Как безопасно да използваме миришещи пръчици около котките

котка у дома Снимка: iStock

Х ората го използват използват миришещи пръчици за различни цели, като освежаване на дома, медитация, релаксация, ароматерапия и др. Въпреки това, ако имаме мяукащ домашен любимец - това може да е трудно.

Вдишването на дим е лошо за котките и трябва да се избягва около тях. Разбира се, ако не искате да се отказвате от пръчиците все пак има мерки, които е добре да вземете, за да осигурите безопасност на гальовния си спътник.

1. Дръжте котката си в друга стая

Както споменахме, димът от горящи миришещи пръчици е вреден за вашата котка. Ако възнамерявате все пак да палите такива, заведете котката си в друга стая. Последното нещо, което искате, е котката ви да седи до вас и да вдишва дима.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Отворете прозорците, за да проветрите

Вентилацията е жизненоважна, докато използвате миришещи пръчици. Един недостатък е, че ароматът няма да е толкова силен при отворени прозорци, но е много по-безопасно да позволите на дима да излезе през прозорците за безопасността на вашата котка. Котките са много чувствителни към дим и когато го вдишват, това може да причини симптоми на горните дихателни пътища, като сълзене на очите, кашлица и кихане.

По-безопасни алтернативи за приятна миризма у дома

Ясно е, че миришещите пръчици не се препоръчват поради съображения за безопасност, но ако търсите начини вашият дом да мирише приятно, можете да опитате други методи, които са по-безопасни за котките.

  • Използвайте пречистватели за въздух

Пречиствателите на въздух помагат за премахване на миризмите на домашни любимци, като използват ултравиолетова светлина за унищожаване на микробите и алергените, които причиняват миризмата. Те също така дезинфекцират въздуха, като всмукват замърсители чрез вентилатор, който след това преминава през филтър. След това пречистеният въздух се освобождава обратно в околната среда.

  • Естествени ароматизатори

Използвайте растения, обелки от лимон или портокали и други естествени аромати. Все пак, всичко това трябва да е с едно на ум, тъй като голяма част от растенията са токсични за котките, а корите от лимон или портокал може да отблъснат домашния ви любимец. Затова заложете на безопасни растения или просто се погрижете те да бъдат недостъпни за котките ви - закачете ги високо или ги поставете в други стаи.

котка у домаСнимка: iStock

Както можете да видите, ароматните пръчици може да бъдат опасни за котките и трябва да се избягва. Ако все пак държите на тях - дръжте котката си в друга стая.

В идеалния случай трябва да използвате по-безопасни алтернативи, като подходящи за домашни любимци свещи, пречистватели на въздуха и естествени източници и миризми. Винаги проветрявайте дома си, когато използвате ароматни пръчици и не позволявайте на котката ви да бъде в същата стая, докато сте ги запалили.

Виж още