Как да гарантирате комфорта и щастието на вашата котка, докато ви няма

котка у дома Снимка: iStock

В сезонът на отпуските и пътуванията темата за оставянето на домашни любимци у дома е на дневен ред и особено за стопаните на котки, тъй като в повечето ситуации мъркащите приятели остават у дома и не пътуват заедно с хората си.

Оставянето на котката у дома, докато ви няма, може да бъде стресиращо както за вас, така и за вашия космат приятел. Затова сме ви подготвили ценни съвети и предложения, за да гарантирате, че вашата котка ще остане спокойна, щастлива и добре обгрижвана във ваше отсъствие.

Подготовка за пътуването

Когато планирате пътуване далеч от дома, независимо дали за първи път оставяте котката си или се подготвяте за продължително отсъствие, осигуряването на благосъстоянието и комфорта на вашия котешки спътник е от първостепенно значение. Котките са създания на навика и процъфтяват в рутината, така че всяка промяна от рутината може да им причини стрес и безпокойство. Въпреки това, с внимателна подготовка и обмислени мерки, може да помогнете на котката си да се приспособи към вашето отсъствие и да запази щастието и здравето си.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тренирайте котката си с ваши кратки отсъствия

Започнете, като оставяте котката си сама за кратки периоди и постепенно увеличавайте времето, през което сте далеч. Това помага на гальовния приятел да свикне с идеята да бъде сам, без да се тревожи прекалено много. Използвайте това време, за да наблюдавате как котката ви се държи във ваше отсъствие и коригирайте средата, за да се чувства по-сигурна.

Създайте комфортна среда

Уверете се, че средата на вашата котка е възможно най-спокойна и без стрес. Това включва осигуряване на достъп до нейните любими места за спане, скривалища и играчки. Помислете дали да оставите предмет с вашия аромат върху него, като например носена блуза, за да предложите комфорт чрез позната миризма. Уверете се, че има тихо място, където да се оттегли, далеч от силни шумове и смущения.

Поддържайте рутина

котка у домаСнимка: iStock

Котките са създания на навика, така че поддържането на редовната им рутина, доколкото е възможно, е от решаващо значение. Опитайте се да поддържате техните графици за хранене, време за игра и гушкане последователни, дори във ваше отсъствие. Информирайте вашия грижещ се за котка за тези процедури, за да може да ги имитира, помагайки на котката ви да се чувства сигурна и по-малко тревожна.

Осигурете си доверен гледач на котката ви

Изборът на правилния човек, който да ви замести е от решаващо значение. Изберете някого, с когото котката ви вече е запозната, ако е възможно, или се уверете, че отговорникът ще посети дома ви няколко пъти, преди да заминете, за да се запознае с мъркащия приятел и да изгради връзка с него.

Осигурете много игра и ангажираност

Преди да си тръгнете, прекарайте качествено време в игри и ангажиране с котката си, за да я изморите и да осигурите емоционална връзка. Помолете човекът, който ще гледа котката ви да продължи с интерактивните сесии за игра, за да поддържа котката ви психически стимулирана и физически активна, което може да помогне за облекчаване на скуката и стреса.

Изберете домашни грижи вместо да водите котката си в хотел

котка у домаСнимка: iStock

Котките обикновено се чувстват по-сигурни в собствената си среда, така че изберете услуги за гледане на котки вкъщи, вместо помещения за настаняване. Това намалява стреса, свързан с непознатата среда и поддържа комфорта на ежедневието и околната среда. Разбира се, ако нямате друг избор - хотелът за котки също е вариант, стига мястото да е проверено и да сте сигурни, че мъркащият ви спътник ще има възможно най-спокойна среда.

Оставете подробни инструкции

Подгответе подробно ръководство за грижа за отговорника, включително инструкции за хранене, любими играчки и дейности, места за скриване и всякакви странности или поведенчески черти, за които те трябва да знае. Включете информацията за контакт с вашия ветеринарен лекар и всички необходими медицински инструкции, за да сте сигурни, че здравните нужди на вашата котка са удовлетворени.

Прилагайте успокояващи техники

За котки, склонни към безпокойство, обмислете използването на успокояващи техники или продукти, като феромонови дифузери, успокояващи нашийници или успокояваща музика. Те могат да помогнат за създаването на по-релаксираща среда за вашата котка. Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, преди да въведете нови продукти, за да сте сигурни, че са подходящи за вашата котка.

Осигурете прясна вода и храна

Уверете се, че вашата котка има достъп до прясна вода и обичайната храна. Ако планирате по-дълго пътуване, помислете за автоматични хранилки, за да поддържате постоянен график за хранене. Те обаче не трябва да заместват грижите и взаимодействието, осигурени от човек, който се грижи за котката ви.

Подгответе се за извънредни ситуации

котка у домаСнимка: iStock

Оставете списък с контакти за спешни случаи, включително доверен ветеринарен лекар и втори човек, който да помогне с гледането. Уверете се, че транспортната чанта е на видно място заедно с документите на котката ви и всякакви важни медицински досиета или лекарства.

Да оставите котката си сама може да бъде предизвикателство, но с правилната подготовка може да осигурите нейния комфорт и благополучие. Като запознаете котката си с вашето отсъствие, поддържате нейната рутина и гарантирате, че за нея се грижи доверен човек, можете да се насладите на времето си далеч, знаейки, че вашият котешки приятел е щастлив и в безопасност у дома. Не забравяйте, че всяка котка е уникална, така че съобразете тези съвети, за да отговарят на личността и нуждите на вашата котка. Вашата обмислена подготовка ще помогне да направите отсъствието си възможно най-без стрес за любимия ви мъркащ приятиел.

Виж още