Колко рядко се среща котка с два различни цвята на очите

котка с различен цвят на очите Снимка: iStock

В сички котки са специални по свой начин, но мяукащите приятели с два различни цвята на очите са много очарователни. Медицинският термин за това е хетерохромия.

Въпреки че това състояние не е често срещано, то не е толкова рядко, колкото може да се очаква и все пак могат да се срещнат такива гальовни приятели.

Какво представлява хетерохромията?

Хетерохромията е състояние, което се среща при хора, котки и други животни. Обикновено това е, когато ирисите на очите са в два различни цвята, но има няколко различни вида:

котка с различен цвят на очитеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Пълна хетерохромия: едната ириса е с различен цвят от другата.
 • Частична хетерохромия: част от ириса е с различен цвят от останалата част.
 • Централна хетерохромия: вътрешният пръстен на ириса е с различен цвят от външната част

Хетерохромията може да бъде генетична или придобита чрез заболяване или нараняване.

Какво причинява хетерохромията при котките?

Всички котенца се раждат с очи, които изглеждат сини поради липса на пигмент. Цветът на очите се развива с течение на времето, когато се разпределя повече меланин (пигмент). Обикновено това се случва и в двете очи, но котките с хетерохромия имат меланин само в едното око, а другото е синьо.

Макар да не е съвсем ясно защо някои котки развиват хетерохромия, може да има генетичен компонент. Генът, който причинява бялата козина, може да попречи на меланина да достигне до едното око по време на развитието.

Рядка ли е хетерохромията при котките?

Хетерохромията е изненадващо често срещана при котките, но е по-често срещана при белите котки. Рядко котките с тъмна или черна козина имат хетерохромия. Това се дължи на ролята, която меланинът играе в развитието на цветовете на козината и очите.

Кой е най-редкият цвят на очите при котките?

котка с различен цвят на очитеСнимка: iStock

Хетерохромията може и да не е рядкост, но дихроматизмът е. Наблюдава се при белите коткии това се характеризира с два цвята в един ирис. Те могат да бъдат сини, жълти, зелени, кафяви или оранжеви.

Хетерохромията се среща най-често при белите котки. Котките с бяла козина и едно синьо око с око от друг цвят вероятно са глухи. Това обикновено се случва в ухото от същата страна, от която е синьото око.

Изследванията показват, че само 17-22 % от белите котки цвят на очите, който не е син се раждат глухи, докато 40 % са глухи с едно синьо око. От 65 до 85 % от изцяло белите котки с две сини очи са глухи.

Котикте, които не са бели и имат синьо око вероятно няма да бъдат глухи.

Често срещани породи с хетерохромия

Тъй като хетерохромията е по-вероятно да се появи при бяла козина, породите, които често имат бяла козина, често с такъв вид очи:

 • Као Мани
 • Турска ангораска котка
 • Турски ван
 • Сфинкс
 • Корниш рекс
 • Девън рекс
 • Персийска котка
 • Сиамска котка

Няма спор, че тези гальовни приятели са повече от очарователни. Със сигурност на всички ни се иска да видим такава котка и хубавата новина е, че не са чак толкова рядко средащи.

котка с различен цвят на очитеСнимка: iStock

Вижте още:

Глухи ли са белите котки със сини очи?

Как да се грижим за котка, която е глуха

Любопитни факти за котешките очи

Виж още