат взаимно една за друга

Мъркащите животни са известни с това, че полагат големи грижи, когато става въпрос да се поддържат чисти. Въпреки това, когато котките се грижат една друга, това е по-скоро за социални цели, отколкото за почистване. Обикновено те ще се съсредоточат върху поддържането на областта на главата и шията.

Подобно на триенето, взаимното миене на козината им позволява да обменят аромати и да образуват обща миризма. Ако вашите котки се облизват една друга, това е добър знак за тяхната споделена обич.

6. Те почиват и спят заедно

Когато котките спят, те са в уязвима позиция. Когато се запознаят вашите котки може да изберат да спят в различни стаи. Когато свикнат една с друга, може да ги видите да дремят в една и съща зона, например на дивана.

Истинският показател, че те наистина са щастливи е, ако са в близък контакт, когато спят. Прекрасна е гледката, когато откриете котки, сгушени една в друга, докато подремват, и можете да бъдете спокойни, знаейки, че са станали приятели!

две коткиСнимка: iStock

7. Те се месят с лапи взаимно

Това сладко действие обикновено е придружено от много мъркане. Смята се, че това е поведение, което се пренася от детството на коте, когато движението би стимулирало потока на мляко от майка им.

Котките обикновено месят, когато се чувстват доволни и спокойни. Може да сте виждали котката ви да меси меки материали, като удобно одеяло. Но може би не сте разбрали, че те правят това и на други котки, с които имат социална връзка.

8. Те играят заедно

През много време на хората им е трудно да разберат дали котките се си играят или се бият. Битката при игра обикновено е тиха, с малко или никакви вокализации. И двете котки ще се редуват да гонят и да се нахвърлят върху другата и ноктите ще останат вътре. Позволете на вашите котки да се включат в битка, тъй като това е чудесен източник на забавление и упражнения за тях!

две коткиСнимка: iStock

Мъркащите животни, които наистина се бият, показват признаци на агресия. Те могат да съскат и да ръмжат гневно. Ушите им ще бъдат сплескани и ноктите ще бъдат показани, докато опашките ще се люлеят напред-назад. Ако видите това, най-добре е да осигурите отделни пространства за котките, за да се успокоят.

9. Те не се блокират взаимно за ресурси

Котките, които не се разбират, може да усетят повишена конкуренция за ресурси, като тоалетни, купи за храна и вода и стълбове за драскане. Едната може да блокира достъпа на другата до определен ресурс, като се позиционира на вратата или коридора.

Това може да е достатъчно, за да отблъсне другата котка. Или ако се опитат да се промъкнат, може да бъдат нападнати. Това е фин знак за конфликт между двете животинчета, затова трябва да се намесите и да разрешите проблема.

две коткиСнимка: iStock

С търпение и време повечето котки могат да се научат да живеят заедно в мир и може дори да станат най-добри приятели. Довеждането на нова котка у дома и запознаването ѝ с вече живеещата такава от известно време може да бъде вълнуващо, но понякога и стресиращо. Важно е да запознаете двете котки бавно и да им дадете време да свикнат една с друга. С търпение и постоянство има голяма вероятност двете животинчета да се заобичат толкова, че почти да не ги виждате да спят поотделно!

Виж още