Безопасно ли е овесеното мляко за котките?

котка пие мляко Снимка: iStock

Д окато се опитваме да водим по-активен живот и да правим по-интелигентен избор на храна, понякога е лесно да забравим, че същите съображения не се отнасят за домашните любимци. Овесеното мляко е перфектен пример. Богатият на фибри и витамини заместител на кравето мляко може да направи чудеса за нас, но едва ли е разумна основна част от диетата на нашата котка. Въпреки че котките могат да пият овесено мляко до известна степен, то няма никакви ползи за здравето им.

Могат ли котките да пият овесено мляко?

Овесеното мляко обикновено е безопасно за пиене от котки, въпреки че няма причина то да замества обикновената вода в диетата им. Кремообразната напитка на растителна основа, направена от овесени ядки, накиснати във вода и прецедени, има малко съставки, които не са безопасни за консумация от вашата котка.

Като цяло овесът е здравословна храна. Той има богато съдържание на протеини и ненаситени мазнини в сравнение с други ядкови млека, също така съдържа изобилие от фибри, антиоксиданти и разнообразни витамини и минерали, поддържащи правилното функциониране на органите. След смесване и пасиране голяма част от оригиналните овесени ядки се озовават в овесено мляко, за да предложат своите впечатляващи хранителни ползи.

котка пие млякоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките и въглехидратите

Овесеното мляко има високо съдържание на въглехидрати. Една чаша съдържа голямо количество въглехидрати, което за хората е минимално, но за малките на размер котки е прекалено много. Въпреки че това може да работи за хората, (които сме всеядни и можем да приемаме много повече въглехидрати), това не е в съответствие с котките, тъй като те са месоядни животни.

Котките консумират предимно протеини и мазнини, като въглехидратите заемат само приблизително 12% или по-малко от естествената им диета. Те не трябва да поглъщат прекалено голямо количество въглехидрати, тъй като телата им не ги обработват толкова ефективно, колкото протеините и аминокиселините.

Вредно ли е овесеното мляко за котките?

Овесените ядки се подлагат на ензимна обработка, когато производителите ги смесват с овесено мляко. Нишестетата се превръщат в прости захари, придавайки на овесеното мляко по-сладък вкус. В същото време тези предварително усвоени въглехидрати са по-използваеми от котките, след като достигнат тънките черва, тъй като котките нямат амилаза в слюнката си, за да започнат да разграждат нишестето от суров овес.

Здравите котки могат да усвояват и използват преработени въглехидрати без особени проблеми и има малка връзка между диета с високо съдържание на въглехидрати и захарен диабет въпреки по-високия прием на глюкоза. Основните рискови фактори за диабет при котки са ниските нива на активност и преяждането, които причиняват затлъстяване, а не колко овесено мляко пият.

Колко овесено мляко могат да пият котките?

котка пие млякоСнимка: iStock

Ако котката ви случайно попадне в овесеното ви мляко, не би трябвало да има много причина за безпокойство. Можете дори от време на време да храните котката си с малко, ако развие вкус към него.

Овесеното мляко може да задоволи целия дневен прием на въглехидрати на възрастна котка. Ако котката ви харесва това мляко и решите да ѝ давате от време на време, тогава се убедете, че не приема допълнителни въглахидрати с котешката си храна, а предимно протеини. Това ще гарантира, че гальовният ви приятел няма да превижши нуждите си от въглехидрати, докато яде нормалната си котешка храна. Ако вашето овесено мляко има консерванти, подсладители и други добавки, най-добре го избягвайте напълно и не давайте на котката си от него.

Независимо дали вашата котка е здрава или не, няма много причина да ѝ давате овесено мляко. Ограничените хранителни ползи не са по-въздействащи от тяхната по-добре балансирана котешка храна, така че няма да подобрите диетата на котката си, ако ѝ давате такова мляко. не

Освен това котките нямат чувствителност към сладкото, за да имат предпочитания към сладки напитки. Вероятно няма да се интересуват дали слагате овесено мляко или обикновена вода в купата им, така че защо да хабите млякото си за нищо?

Овесеното мляко има някои полезни аспекти, които могат да помогнат на вашата котка, но хранителният баланс не го прави практична алтернатива на обичайната им храна и вода. Докато им давате фибри и въглехидрати, те пропускат протеините и мазнините, които тялото им желае. Придържайте се към вашата одобрена от ветеринар диета и запазете овесено мляко за вас и семейството ви.

Виж още