Как да хидратираме кожата на котката

грижи за котка Снимка: iStock

В ъпреки че котките прекарват голяма част от деня си в грижа за козината, те все още могат да бъдат склонни към суха и чувствителна кожа. Сухата кожа може да доведе до дискомфорт във вашата котка и да я накара да се чувства раздразнителна, защото кажата ѝ сърби. Сухата кожа също може да доведе и до повече линеене.

Пърхотът също може да бъде проблем за котките и е алерген за някои хора. Първо се консултирайте с ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че сухата кожа на вашата котка не е симптом на по-сериозно здравословно състояние. Ако не е по-сериозен проблем, можете да помогнете на кожата на вашата котка да остане хидратирана с няколко прости домашни средства, като разбира се преди това ги обсъдите с ветеринарния лекар.

Кокосово масло

грижи за коткаСнимка: iStock

Кокосовото масло има много приложения за хората, но може да се използва и за котки. Кокосовото масло може да се използва локално за успокояване на някои заболявания, според PetMD. Използването на кокосово масло за котки може да има множество ползи. Външно, то може да помогне при алергии, суха кожа, сърбеж и цялостно здраве на козината. Кокосовото масло обаче не е идеално за ежедневна употреба. Затова задължително се консултирайте с ветеринарен лекар и, ако получите положителен отговор - не прекалявайте с кокосовото масло.

Dogsandcats.bg

Зехтин и рибено масло

грижи за коткаСнимка: iStock

Ако котката ви се съпротивлява на кокосовото масло, опитайте зехтин и рибено масло като алтернатива. Тези две масла могат да се използват заедно, за да увеличите максимално мастните киселини, които вашата котка получава. Локално зехтинът може да помогне при кожни проблеми, но няма същото противовъзпалително действие ефекти като кокосовото масло. Тези добавки имат известно припокриване с кокосовото масло, но нямат същите ефекти. Комбинацията от тези мастни масла също ще направи козината на вашата котка по-блестяща.

Използвайте специален шампоан

грижи за коткаСнимка: iStock

Тъй като гальовните животни се грижат сами за козината и кожата си, те не се нуждаят от къпане много често. Но когато трябва да ги изкъпете, защото са мръсни или трябва да отстраните голямо количество мъртва козина, бъдете внимателни към съставките. Някои шампоани изсушават кожата на домашния любимец. Изберете хипоалергенна формула и балсам, който ще овлажни кожата на вашата котка. Уверете се, че сте изплакнали добре, тъй като остатъцит от шампоан може да причинят повече пърхот. Можете също така да използвате котешки овлажнител, специално създаден за суха кожа или пърхот за нанасяне след баня.

Използвайте овлажнител

Сухата кожа на котката може да бъде проблем, особено през студените зимни месеци, когато топлината е на закрито. Ако котката ви има люспи по кожата и пърхот, опитайте да използвате овлажнител, а в съчетание с подходяща, здравословна диета, може успешно да намалите люспите по кожата на домашния любимец.

В случай че през зимните месеци вашият гальовен домашен любимец има нужда от помощ в грижата за козината си - не се колебайте да му помогнете. Консултирайте се с ветеринарен лекар какви са необходимите храни, козметика или добавки, които трябва да дадете на котката си и се погрижете за неговата блестяща козина и кожа!

Виж още