Д-р Мирослав Генов: кастрацията на котките подобрява и удължава живота им

др Мирослав Генов Снимка: Многопрофилна ветеринарна клиника България

К астрацията на домашната котка е едно от най-важните и отговорни решения, пред които са изправени собствениците на мяукащи животни. Макар че процедурата е рутинна и се препоръчва от ветеринарните лекари, котешките стопани често гледат на нея със страх и недоверие, а в допълнение около нея съществуват различни митове.

Благодарение на Purina, можем да научим малко повече за кастрацията на котки. В интервюто с д-р Генов, който участва в подкаста на Purina Bulgaria, може да се информирате за това какви са ползите от процедурата, как се извършва тя и как да се грижим за кастрирана котка.

  • Д-р Генов, кои са основните ползи от кастрацията на една котка, особено що се отнася до нейното здраве?

Кастрираните животни са по-спокойни и живеят по-дълго, това е доказано. Женските нямат проблеми с болести като тумори на млечните жлези (ако са кастрирани преди да са се разгонвали), възпаления, лъжлива бременност и др. Някои от тях могат да бъдат и животозастрашаващи.

котка след операцияСнимка: iStock

  • Чували сме многобройни митове, свързани с кастрацията. Кои са най-често срещаните погрешни схващания около тази процедура?  

Със сигурност едно от тях е, че котката трябва първо да роди и тогава да се кастрира - това е абсолютен мит. А за мъжките котки, че е добре да имат полов акт. Най-добрият съветник в такива случаи е ветеринарният лекар.

  • Колко важно е котките да бъдат подлагани на редовни ветеринарни прегледи, особено след като са били кастрирани?

котка след операцияСнимка: iStock

След кастрацията не се налага контролен преглед освен ако нещо не смущава собствениците. Добре е да избират клиника, в която котката може да се упои с инхалационна анестезия (така наричаната от хората упойка с газ), както и клиника, в която може да се направи кастрацията с малък разрез, без външни конци. Не са много клиниките в България, които извършват лапароскопска кастрация (така наречените безкръвни операции), нашата е такава.

Относно ветеринарните прегледи - напълно достатъчно е да се извършват веднъж годишно до 7-8 година на животното, а след тях е хубаво освен преглед да се правят и кръвни изследвания, а ако прецени лекарят - и други изследвания.

  • Какво трябва да имат предвид стопаните, които се грижат за кастрирана котка?

Кастрираната котка непосредствено след процедурата е добре да приема обезболяващи за два-три дни. Процедурата е стерилна и антибиотик е добре да се изписва само при необходимост, а не профилактично. Добре е собствениците да преминат постепенно на храна за кастрирани котки.

  • Има ли някакви специфични съображения относно диетата на кастрираната котка и какви са те?

Да, има и ще се опитам да го структурирам по-кратко: хранете котката с храна за кастрирана котка, която е съобразена напълно с дневните нужди от калории. Тези храни са напълно балансирани по отношение на протеини, мазнини и въглехидрати. Кастрираните котки имат нужда от по-малко калории.

  • Колко важно е след тази процедура животното да поддържа здравословно тегло и какво могат да направят стопаните, за да допринесат за това?

Могат да правят опити котката им да е по-активна, като я стимулират да играе и да ѝ създават занимания. Могат да я извеждат и навън, ако това не стресира животното.

котка и хранаСнимка: iStock

  • Каква е ролята на храненето за цялостното здраве и благополучие на котката?

Този въпрос е много важен! За всяко заболяване има списък с причини и неправилното хранене често присъства в една от тях. Котките са месоядни животни (хищници), в техните диети трябва да преобладава протеин. Готвенето за нашите котки не е невъзможно, но е твърде сложно да успеем да балансираме диетата. Затова е добре да ползваме готови храни от висок клас, те обикновено се приготвят от продукти, които са годни и за човешка консумация.

Трябва да съобразим също и факта, дали котката е подрастваща, активна ли е, бременна ли е или кърмеща, или пък е възрастна и пасивна. За наше щастие и улеснение, на пазара има готови храни отговарящи на изискванията на нашата котка. Препоръчвам все пак и консултация със специалист.

*Още за д-р Мирослав Генов

др Мирослав ГеновСнимка: Многопрофилна ветеринарна клиника България

  • Д-р Mирослав Генов завършва Факултета по Ветеринарна медицина към Лесотехническия университет в гр.София през 2008 г. След това е лекар във Ветеринарна Клиника „Глобалвет“. Oт 2009 г. до 2019 г. е част от екипа на „ЦЕНТРАЛНА ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА“, където от януари 2016 г. до 2019 г. е на позиция от главен лекар. От 2019 г. заедно с екип от негови колеги осъществяват проекта „МНОГОПРОФИЛНА ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА БЪЛГАРИЯ“. Член е на престижната организация The European Veterinary Society for Small Animal Reproduction (EVSSAR).
  • Д-р Генов е докторант към „Института по Биология и Имунология на Репродукцията академик Кирил Братанов“ към БАН.
  • Участва на всички семинари и форуми в страната с акцент в репродукция и репродуктивни смущения, като на част от семинарите има изнесени интересни клинични случаи.
Виж още