6 причини, поради които котката ви напада и как да спрете това поведение

котка играе Снимка: iStock

О бикновено щастливата ви котка се взира внимателно в нещо навън, с изправена опашка и уши назад. Чудите се какво я притеснява, отивате при нея и тя изведнъж се нахвърля върху вас! Още по-лошо е, когато двамата щастливо се наслаждавате на галенето, когато, сякаш от нищото, тя захапва ръката ви.

Котешките ухапвания и драскотини не само болят, но и могат да станат сериозни, тъй като ноктите и зъбите им пренасят бактерии, които могат да направят раната, причинена от котка, много по-тежка от всяко обикновено нараняване, особено ако е дълбока.

Някои котки се се раждат агресивни, но някои гальовни животни с нормално поведение в ежедневието нападат внезапно, без много предупреждения. Ако собствената ви котка вече ви е нападала случайно, може да има как да разрешите проблема.

1. Страх

котка играеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките, които са изложени на контакт с нови хора, животни или места, могат да проявят агресия от страх. Агресията от страх се отключва и когато предстои неприятно преживяване, като например подготовка за пътуване до ветеринарния лекар или силен шум, който котката ви не харесва.

Идентифицирайте ситуациите, които предизвикват страхова агресия у котката ви, и постепенно запознайте котката си със стимула, предизвикващ страх, за да може да свикне с него. Ако тя може да види предизвикващото страх нещо от разстояние и да наблюдава приближаването му, без да прояви нежелано поведение, похвалете я за това.

2. Болка

Тъй като мяукащите животни не могат да разговарят с нас, понякога те ви нападат, когато изпитват болка по някаква медицинска причина, например артрит. За да избегнат всяко докосване или движение, което може да увеличи болката им, те могат да съскат, да ви драскат или хапят. Ако знаете, че котката ви има болно място, не докосвайте тази област. Посъветвайте се с ветеринарния си лекар, за да съставите план за облекчаване на болката на вашия пухкав спътник.

котка играеСнимка: iStock

3. Териториални причини

Всяка котка си създава и защитава свои собствени терени. Ако нова котка, друго животно, а понякога и нов човек се появят в тази „свещена“ зона, нещата могат да станат грозни. Понякога това се случва дори с предварително познати хора или животни, но може би котката ви в определен момент не е щастлива от тяхното присъствие. Териториалните котки ще размахват бясно опашка, ще преследват и дори ще нападат натрапника.

За да се справите със ситуацията, други котки трябва да се въвеждат много бавно и постепенно. Уверете се, че те разполагат със собствено пространство, тоалетна, купичка за вода и храна. Можете също така да поставите двете котки на каишки в двата края на стаята една от друга и бавно да ги приближавате. Важно е да не прибързвате с този процес, ако наистина искате те да се разбират.

4. Доминиране

котка играеСнимка: iStock

Понякога котката иска да управлява къщата и иска всички да знаят кой е шефът. Котките, които проявяват това поведение, ще блокират вратите, ще се нахвърлят върху други котки, които минават покрай тях, или ще ви ухапят, когато обръщате внимание на друг домашен любимец. Не обръщайте внимание на котката, която проявява това поведение. Вместо това изчакайте тя да се отпусне напълно и я наградете с похвала или лакомство.

5. Прекалена стимулация от галене

Мъркащите животни понякога обичат да бъдат галени и чесани, но някои котки не познават добър начин, по който да ви кажат да спрете. Това се изразява в привидно случайни атаки, насочени към вас, докато си мислите, че се наслаждават на вниманието ви. Никой не знае точно защо се случва това, но може да е поради свръхстимулация. Наблюдавайте дали зениците ѝ се разширяват, дали ушите ѝ се обръщат назад и дали опашката ѝ се размахва, тогава ще разберете, че тя е на път да прояви агресия.

Не докосвайте и не галете котката по начин, който не ѝ харесва, и особено не се опитвайте да я докосвате или хващате, докато се храни. Можете също така да я награждавате, когато я галите и не ви напада.

6. Пренасочена агресия

котка играеСнимка: iStock

Понякога котката ще нападне вас или друг домашен любимец, когато е стимулирана от нещо друго. Това може да се случи, когато котката ви види друга бездомна котка навън или следи птици или гони мухата, която кръжи от другата страна на прозореца. В такава ситуация - пренасочете вниманието на котката си към играчка. Така тя хем ще може да я „хване“, хем след това ще се бори с нея, като с истинска прячка.

Как да се справите с агресията на котката

Посочихме какви видове поведение проявяват агресивните котки и как да се справите с всеки от тях. Сега нека поговорим за нещата, които можете да направите, за да предотвратите допълнително всички видове котешки нападения.

  • Бъдете внимателни - половината от битката е просто да познавате признаците, които котката ви показва, когато е на път да прояви агресивно поведение. Може лесно да познаете, че котката ви е ядосана по опашката и позицията на ушите.
  • Признаци за агресия по лицето - мъркащищ приятел, който е на път да атакува, ще има разширени (по-големи от обичайното) зеници, ще е с изпънати назад уши и ще е с разперени настрани мустаци. При уплашената агресивна котка ушите и мустаците ще са сплескани за главата.
  • Признаци на телесна агресия - признаците на агресия, проявени по тялото на котката, включват стоене с извит гръб, изправени косми по хълбоците, изправена опашка и сплескани към главата уши. Телесната агресия, предизвикана от страх, изглежда като ниско приклекнала котка, с уши отстрани на главата и с опашка под тях. Понякога те също съскат и оголват зъбите си.

котка играеСнимка: iStock

Не възнаграждавайте поведението

Когато видите тези признаци на агресия, не е подходящ момент да галите и утешавате котката си, дори и тя да е уплашена. Това само ще я насърчи да продължи поведението си. Също така не искате да показвате страх или да се отдръпвате от котката си, ако тя иска да направи това.

Най-доброто, което можете да направите, е да игнорирате лошото поведение и да награждавате гальовният приятел, когато проявява подходящо поведение.

Винаги се обръщайте към ветеринарния си лекар, когато котката ви има проблем с агресията. Може агресията да е провокирана от някакво неразположение на тялото или болка, така че винаги е добре да се консултирате преди да решите, че котката ви просто е „лоша“.

Виж още