Готови ли сте да осиновите котка за домашен любимец?

котка у дома Снимка: iStock

Д овеждането на котка у дома е като много други големи житейски решения: това е нещо, за което може никога да не се почувствате 100 процента готови, но в същото време усещате, че може би сте готови за това. Има няколко неща, за които трябва да помислите, когато става въпрос за нов собственик на котка. Преди да вземете котето трябва да сте сигурни, че вашият начин на живот позволява да имате домашен любимец. Членовете на семейството ви трябва да са на същото мнение и разбира се - трябва да подготвите дома за животинчето и да се сдобиете с необходимите аксесоари за него.

Можете ли да се справите с да гледате котка?

котка у домаСнимка: iStock

Има съществена разлика дали сте решили да се сдобиете с малко коте или по-възрастен представител. Възрастна котка, която сте донесли у дома от приют за животни, вероятно вече е обучена да ходи до тоалетна и е готова да се настани в нея, но едно коте ще трябва да измисли много нови „домашни правила“ от вас.

Ако сте намерили новия си домашен любимец от приют за животни, той може вече да е получил някои основни ветеринарни грижи, но ако не, ще трябва да организирате здравен преглед, ваксинации и стерилизация или кастрация. Първите ваксинации трябва да бъдат направени на котенца на възраст около 3 месеца.

Dogsandcats.bg

Когато доведете гальовния приятел у дома, той трябва да има всичко необходимо - тоалетни, играчки, драскалки, храна, купи за храна и вода и по възможност - котешко дърво/легло или високо място, на което може да се разположи. Трябва да пригодите дома да е безопасен за мяукащия спътник и той да може да го изследва без да се нарани или да направи твърде голяма пакост.

Препоръчително е да създадете стая, където новата котка може да остане сама за известно време. Прекарайте възможно най-много време в стаята в началото, оставяйки новия си домашен любимец да се приближи до вас, когато е готов. Другите членове на семейството в дома също трябва да се включат в опознаването на новия си домашен любимец по същия начин.

котка у домаСнимка: iStock

Котките се нуждаят от грижи

Не всички котки са напълно самодостатъчни, въпреки възприемането им като по-лесни за гледане от кучетата. Вярно е, че не е необходимо да ги разхождате два пъти на ден и мъркащите приятели са по-независими и могат да бъдат оставени сами за по-дълго време от кучето, но това не означава, че котката ви може просто да лежи из къщата и да не прави нищо цял ден. Котките се нуждаят от умствена стимулация и време за игра всеки ден. Някои котки се нуждаят от повече внимание от други. Освен това котките с дълга козина трябва да се сресват редовно, което може да е трудно да се направи, ако не научите котката си на тази рутина и тя не ви има доверие.

Точно както кучетата имат естествен инстинкт да дъвчат, котките имат естествен инстинкт да ловуват и да дебнат. Начинът на живот на закрито е най-безопасен за котката, но те също се нуждаят от някои от разнообразието от звуци, миризми и преживявания, които биха получили, ако са навън. Играчките, които им позволяват да се хвърлят и да се преструват, че ловуват, са важни за гальовните животни, за да се забавляват достатъчно докато са у дома.

Имате ли бюджет, за да гледате домашен любимец?

котка у домаСнимка: iStock

Често котките от приют получават някои ваксинации и може вече да са стерилизирани или кастрирани, но това варира и зависи от възрастта на котката. Планирайте сума, която ще се наложи да похарчите в началото не само за консумативи и играчки, но и за преглед при ветеринар, ваксини, обезпаразитяване и евентуално кастриране/стерилизиране.

Котенцата се нуждаят от няколко кръга ваксини, докато възрастна котка може вече да е ваксинирана.

Животът с домашен любимец може да бъде много радостен и изпълнен с щастие, но ако никога не сте имали котка, трябва да се подготвите предварително. Не бива да забравяме, че тези приятели са доста своенравни, имат различни характери и могат да възникнат пробреми у дома, на които трябва да реагираме спокойно. Котките не разбират от наказание и каране, да не говорим за насилие. Положителният подход на обучение и реакция винаги е по-смислен от това да се скарате на котката си, защото тя просто не разбира какво се случва и защо сте „ядосани“.

Не забравяйте, че дори и котките да не излизат навън - те имат нужда от грижи и внимание. Ако вашият начин на живот не го позволява (работите много или пътувате често), може би домашният любимец не е добър вариант. Обратно - ако вие и вашето семейство имате възможност за още един пухкав и безумно слаък член - значи може съвсем спокойно да се насочите към избора на животинче, което да обичате безкрайно.

Виж още