Кои човешки храни са опасни за котките

Котка краде човешка храна Снимка: iStock

П риготвили сте вкусна вечеря, подредили сте масата, обръщате се за секунда и ... откривате котката върху масата, която сладко си похапва от храната ви. Тази картинка е до болка позната на всеки собственик на гальовен домашен любимец.

Макар и котките да са по-резервирани към новите храни (за разлика от кучетата), те са любопитни животни, които искат да знаят какво се случва около тях и нищо не остава далеч от нослетата им. В тази връзка, вероятността да проявят интерес към сиренето в салатата ви или шоколадът, който сте забравили на плота е голяма. Тези храни обаче, могат да навредят на котето ви, да му причинят алергии и куп здравословни проблеми.

Нека разгледаме едни от най-основните човешки храни, за които трябва да внимавате да не попаднат в устата на гальовния ви домашен любимец.

Млечни продукти

Може и да сте изненадани, но млечните продукти не са никак препоръчителни. Млякото е необходимо само при бебета, тъй като котките са бозайници и пият от млякото на майка си. В случай, че сте осиновили бебе коте или сте спасили такова от улицата не е проблем да им давате от млякото, което вие консумирате. Когато порасне обаче, пухкавият ви приятел вече няма нужда от веществата, съдържащи се в тази напитка.

Dogsandcats.bg

Възрастните котки нямат капацитета да преработят високото съдържание на лактоза, която се съдържа в млечните продукти - прясно мляко, сирене, кисело мляко, кашкавал.

Макар и да е трудно да откажете на немигащите умолителни очи на домашния ви любимец, помнете, че млечните продукти могат да причинят на котката ви диария или разстроен стомах. В случай, че животинчето ви не може да устои на апетита към млечни продукти, и често ви притеснява докато се храните, най-добре поговорете за проблема с ветеринаря си. В зоомагазините бихте могли да откриете алтернативи, които да „залъжат” апетита към мляко на лакомия ви приятел.

котка и шоколадСнимка: iStock

Шоколад

Шоколадът е доста примамлив за нашите гальовни приятели. „Бонус” при него е, че е обвит в шумящ станиол, което го прави дори още по-привлекателен. За съжаление шоколадът е токсичен както за котки, така и за кучета.

Съдържа две много опасни вещества - теобромин и кофеин. Тези съставки могат да доведат не само до повръщане и диария, но и до висока температура, сърдечни проблеми, мускулен тремор (треперене), гърчове, дори и фатален край.

Ако трябва да класифицираме кои шоколадови продукти са най-опасни, можем да започнем от какаото. То съдържа високи нива на споменатото вещество теобромин. Това, от своя страна прави тъмните шоколади най-опасни, а след тях се нареждат млечния и белия шоколад.

Кафе

Кафе, чай и напитки съдържащи кофеин биха предизвикали редица здравословни проблеми на мяукащия ви другар. Сред тях са хиперактивност, учестено дишане, сърцебиене, треперене в мускулите.

Алкохол

За никого не е изненада, че алкохолът е в списъка с опасни ккотешки храни. Той е вреден за хора, а въздействието му към животни е още по-опасно, дори пагубно.

Котките са малки на размер и дори само едно близване от чашата ви би могло да доведе до неприятни последици. Отравянето с алкохол предизвиква повръщане, затруднено дишане, загуба на координация, дори кома или смърт.

Сурова риба, недопечено месо, сурови яйца, кокали

Както при хората, така и при животните, консумирането на сурово или недопечено месо е рисковано. Тук отваряме скоба, за да уточним, че котките в природата си се хранят със сурово месо.

В контекста на тази статия говорим за домашни котки, при които нещата стоят по-различно. За техните стомаси бактериите, които се съдържат в суровата риба или месо са много опасни. Те могат да доведат до стомашно-чревни проблеми или неврологични нарушения при домашната котка.

Суровите яйца от своя страна съдържат ензим, който може да доведе до проблеми с козината и кожата на мъркащия ви съквартирант. Що се отнася до кости или кокали, за разлика от кучетата, при котките са крайно опасни. Могат да предизвикат задавяне, счупване на зъб или нараняване на червата при поглъщането им.

котка краде рибаСнимка: iStock

Чесън, лук и сол

Дори и да са прекрасни за овкусяване при нас хората, лукът и чесънът са непоносими за котаците. Могат да увредят червените кръвни клетки и да доведат до анемия. Разбира се, говорим за концентрирани големи количества от споменатите продукти, но все пак имайте едно на ум.

Същото се отнася за солта. В прекомерни количества солта може да доведе до диария, гърчове или треперене в мускулите.

Тесто за хляб, съдържащо мая

Ако сте приготвили тесто за хляб, внимавайте къде го оставяте да втаса, тъй като би било опасно за вашия пухкав палавник. Тестото от мая би могло да предизвика натрупване на газове в храносмилателната система на вашето коте. Това може да доведе до подуване и пагубна развръзка. В допълнение хлебните дрожди произвеждат алкохол, което също носи опасности.

Някои плодове и зеленчуци

Съществуват плодове и зеленчуци, с които бихте могли да храните любимото си космато същество. Някои от тях са моркови, броколи, тиква, сладки картофи, зелен фасул. Всички те са позволени в малки количества, сготвени предварително и без подправки.

Продуктите, които биха причинили проблеми на котето ви са авокадо, кайсии, череши, гъби, грозде, стафиди и цитрусови плодове. Някои от тях съдържат токсични вещества за вашия мъркащ домашен любимец и биха причинили стомашно-чревни проблеми. Гроздето и стафидите са особено опасни, тъй като могат да причинят бъбречна недостатъчност. Цитрусовите плодове са богати на лимонена киселина, а тя причинява диария, повръщане, проблеми в нервната система.

Какво да предприемете, ако котката ви изяде токсична за нея храна?

Всички изброени храни са опасни за гальовния ви домашен любимец, ако той е прекалил с тях. В много малки количества не би следвало да има лоши последствия.

Въпреки това е препоръчително да се консултирате с ветеринарния си лекар. Дори и да е фалшива тревога, много по-добре да сте сигурни, че котката ви е в чудесно здраве, отколкото да чакате да се проявят първите симптоми.

Виж още