Загуба на слуха при котките

котка у дома Снимка: iStock

Г лухотата или загубата на слуха при мяукащите приятели не е нечувано състояние и макар и необратимо, хубавата новина е, че котките могат да живеят прекрасно без това да пречи на качеството им на живот. Единственото за което трябва да внимавате е да не ги пускате на открито, тъй като поради липсващия си слух те често стават мишена за опасности.

Глухотата при мяукащите приятели може да се класифицира като пълна или частична загуба на слуха. Ако вашата котка е глуха при раждането (вродена), това ще бъде очевидно за вас, когато котката е още в ранна възраст. Котките, които имат бяла козина и сини очи, изглежда са особено предразположени към вродена глухота. Някои от породите, които са склонни да бъдат изложени на най-висок риск от вродена глухота, са бели Персийски котки, бели Шотландски клепоухи, Рагдол, бял Корниш Рекс и Девон Рекс, бяла Ориенталска късокосместа, бяла Турска ангорска котка, бял Мейн Куун и други.

Симптоми на глухота при котките

Ако не сте сигурни дали мяукащият спътник ви чува или не, следете за следните симптоми:

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Не реагира на ежедневните звуци
 • Не отговаря на името си или когато се опитате да го повикате
 • Не реагира на звуците на шумящи играчки
 • Не се събужда или не обръща внимание на силен шум

Причини за глухота при котките

Налице са различни причини, поради които мяукащият спътник може да срещне проблеми със слуха като например:   

 • Проводимост (звуковите вълни не достигат до нервите в ухото)
 • Възпаление на външното ухо и друго заболяване на външния ушен канал (напр. стеснение на ушния канал, наличие на тумори или спукано тъпанче)
 • Възпаление на средното ухо
 • Анатомични нарушения — слабо развитие (или липса на развитие) на частта от ухото, която съдържа нервните рецептори, използвани за слуха; състоянието води до натрупване на течност в определени области на мозъка и уврежда частта от мозъка, свързана със слуха
 • Тумори или рак, засягащи нервите, използвани за слуха
 • Възпалителни и инфекциозни заболявания - възпаление на вътрешното ухо
 • Травма
 • Токсини и лекарства
 • Антибиотици
 • Някои генетични условия, като бял цвят на козината

Лечение и грижи за глуха котка

котка у домаСнимка: iStock

За съжаление, вродената глухота е необратима. Но ако загубата на слуха е причинена от възпаление на външното, средното или вътрешното ухо, могат да се използват медицински или хирургически подходи, за да се направи опит за обръщане на глухотата.

Тези два метода обаче зависят от степента на съществуващо заболяване. Проблемите с проводимостта, при които звуковите вълни не достигат до нервите за слуха, могат да се подобрят, когато възпалението на външното или средното ухо се разреши.

Физическата активност на вашата котка трябва да бъде намалена, за да се избегнат евентуални наранявания. Тоест, глухото животно не може да чуе приближаването на кола или друго животно, така че ще трябва да бъде ограничено от дейности на открито. Непосредствената вътрешна среда на вашата котка също може да се нуждае от контрол за нейната собствена безопасност и защита, а членовете на домакинството и гостите трябва да внимават да не тревожат или неволно да наранят котката.

Ако вашата котка е диагностицирана с ушно заболяване, може да се наложи вашият ветеринарен лекар да я посещава редовно за лечение или докато състоянието не се разреши.

И все пак – животът с глух мъркащ приятел не е много по-различен от този с котка, която чува. Само трябва да сте малко по-съобразителни, за да не стряскате котката си, когато се появявате изневиделица, да не я пускате навън или, ако това се случва да е задължително на каишка и да не я изпускате от нея.

Вижте още:

Глухи ли са белите котки със сини очи?

Как да се грижим за котка, която е глуха

Как да обучим глуха котка на команди

Виж още