Как да храним възрастна котка?

котка се храни Снимка: iStock

Д окато котката ви расте e от изключителна важност да я храните с правилното количество храна за всеки етап от нейния живот – със сигурност не бихте хранили малко коте със същото количество, с което бихте хранили възрастна котка.

Ако гальовният ви спътник е пораснал и вече е възрастна котка, може да се чудите дали го храните с правилната храна и необходимото количество, за да може да се възползва максимално от хранителните вещества, за да живее дълъг и здрав живот. Тази статия ще ви помогне да вземете решения за това колко и кога да храните вашия възрастен котешки приятел.

Колко да храня котката си?

котка се храниСнимка: iStock

Котките достигат „зряла възраст“ до първия си рожден ден, но може да отнеме няколко години, за да достигнат то пълния си потенциал и върха на силите си. Времето между техния първи и трети рожден ден е фазата, в която повечето породи вече са достигнали своята зрялост и можем да ги наречем „възрастни котки“.

Dogsandcats.bg

Те все още са доста активни, но вече не растат. „Разцветът“ на живота на котката често се смята за времето между третата и седмата година. В този етап тяхното ниво на активност е умерено. Режимът на хранене на коткатата трябва да бъде съобразен с етапа на развитие и нивото на активност.

Помислете за калориите, а не за порциите храна. Истинското количество калории, които вашият домашен любимец приема, както и оценката на теглото и телесното му състояние ще бъдат по-добър индикатор за това, от какво всъщност се нуждае той.

Когато вземате решения относно порциите храна, вземете под внимание тези три фактора: тегло, здраве и ниво на активност. В зависимост от породата на вашата котка те може да варират по тегло, но обикновено възрастните котки със здравословно тегло и ниво на активност тежат около 4-5 килограма.

Колко трябва да храня котка, ако е в нормални граници на теглото си?

котка се храниСнимка: iStock

Инструкциите за хранене на опаковката на храната на вашата котка са чудесна отправна точка за размера на порцията.

Например възрастна котка от 4-5 килограма, която има средно ниво на активност, изисква около 290 k/cal на ден. Енергийната плътност на котешките храни варира, но е посочена на всяка опаковка.

Ако храните мъркащия приятел с мокра храна, ще изглежда, че трябва да дадете много повече, за да задоволите енергийните му нужди. Това е така, защото мократа храна съдържа вода, както и всички хранителни вещества, от които котката се нуждае. Това може да подпомогне нуждата на вашата котка от хидратация, ако тя не е склонна да пие необходимото количество от вода от купата си.

Сухите храни, от друга страна, имат много по-концентриран източник на вещества и не съдържат толкова голямо количество вода. Така че, макар да изглежда, че храните котката си с по-малко, тя все още получава необходимите количества калории и хранителни вещества, когато се храни с правилно балансирана храна.

Независимо дали храните котката си с мокра или суха котешка храна, уверете се, че тя винаги има на разположение прясна вода по всяко време. Във всички случаи говорете с вашия ветеринарен лекар за това колко да храните котката си според специфичните ѝ нужди. Това важи особено за котки със затлъстяване или такива, които имат специални диетични особености.

Кога трябва да храня котката си?

котка се храниСнимка: iStock

Когато храните котката си, по същество се свежда до това какво работи най-добре за нейните нужди. Разнообразието от стилове на хранене може да поддържа добро здраве при котките.

Една от възможностите е да им позволите да ядат свободно с храна, налична 24/7. Този метод е чудесен, ако котката ви има самоконтрол, но много мъркащи животни са склонни да преяждат поради тревожност, скука или здравословни проблеми. Можете също така да потърсите автоматични хранилки за котки, които могат да регулират колко храна яде вашата котка всеки ден, ако котката ви е склонна към преяждане.

Разбиването на калорийния прием на вашата котка на две или три по-малки хранения на ден работи добре за повечето здрави гальовни животни.

Как да избера правилната храна за котката ми?

Когато планирате времето за хранене на вашата котка, не си мислете просто „с колко трябва да храня котката си?“ също помислете какво влиза в храната, с която я храните. Знанието как да четете етикета на котешка храна ви помага да решите коя е най-добрата за вашия домашен любимец. Не забравяйте да погледнете отвъд само съставките и вземете предвид хранителните вещества, които те осигуряват. Вашата котка се нуждае от правилния баланс на протеини, мазнини и въглехидрати. Те също така изискват определени витамини и минерали, като калций, магнезий и витамин А.

котка се храниСнимка: iStock

Също така е добра идея да говорите с вашия ветеринарен лекар, за да разберете кой тип храна е най-подходяща за вашия котешки приятел. Наличието на ясна представа за здравето, теглото и нивото на активност на вашата котка гарантира, че избирате храната, която е най-благоприятна за начина на живот на вашата котка.

Котката ви обича ли лакомства? Уверете се, че лакомствата остават награда от време на време, а не нещо обичайно, което котката ви яде всеки ден. Приблизително 90% от дневния калориен прием на котка трябва да идва от добре балансирана котешка храна и 10% (абсолютен максимум) от лакомства. Ако котката ви се насища с лакомства, тя не получава балансираното хранене, от което се нуждае.

За да помогнете на вашата възрастна котка да остане здрава и активна, можете да използвате времето за хранене и като време за игра. Някои котки ядат само защото им е скучно, така че им дайте много възможности да поддържат ума и тялото си във форма!

Виж още