Как да обучим глуха котка на команди

котка у дома Снимка: iStock

М акар че дресирането на котките често е тема табу, тъй като се смята за невъзможно, това не е съвсем вярно. Голяма част от мяукащите животни подлежат на обучение на лесни команди и дори и котка, която има проблеми със слуха може да се научи на определени действия, но за целта трябва да сте много търпеливи и фокусирани.

Макар че животът с глуха котка не се различава значително от тази, която чува, все пак трябва да имате предвид някои неща. Например, котката ви може да се стряска, ако изведнъж се появите в стаята, тъй като не успява да ви чуе. Също така, не бива да я изкарвате навън и трябва много да внимавате с прозорците, тъй като поради липсата на това сетиво - котката ви може да е много уязвима и да не успее да се защити в случай на нужда.

Няколко неща, за които да внимаваме докато живеем с глуха котка

Глухите котки разчитат на останалите си сетива, особено на зрението и допирът. Вибрациите от всякакъв вид придобиват ново значение за глухите мяукащи животни. Те могат да почувстват вибриращите дъски на пода, когато хората минават, пулсирането от музика, пускането на водата в тоалетната или затръшването на врата.

Вибрацията на собствения им глас е друго усещане, което може да забележат и да се насладят. Глухите котки могат да мъркат и мяукат по-силно от тези, които чуват.

Dogsandcats.bg

Глухите гальовни животни често се позиционират у дома така, че да сведат до минимум риска от стрес. Те може да искат да се мотаят на много високи места, като горната част на хладилника или най-високите рафтове. Могат да си обособят „наблюдателни точки“ в различни части на дома, за да се чувстват безопасност.

Как мога да общувам с глухата си котка

Няма официален „език“ или жестове, с които бихте могли да комуникирате с мъркащия си домашен любимец. Ключът е да изберете жестове или позиция на тялото, които мъркащият приятел ще разбира и да бъдете последователни.

котка у домаСнимка: iStock

Както при всеки процес на преподаване и обучение, съществени съставки са търпение и постоянство. Ако в домакинството има други чуващи котки, работата ви може да е по-лесна, защото глухият мъркащ приятел ще се учи от тях.

Измислете определени команди на които искате да научите котката си и как да привличате вниманието ѝ. Например, ако искате да я извикате да дойде до вас на дивана, можете да приканвате гальовния спътник, когато доближи до вас, погледне ви и вие потупате дивана със знак, който казва „Ела тук!“. Някои котки могат да реагират добре и на лакомства, когато ги обучавате, за да свикнат, че определено действие им носи вкусна награда.

Ако например е станало време за хапване, повечето котки се ориентират по звука от гранулите в купичката. Тъй като вашият мяукащ приятел няма да може да ги чуе, привлечете вниманието на котката си с ръкомахане, на което сте я научили и я „заведете“ към купите с храна. С постоянство, гальовният домашен любимец ще научи, че тези жестове значат, че е време за хапване.

Мога ли да обучим котка, която е оглушала поради възрастта си

Мит е, че не можете да научите стара котка на нови трикове. Всеки мяукащ домашен любимец (независимо дали чува или не) може да научи сигнали с ръце. По-възрастните представители могат да научат нови неща, включително как да следят за сигнали с ръце. Принципите на обучение са същите като за котка, която се ражда глуха.

Вижте още:

Глухи ли са белите котки със сини очи?

Как да се грижим за котка, която е глуха

Какво не знаете за котешките уши

Виж още