Каква температура харесват котките

Котка лято Снимка: iStock

А ко наскоро сте осиновили котка или просто търсите забавна информация за вашия домашен любимец, може би се чудите коя е най-добрата температура, за да поддържате вашия спътник здрав и щастлив.

Котките са невероятно адаптивни същества, които се справят добре в горещ, умерен и студен климат. Въпреки това, се предполага, че оптималната температура, която предпочитат тези приятели е между 20-25 градуса.

Как да разбера дали на котката ми ѝ е твърде горещо

Мяукащите животни обикновено имат по-висока температура от човешкото тяло - около 38-39 градуса, което нас много ни радва, тъй като зимата ни топлят като малки печки. Все пак, мяукащите приятели започват да се чувстват некомфортно на топлина, когато температурите се качат извън нормалните граници. Като общо правило, когато живакът се повиши над 37 градуса, котките трябвада останат на закрито. 

Котките, чиито телесни температури са се повишили до дискомфортни, но не опасни нива, често се опитват да се охладят чрез задъхване, изпотяване на лапите, пиене на вода, опити да намерят сянка или студено място. Малките котенца в началните етапи на топлинен стрес показват затруднено дишане и ще изпитват трудности с координацията. Ако не реагирате - топлинният стрес може да доведе и до пагубен край. 

Dogsandcats.bg

В случай че мъркащият приятел е бил изложен на слънце и започва да показва признаци на топлинен удар - занесете го час по-скоро на хладно, дайте му вода и можете да намокрите леко козината им с хладка вода, за да се охлади. Ако ситуацията не се подобри - потърсете ветеринарния си лекар. 

Как да разбера дали на котката ми ѝ е твърде студено

Котка през зиматаСнимка: iStock

През зимните месеци, на мяукащите животни им е също толкова студено, колкото и на нас. В случай, че котката ви е била навън в зимни условия, след това трябва да се погрижите тя да се стопли. Признаци, по които можете да разберете, че гальовният приятел има нужда от вашата помощ са студени уши и лапи, а в допълнение ще забележите, че котката ви търси източници на топлина - печки, одеяла или вас. Котенцата, изложени на изключително ниски температури за продължителни периоди от време, могат да получат хипотермия. 

Най-добрият начин да предпазите котката си от прекалено студено е да се уверите, че остава на закрито през студените дни. Ако все пак, на котката ви ѝ е студено - уверете се, че има топло място, където може да се скрие. Подсигурете одеяло, кашон или кутия или поставете котешкото дърво близо до радиатор или място, което е достатъчно топло. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако котката ви не се ободри и не стане активна.

Как се чувстват дългокосместите породи при различни температури?

Котките Мейн Куун, Сибирска и други дългокосмести породи са известни с това, че се чувстват комфортно на студено време, поради пухкавата си козина. Все пак, те живеят чудесно и в по-топъл климат.

Дългокосместите породи, които излизат на открито през горещите дни, трябва да бъдат внимателно наблюдавани, тъй като ще им стане топло много по-бързо отколкото на късокосместите им приятели. 

Какво да кажем за Сфинкса и други безкосмести котки?

СфинксСнимка: iStock

Сфинксовете изискват допълнителна грижа когато температурите варират. Тъй като тези сладки, любящи котки нямат козина (или тя е много фина), ще трябва да работите повече, за да ги стоплите, когато навън е студено. Голите котенца обикновено са най-щастливи при температури на закрито над 20 градуса.

През зимата можете да обличате котката си Сфинкс, ако на нея ѝ e студено или да подсигурите одеяло или топло място, където би могла да се сгуши и да се стопли. 

Как се чувстват възрастните котки при различни температури?

Точно като хората, възрастните котки и тези с ограничена подвижност често им е студено. И все пак, не е нужно да увеличавате термостата, за да поддържате топлина на мъркащия приятел, а по-скоро помислете за котешко легло или кутия с одеяло, където той би се чувствал комфортно. Хамаците за прозорци или парно също може да помогнат, тъй като бихте могли да ги поставите до прозорец, където влиза слънце или да ги закачите на радиатора, който излъчва топлина.

С котките на закрито рядко бихте могли да срещнете проблеми с температурата, тъй като в нашите жилища има много места, където гальовните животни могат да се скрият, за да се стоплят или охладят. Ако котката ви излиза на открито - тогава със сигурност ще трябва да следите кога се случва това и да я прибирате у дома, ако навън е твърде студено или топло. 

Виж още