Безопасно ли е за котките да ядат мравки

котка навън Снимка: iStock

А ко сте собственик на котка, сте виждали вашия космат приятел да яде много съмнителни неща. Това е инстинкт за котките, но за вас също е инстинкт да се чудите дали това, което ядат, е безопасно за тях. Мравките са обичайни домашни вредители, които са привлечени от котешка храна, така че вероятно сте виждали котката ви да яде мравки. Но все пак - мравките токсични ли са за котките?

Отговорът е прост  и той е - не. Мравките не са токсични за котките, с изключение на червените огнени мравки. За вашата котка е безопасно да яде черни мравки.

Защо котките ядат мравки

Почти всяка котка ще хапне някоя и друга мравка, която се озове във вашия дом. Ако имате мравки те често ще се окажат близо до храната на вашата котка. Мъркащият приятел със сигурност няма да пропусне възможността да хапне някоя от тях.

котка навънСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че котките са месоядни животни, които се наслаждават на храни с високо съдържание на протеини, мравките нямат достатъчно месо, за да привлекат котките. Насекомите съдържат протеини, но не толкова, колкото птиците или гризачите. Повечето котки обичат да ловуват и преследват буболечки, но малко домашни котки разчитат на тях за препитание. Очарованието на вашата котка към мравките може да е мотивирано от нуждата ѝ да ловува и да играе.

Безопасно ли е котките да ядат мравки?

Ако забележите, че мъркащият приятел ви изяжда няколко черни мравки тук и там, няма за какво да се притеснявате. Черните мравки не са отровни. Освен това котката ви действа като естествен контрол на вредителите, който може да намали броя на мравките, пълзящи из къщата ви.

Въпреки това, както при всички неща, балансът е ключов. Ако гальовният приятел яде твърде много мравки, дори и да са черни, това може да му причини известен стомашно-чревен дискомфорт. Може да се наложи да намерите безопасни начини за контрол на популацията на мравки в дома си, ако имате проблем.

котка навънСнимка: iStock

Докато черните мравки са безопасни за вашата котка да консумират в разумни количества, червените мравки, наричани още „огнени мравки“, са не бива да се ядат от котките.

Опасността от яденето на огнени мравки идва от възможността мравката да ухапе вашата котка в устата, гърлото или стомаха, докато котката ви я яде. Ако мравката успее да ухапе вашата котка, отвътре или отвън, тя ще я инжектира с токсично вещество, което ще доведе до незабавно усещане за образуване на мехури и парене.

Ухапване от червена мравка може да причини парене, подуване и в някои случаи сериозна алергична реакция, която има потенциал да бъде фатална.

Ако знаете, че котката ви е изяла червена мравка или проявява признаци на алергична реакция, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар.

Безопасни за котки начини да се отървете от мравките

котка навънСнимка: iStock

Докато вашата котка може да се радва да има мравки около къщата, вие може да сте по-малко ентусиазирани от тях. Ако искате да намалите присъствието на мравки в дома си, ще трябва да внимавате как го правите. Мравките, които са били изложени на инсектициди или отрова, могат да бъдат вредни за вашата котка, когато бъдат изядени от нея.

Ако вашата котка е изяла само една или две мравки, засегнати от инсектицид, вероятно няма да има опасност. Когато обаче мъркащият приятел е изял голям брой отровени мравки или самата тя е била изложена на препарата, може да се разтревожите. Ако това се случи с вашата котка, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар.

Най-безопасният начин да се отървете от вредителите, без да представлявате риск за вашата котка, е да използвате безопасна за домашни любимци защита за контрол за вредители.

котка навънСнимка: iStock

Виж още