6 често срещани генетични заболявания, от които страдат котките

оранжева котка Снимка: iStock

О свен че котките наследяват красота, изящество, красива козина или изумителни очи от своите родители, по същия обаче могат да наследят и някои генетични болести. В тази статия ще разгледаме шест често срещани генетични заболявания при котки, техните симптоми, кои породи са засегнати и как могат да бъдат предотвратени и лекувани.

1. Заболяване на долните пикочни пътища

Котките, които се диагностицират с това заболяване, имат симптоми като напрежение и болка при уриниране, често уриниране на малки количества или пропускане на тоалетната. Генетиката не е единствената причина за заболяване на долните пикочни пътища, но се комбинира с рискови фактори като стрес и затлъстяване. 

Лечението се съсредоточава върху облекчаване на стреса, обогатяване на околната среда, поддържане на чиста тоалетна, промени в диетата, увеличаване на консумацията на вода и понякога противовъзпалителни или други лекарства. Няма наличен генетичен тест за това заболяване.

котка ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Диабет

Диабет тип II е често срещан сред котешката популация като цяло, но се наблюдава, че по-често при Бирманските котки. Типичните симптоми на неусложнения диабет включват повишена жажда и уриниране и загуба на тегло въпреки добрия или дори повишен апетит.

Тъй като няма наличен тест, който да определи кои Бирмански котки са изложени на риск от развитие на диабет, се прилагат общите правила за превенция на диабета, като регулиране на теглото, насърчаване на упражненията и хранене с диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Лечението може да включва и инсулин.

3. Поликистозни бъбреци

Котките с поликистоза на бъбреците имат множество пълни с течност кухини (кисти) в бъбреците си. Кистите в крайна сметка стават толкова големи или многобройни, че котките развиват бъбречна недостатъчност, която има ранни симптоми като повишена жажда и уриниране, лош апетит, загуба на тегло и летаргия. Болестта е най-често срещана при Персийските и Хималайските котки поради „дефектен ген”, който присъства с висока честота при тези породи.

Налични са генетични тестове за мутацията, която причинява поликистоза на бъбреците. Разбира се, преди да се сдобиете с такава котка, можете да попитате развъдника да ви представи документ, че на родителите на котето е направен тест за заболяването. 

Лечението на котки, които страдат от поликистозни бъбреци включва промяна на диетата, прием на течности и различни лекарства според нуждите.

4. Сърдечно заболяване

Хипертрофичната кардиомиопатия (вид сърдечно заболяване) се причинява от идентифицирани генетични мутации при котки Мейн Куун и Рагдол. Котките, засегнати от това заболяване, за съжаление могат да починат внезапно или развиват сърдечна недостатъчност в ранна или средна възраст. Хубавата новина е, че лечението може да подобри качеството на живот на някои котки с подходящите лекарства и препоръки от ветеринарен лекар.

В допълнение - са налични тестове, които могат да установят заболяването, така че ако се сдобивате с някоя породиста котка - проверете с развъдника дали са направени необходимите тестове. 

5. Глухота

Белите котки със сини очи са много по-склонни да ослепеят, отколкото другите котки, поради генетична мутация, която засяга не само козината и цвета на очите, но и развитието на структурите в ушите. Любопитно е, че много мяукащи животни могат да имат този ген за глухота, но не при всички котки ще се прояви. Освен това бялата козина и сините очи могат да бъдат причинени от други гени, които не увеличават шансовете за глухота.

Обикновено породистите котки, които са бели, но с тъмно оцветяване около крайниците - муцуната, лапите или опашката не са изложени на опасност от глухота. 

6. Слепота

котка ветеринарСнимка: iStock

Известно е, че прогресивната атрофия на ретината е заболяване, което причинява слепота в средата до края на живота, има генетична причина при някои котки. Два гена са включени в породи като Абисинска, Сомалийска или Оцикет. Налични са тестове и за двата гена. За съжаление това заболяване не се лекува, но слепите котки могат да живеят абсолютно здравословен живот, ако се държат на закрито и не излизат навън.

Интересно е, че чистокръвните (породистите) котки са изложени на по-висок риск от генетични заболявания сравнение със смесените. Въпреки това, никое живо същество не е застраховано от болести. Това което можете да направите, ако държите да се сдобиете с конкретна порода котки е да проверите дали развъдникът е направил всички необходими генетични тестове, за да ви гарантира, че мъркащият приятел не е носител на някое тежко генетично заболяване. Това обаче не изключва цялостното здраве на мъркащите приятели, за което сте отговорни вие и начинът по който отглеждате гальовния си домашен любимец.

Вижте още:

Основни проблеми със здравето, от които страдат Персийските котки

4 проблема със здравето, към които са предразположени котките Мейн Куун

Глухи ли са белите котки със сини очи?

Виж още