Глухите котки по-привързани ли са?

котка с бяла козина Снимка: iStock

А ко мислите да осиновите котка, не пренебрегвайте гальовните приятели, които са глухи. Някои хора избягват котки с увреждания, защото си мислят, че грижата за тях ще бъде по-трудна или може би котката ще бъде по-малко любяща. Но когато става въпрос за глухи котки, те често могат да бъдат по-привързани от котките с неувреден слух и не изискват много специални грижи.

Защо котка без слух би била по-привързана? Въпреки че няма категорични изследвания по въпроса, се смята, че някои глухи котки са по-привързани поради различни стилове на комуникация от котките със слух. В края на краищата котка без слух не може да общува с вас по типични начини, като например да реагира на гласа ви. Така че компенсира тази липса на способност, като се ангажира повече с докосване и гушкане!

Как да разберете дали вашата котка е глуха

котка с бяла козинаСнимка: iStock

Някои котки се раждат глухи (един от най-честите примери са бели котки със сини очи), но някои мъркащи приятели просто губят слуха си с възрастта. Други котенца могат да загубят слуха поради инфекции или травма на ушите. Без значение как се появява загубата на слуха и глухотата, това не винаги може да се забележи веднага - особено ако имате други животни в домакинството си. Глухите котки са склонни да приемат визуални сигнали, да тичат и да играят както обикновено, което прави по-трудно да се каже, че има загуба на слуха.

Dogsandcats.bg

Ако не сте сигурни дали вашият домашен любимец може да ви чуе, има някои признаци, за които можете да следите. Те включват:

  • Вашият домашен любимец става по-привързан. Както казахме, без помощта на слуха, вашата котка ще разчита повече на други сетива, като докосването е едно от тях.
  • Вашият котешки приятел игнорира команди или не реагира на гласа ви. Вярно е, че този знак е малко по-труден за анализиране, тъй като може просто котката ви да е котка и да ви игнорира.
  • Вашата котка не реагира на домашния шум. Ако някой изпусне нещо, докато е в същата стая с вашия домашен любимец, котето трябва да реагира.
  • Вашият домашен любимец става по-шумен от обикновено. Глухите котки не могат да се чуят, когато мяукат, което прави по-трудно да се регулира колко силен е гласът им.
  • Вашата котка става неуравновесена. Ако домашен любимец е загубил слуха поради инфекция на вътрешното ухо, може да има затруднения при ходене или стоене изправен.

Добре е да посетите вашия ветеринарен лекар за тест, ако смятате, че мъркащият ви спътник може да е глух или с увреден слух.

котка с бяла козинаСнимка: iStock

Живот с глуха котка

Животът с коте, което е глухо или с увреден слух, ще бъде малко по-различен от живота с котка, която може да чува, но не много. Ще трябва да се приспособите към тази липса на слух, за да сте сигурни, че вашата котка живее дълъг и щастлив живот.

Най-важното нещо е да държите вашия домашен любимец на у дома през цялото време. Опасно е за котката ви да е навън, ако не може да чува, защото няма да може да се защити от опасности - други животни, коли друго, което може да я застраши. Ако наистина искате да оставите вашия домашен любимец да прекарва време на открито, можете да го научите да ходи на каишка.

Също така ще ви трябват алтернативни начини да привлечете вниманието на вашия домашен любимец, тъй като той няма да може да чуе гласа ви. Можете да опитате да използвате лазерна играчка (макар че не винаги се препоръчват за котки) или да използвате жестове с ръце, с които да учите котката си на команди.

Глухите котки могат лесно да се стреснат; в крайна сметка те не могат да чуят, когато някой влезе в стая или е зад тях. Определено не искате вашият домашен любимец да живее в страх, така че внимавайте и не стряскайте гальовния си спътник.

котка с бяла козинаСнимка: iStock

И не забравяйте да прекарвате време в игра и свързване с котката си. Ако вашата котка не е родена глуха, но е оглушала поради възраст или травма, тя може да изпадне в депресия и да има нужда от ободряване. Плюс това, ежедневната игра с вашия домашен любимец изгражда силна връзка между вас.

Когато става въпрос за това дали глухите котки са по-привързани или не, те абсолютно могат да бъдат. Най-вероятно това е така, защото те разчитат на повече докосване, за да общуват в опит да компенсират липсата на слух. Така че, не пренебрегвайте глухата котка, ако търсите домашен любимец, който да осиновите!

Животът с глухи котки може да е по-лесен, отколкото си мислите; трябва само да промените няколко неща към начина, по който живеете, за да ги пригодите, така че гальовният приятел да остане здрав и щастлив. Ако не сте сигурни дали настоящата ви котка е глуха, има няколко признака, за които трябва да внимавате, като например да не реагира на силни шумове. Най-добрият начин да разберете обаче е като заведете котката си на ветеринар за тестване.

Вижте още:

Колко рядко се среща котка с два различни цвята на очите

Загуба на слуха при котките

Как да обучим глуха котка на команди

Виж още