Как да храним котка, която повръща

котка повръща Снимка: iStock

М ного котки повръщат от време на време. Ако това се случва по-рядко от веднъж месечно е нормално за вашето коте. Въпреки това, ако котката ви повръща по-редовно, това може да е признак на храносмилателен проблем или заболяване, поради което е важно да заведете котката си на ветеринар, за да бъде прегледана.

Важно е да научите за причините за повръщане и как да лекувате котката си, която се чувства болна. Въоръжени с точната информация, може да помогнете на домашния любимец да се възстанови от пристъпа на болестта си за нула време!

Причини за котешко повръщане

Има много причини, поради които вашата котка може да повръща. Някои варират от обикновени проблеми до по-сериозни здравословни неразположения. Те включват алергични реакции към храна, твърде бързо хранене, червеи в стомаха, тумори, топлинен удар, чернодробно заболяване, хранителна непоносимост, заболяване на надбъбречните жлези, дислокация на стомаха, запушване на хранопровода, гастроентерит и метаболитно разстройство като бъбречно заболяване и други.

котка повръщаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Преглед при ветеринар на котката

Когато заведете гальовният приятел на ветеринар, лекарят ще реши какви видове изследвания трябва да бъдат направени въз основа на симптомите. Например, вашата котка може да повръща, но изглежда се храни нормално. Мяукащият приятел може да е отслабнал наскоро или да се държи депресирано и летаргично.

Някои често срещани проверки от ветеринарния лекар включват кръвни тестове, които ще покажат дали котката ви има диабет или проблеми с черния дроб или бъбреците, или ултразвук, който ще каже на лекаря дали котката ви има аномалии в стомаха или хранопровода, запушвания в стомаха или тумори.

Хранене на котка, която повръща

В зависимост от проблема, който ветеринарният лекар ще открие, може да се наложи да промените диетата на вашия гальовен спътник. Важно е и да следите дали котката ви пие достатъчно вода, тъй като дехидратацията е опасна и може влоши състоянието, ако котката ви продължава да повръща.

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча специална домашно приготвена диета или да ви посъветва междувременно просто да храните котката си с мека храна или такава за раздразнен стомах. В крайна сметка може да успеете да се върнете към нормалната храна на вашата котка, но докато не се изчисти проблемът, храните трябва да са лесни за смилане, със съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини, фибри и достатъчно протеини. Меките диети насърчават редовното образуване на изпражнения и успокояват стомашната система.

котка повръщаСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар вероятно ще ви препоръча бавно да върнете котката си към нормалната диета. Например, в течение на една седмица можете да храните котката си със 75% мека храна и 25% обикновена храна и да продължите да увеличавате количеството обикновена храна, докато котката ви отново стане здрава.
Други лечения за повръщане на котки

Ако имате по-сериозен проблем, вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва да дадете на котката си лекарство.

Докато меката диета и лекарствата с рецепта са типичните лечения, ако те не изяснят проблема с повръщането на вашата котка, може да се наложи да отидете на допълнителни тестове. Като проявявате инициатива и се насочвате към ветеринарния лекар възможно най-скоро, вие предпазвате вашето коте от по-нататъшно увреждане и гарантирате, че тя получава помощта, от която се нуждае, за да се почувства по-добре.

Виж още