Как да хванем навреме бъбречно заболяване при котките

котка ветеринар Снимка: iStock

В ъпреки че хроничното бъбречно заболяване не може да бъде излекувано, то често може да се управлява в продължение на много години. Както при повечето заболявания, ранната диагностика и правилното лечение подобряват дългосрочната прогноза на мяукащия домашен любимец. В тази статия ще научим как да разпознаем възможно най-рано евентуално заболяване на бъбреците на котката ни.

Ранни клинични признаци на бъбречно заболяване при котките

Между 30% и 40% от котките на възраст над 10 години вероятно ще имат известни признаци на бъбречно заболяване. Въпреки тази висока честота, много собственици пропускат ранните симптоми, тъй като те обикновено са фини и неспецифични.

Едно от първите неща, които трябва да проследите е колко вода пие гальовния домашен любимец.

Dogsandcats.bg

За да увеличите шанса да хванете бъбречна недостатъчност рано, обмислете използването на купи за вода, които ви позволяват да прецените точно приема на вода. Може да изберете купа с ивици или дизайн, който предлага незабавен визуален „измерител“, за да можете да прецените консумацията на вода. Някои купи за котки предлагат измервателни линии, които могат да се използват за измерване на обема на консумираната вода. В противен случай, когато сменяте купата с вода всеки ден може лесно да определите колко вода е била котката ви.

котка ветеринарСнимка: iStock

Ако използвате воден фонтан, който е предпочитан от много котки, е по-трудно да прецените обемите вода само с поглед, но можете да използвате метода на мерителната чашка и при ежедневната си смяна на водата.

Проследяването на консумацията на храна също е важно за бързото идентифициране на липсата на апетит. Това може да бъде особено трудно, ако имате домакинство с няколко котки. Помислете за хранене на засегнатите котки в отделна стая или използване на автоматизирана хранилка, ако случаят е такъв. Както при консумацията на вода, воденето на дневник за сравнение във времето може да бъде полезно.

Разбира се, всички тоалетни трябва да се почистват ежедневно и трябва да можете да разберете дали тоалетната е по-влажна от нормалното. При домакинство с няколко котки проблемът е да се определи кой отделя повече урина, ако забележите повишена влажност в постелката. Най-добрият начин да направите това е да изолирате котките и да дадете на всяка собствена тоалетна.

Някои котки с бъбречно заболяване повръщат или имат необичайно лош дъх, но тези признаци не са толкова чести, колкото другите, изброени по-горе, и обикновено се появяват при котки с по-напреднало заболяване.

Време е за диагностика

През годините е постигнат напредък в диагностицирането на бъбречните заболявания при котки. Вашият ветеринарен лекар ще снеме задълбочена анамнеза и ще направи пълен физически преглед, включително кръвна картина и анализ на урината.

котка ветеринарСнимка: iStock

Основният анализ на урината може да покаже някои промени, показващи ранен бъбречен проблем. Специфичното тегло на урината, което показва колко добре вашата котка концентрира урината си, може да бъде ключ, както и оценката на протеина в урината. Неспособността за концентриране на урината и/или загубата на протеин в урината могат да бъдат индикатори за проблем с бъбреците.

Ако се открие протеин в урината на вашата котка, вашият ветеринарен лекар може да предложи измерване на съотношението креатинин. Креатининът е отпадъчен продукт, който обикновено се филтрира от кръвта от бъбреците и може да се натрупа в кръвта, когато бъбреците не функционират правилно.

Излишният протеин в урината може да бъде причинен от неща, които може да нямат общо с бъбречно заболяване. Например микроскопична кръв и бели кръвни клетки, открити при инфекции на пикочните пътища, могат да доведат до излишък на протеин в урината. И накрая, пробите от урина могат да бъдат замърсени от протеини, открити в околната среда и/или външните гениталии, ако пробата е получена чрез свободен улов или е събрана от чиста кутия за отпадъци, в която няма отпадъци.

Стандартният кръвен тест обикновено ще покаже някои промени, ако вашата котка има проблем с бъбреците.

Планове за лечение

За да се лекува мяукащия домашен любимец, се вземат под внимание две основни неща - поддържане на добро качество на живот и забавяне на прогресията на заболяването.

Насърчаването на приема на вода е жизненоважно. Поставете няколко купи с прясна, хладка вода на леснодостъпни места из къщата. Можете да добавите малко вода към храната на вашата котка или да преминете от суха към консервирана храна. Ако котката ви не е впечатлена от водата в храната ѝ, опитайте да добавите малко количество вода от консерва риба тон или пилешки бульон с ниско съдържание на натрий към водата й, тъй като това може да примами придирчивите котки да пият. За някои котки капещият кран или фонтанът за домашни любимци ги кара да пият повече.

Вашият ветеринарен лекар вероятно ще препоръча специална диета, която има по-ниски нива на протеини и фосфор от обикновената котешка храна. Ако случаят е такъв, въведете промяната на диетата постепенно, т.е.: 75% стара диета, 25% нова диета за четири дни, след това 50/50 за четири дни, след това 25/75 за четири дни. В този момент преминете към 100% от новата диета.

котка ветеринарСнимка: iStock

Ако котката ви е против, опитайте друга марка. Много марки и вкусове се предлагат както в мокрите, така и в сухите храни и повечето котки ще ядат поне една от тях.

Хроничното бъбречно заболяване е прогресивно. Докато ранната диагностика и лечение могат да забавят прогресията и да подобрят качеството на живот на котката, няма лечение.

Прогнозата за котки с това състояние зависи от ситуацията по време на диагностицирането. Колкото по-рано се открие заболяването - толкова по-добре.

Вижте още:

Основни проблеми със здравето, от които страдат Персийските котки

6 често срещани генетични заболявания, от които страдат котките

Виж още