Бременна котка току-що се появи на прага ми. Какво да правя?

майка котка и малки Снимка: iStock

С лучва се по-често, отколкото си мислите: вие сте навън в двора, може би се грижите за цветятя си – забивате няколко теменужки и правите малко плевене, може би – когато усещате опашка в краката си. Вашата котка е вътре, така че знаете, не е тя. Спирате дейността си, обръщате се и виждате... бременна котка в доста напреднал етап!

В тази статия ще кажем какво може да предприемете, за да помогнете на котката и нейните бебета.

Стъпка 1: Огледайте котката

Изглежда ли котката здрава? Козината ѝ изглежда ли здрава и блестяща? Когато я галите, усещате ли лесно ребрата и тазобедрените ѝ кости? Има ли секрет от очите или носа? Ранена ли е? Ако ѝ дадете храна, яде ли я лесно, без да я изпуска или да показва признаци на болка в устата? Наблюдаването на общото здраве и състояние на майката котка може да ви даде добра представа каква е следващата стъпка.

майка котка и малкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако котката е наранена, с поднормено тегло или просто не изглежда добре, ще трябва да я заведете на ветеринар, за да я прегледа. Ветеринарният лекар може да ви даде насоки за това колко да храните котката, какво да търсите, докато котенцата се развиват и как да помогнете за отбиването на котенцата.

Стъпка 2: разберете дали котката има дом

Свържете се с приютите за животни и ветеринарите във вашия район, за да видите дали котка, отговаряща на описанието на вашия своенравен бездомник, е обявена за изчезнала. Направете снимка на котката и я публикувайте на страниците в социалните медии за изгубени домашни любимци във вашия район. Също така изпратете снимките по имейл до спасителните групи, за да могат да споделят в своите социални медии.

Ако желаете да позволите на котката да роди бебетата си у вас, но не можете да задържите нея или някое от котенцата, попитайте някой от местните приюти дали биха искали да работят с вас и да ви позволят да бъдете приемен дом за малкото семейство. След това, след като всички котета бъдат отбити, приютът може или да вземе котките в своето съоръжение, или може да работи с вас, за да намерите подходящи осиновители. Това може да бъде полезна опция, ако нямате много пари и се притеснявате, че може да не сте в състояние да се грижите добре за майката и котенцата.
Кафяво таби и бяла котка лежат, а коремът и лапите им правят „въздушни бисквити“. Това изображение е прикачено към статия за това как да се грижим за бременна котка.

Стъпка 3: Създайте сигурна стая

майка котка и малкиСнимка: iStock

Ако котката изглежда като цяло здрава, осигурете ѝ безопасно място, независимо дали е във вашия гараж или в дома ви, където тя може да роди своите котенца, без да се притеснява от намеса от други домашни любимци или хора. Също така ще трябва да държите котката отделно от всички други котки, докато разберете, че няма нищо заразно, включително паразити.

Стаята трябва да е тиха и топла. Новородените котенца не могат да контролират телесната си температура и са мокри, когато се родят, така че тази стая не може бъде студени, ако искате котенцата да са здрави. Осигурете на майката котка тоалетна, кутия, одеяла и достъп до храна и вода.

Стъпка 4: Уверете се, че котката получава храната, от която се нуждае

Грижата за бременна котка означава да положите допълнителни усилия, когато става въпрос за хранене. Бременните и кърмещите котки трябва да ядат специална храна, която да им осигури необходимите вещества. Тя има повече протеини, мазнини и калории и може по-добре да поддържа котка, която носи бебета и след това ги кърми, след като се родят.

Стъпка 5: Съставете план за спешни случаи

Въпреки че повечето раждания протичат добре, винаги е добре да имате план какво да правите, ако нещата започнат да се объркат. Това е особено вярно, ако живеете в селски район и нямате лесен достъп до спешен ветеринарен лекар. Първо, знайте какви са признаците на проблем. Свържете се с вашия ветеринарен лекар по телефон, ако не можете лично и го попитайте какво да предприемете, ако котката ви започне да има проблеми.

Стъпка 6: Раждането

майка котка и малкиСнимка: iStock

В началото на раждането котката ще се задъхва и ще започне да се напряга. Това може да продължи няколко часа. Тя може да извика и дори да се държи така, сякаш хапе гърба си. Най-доброто нещо, което можете да направите на този етап, е да я оставите; присъствието на тревожно или очакващо семейство ще попречи на раждането на котката и ще я стресира.

Когато започне активното раждане, може да видите секрет от вагината ѝ. Този секрет обикновено ще бъде светъл на цвят в началото, а след това ще стане по-тъмен. След като започне да получава контракции, тя трябва да роди първото коте в рамките на половин час. Котето е заобиколено от торбичка, съдържаща течност. Когато котето излезе, майката захапва торбичката и започва да ближе лицето, носа и устата на котето, за да стимулира дишането. След това тя използва зъбите си, за да пререже пъпната връв и започва грубо да ближе котето навсякъде, за да стимулира кръвообращението.

Малко след като котката роди коте, тя трябва да роди плацентата, която ще изглежда като червено, кърваво, отвратително нещо. Тя най-вероятно ще изяде плацентата, за да си осигури необходимите хранителни вещества и хормони, за да продължи раждането.

майка котка и малкиСнимка: iStock

След началото на раждането котенцата трябва да започнат да идват на всеки половин до един час. Котенцата трябва да започнат да сучат малко след раждането. Абсолютно важно е котенцата да сучат веднага щом излязат; първото мляко се нарича коластра и съдържа много хранителни вещества, мазнини и антитела в подкрепа на тяхната все още слаба имунна система.

Не пречете на раждането на котката, освен ако няма проблем! Просто оставете майката да си свърши работата.

Пипането на котенцата трябва да бъде минимално поне през първата седмица. Единственият път, когато трябва да ги докосвате и местите, е когато трябва да поставите чиста постелка в гнездото или ако трябва да ги нахраните с бутилка. Дръжте ги далеч от малки деца и други котки и кучета.

Признаци на проблеми

бебе котеСнимка: iStock

Докато повечето котки вършат чудесна работа, като раждат и се грижат за своите котенца сами, има някои признаци на проблеми, за които трябва да внимавате:

  • Силни контракции и напъни за час или повече, без да се роди коте. Това може да означава, че котето е заседнало или обърнато в грешна позиция. Трябва да отидете на ветеринар, ако това се случи! Ако не го направите, рискувате живота както на майката, така и на другите неродени котенца.
  • Котката изглежда слаба или я боли.
  • Изпускане на кръв. Това може да означава кръвоизлив.
  •  Котката продължава да е неспокойна.
  • Котенцата непрекъснато плачат. Плачещите котенца са котенца, които изпитват дискомфорт. Те може да са гладни, защото не получават достатъчно мляко от майката. Ако случаят е такъв, може би ще се наложи да започнете да ги храните. Ако храните котенцата от бутилка, те ще трябва да се хранят на всеки два часа, денонощно.

Да спасите бременна котка и да ѝ позволите да има котенца в дома ви е едно от най-милите неща, които можете да направите. След като котенцата бъдат отбити, около 12-седмична възраст, стерилизирайте майката, за да не ѝ се налага да минава през този процес.

Виж още