Коя е подходящата възраст за кастриране на котка

кастриране на котка Снимка: iStock

К астрирането на котките помага за предотвратяване и коригиране на някои често срещани поведенчески проблеми както на мъжките, така и на женските представители, а също така има и ползи здравето.

Кога да кастрирате вашия мъркащ приятел е субективно. Смята се пет, шест или седем месеца е оптималната възраст за извършване на тази процедура.

Въпреки това различните ветеринарни лекари могат да препоръчат друго, тъй като отчитат индивидуални фактори за вашия мъркащ приятел.

Dogsandcats.bg

Предимства на кастрацията

кастриране на коткаСнимка: iStock

Кастрацията елиминира риска от заболявания на тестисите и рак при мъжките представители. При женските кастрирането намалява възможността за развитие на рак на яйчниците, както и на млечните жлези. В допълнение, според някои източници наблюдения, се предполага, че котките, които са кастрирани могат да имат до около 60% по-голяма продължителност на живота.

Мъжките котки, които не са кастрирани имат един много неприятен за стопаните поведенчески проблем и това е маркирането на дома с урина. Никой собственик на мяукащ приятел няма да е щастлив от това, още повече че миризмата е силна и неприятна. Това е причината, поради която се препоръчва да кастрирате котката си преди да започне да маркира. И все пак, ако желате да постъпите така - трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да предвидите най-подходящото време за тази процедура.

Макар че има опасения, че кастрирането забавя метаболизма на мяукащите животни, след което те имат склонност да напълняват - ако следите порциите на котката си и играете често с нея - не би трябвало да срещате проблеми с теглото ѝ. В повечето случаи ветеринарите препоръчват храна за кастрирани котки, която има по-малко калории, за да поддържа гальовния спътник в добра форма.

Кога да кастрирам котката си

Препоръчителната възраст за кастриране на котки е преди да достигнат полова зрялост на около 5-7 месечна възраст. Някои котки се развиват по-бавно и достигат полова зрялост по-късно. Това гарантира, че те са кастрирани, преди да започнат да се развиват лоши поведения, а също така и нежелана бременност, ако женската ви котка се разхожда навън.

Кастриране на по-възрастни котки

кастриране на коткаСнимка: iStock

Няма горна възрастова граница за кастриране на възрастни котки, стига да са достатъчно здрави, за да преминат под анестезия. Може да са необходими допълнителни изследвания като например кръвни (макар че това е препоръчително да се прави по принцип), за да се уверят ветеринарите, че котката ви е в отлично здраве.

Важно е да се отбележи, че докато кастрирането на по-възрастна котка може да помогне за подобряване на негативното поведение, тъй като нивата на хормони или тестостерон ще са по-ниски, което ще направи гальовните приятели по-спокойни.

Какво да очаквам след кастрирането

При женските и мъжките представители процесът на възстановяване е различен, затова следвайте стриктно инструкциите на ветеринарния лекар. Мъжките влизат много бързо във форма, докато при женските има около 10 дни възстановяване и премахване на шевовете, тъй като при тях се извършва доста по-инвазивна операция.

Вижте още:

Трябва ли да кастрирам котката си

Кога се разгонват котките

Котките знаят ли, че са кастрирани

Виж още