Основни проблеми със здравето, от които страдат Персийските котки

персийска котка Снимка: iStock

П ерсийските котки са едни от най-старите и популярни породи в цял свят. Те са пухкави, очарователни, а благодарение на сплесканите муцуни - сякаш винаги изглеждат сърдито.

Тези приятели обаче, често са предразположени към някои състояния, а в тази статия ще покрием най-често срещаните такива.

1. Брахицефален синдром

Брахицефалният синдром (БЦС) е често срещан сред породите кучета и котки с плоско лице. Животните с плоско лице имат необичайно къси кости на черепа и това води до други промени в структурата на лицето. В някои ситуации, състоянието пречи на нормалното дишане. Поради по-тесните носни проходи или дихателни пътища, тези приятели получават по-нисък въздушен поток.

БЦС може да се диагностицира чрез физически преглед при ветеринар. Като цяло, повечето мъркащи приятели живеят с това състояние, но е добре да се следи от ветеринарен лекар. В някои ситуации, може да се наложат някои хирургични намеси, за да облекчат състоянието на котката.

Dogsandcats.bg

2. Хипертрофична кардиомиопатия

Котките с това положение имат необичайно дебели сърдечни стени, което кара кръвта им да циркулира по-бавно. Смята се, че е наследствено заболяване, тъй като е много по-често при определени чистокръвни котки, каквито са Персийците.

персийска коткаСнимка: iStock

Обикновено симптомите се проявяват само когато намаленото кръвообращение започне да причинява други проблеми, като сърдечна недостатъчност. Котките имащи този проблем могат да образуват кръвни съсиреци в сърцето си и да ги изпомпват към други части на тялото, което потенциално причинява животозастрашаващи запушвания на кръвта. Състоянието може да се диагностицира с помощта на ехокардиография, след което ветеринарният лекар може да ви помогне с необходимото лечение.

3. Поликистозни бъбреци

Едно от най-честите опасения за здравето на Персийците е наследственото състояние, наречено поликистозна бъбречна болест. Котките с това заболяване се раждат с малки пълни с течност торбички, наречени кисти в бъбреците. С течение на времето кистите растат, докато започнат да пречат на нормалната функция на тези органи. В крайна сметка това води до бъбречна недостатъчност. Състоянието се причинява от специфичен ген при Персийските котки, който учени са открили чрез кръвен тест. Няма лек за това лечение, но необходимите грижи и лекарства, могат да облекчат състоянието на гальовния спътник. Следете за симптоми на загуба на тегло, повръщане, пиене на много вода, летаргия, загуба на апетит.

4. Проблеми с очите

Поради плоските лица, очите на Персийците изпъкват по-далеч от главата им в сравнение с другите породи. Това, плюс необичайната форма на черепа им ги излага на риск от различни очни проблеми.

Някои специфични очни състояния Персийците са склонни да включват състояние, наречено ентропия, при което клепачите на котките се търкалят навътре и миглите им дразнят окото.

Персийците са предразположени и към язви на роговицата, които са наранявания на повърхността на окото. Много Персийци имат проблеми със слъзните си канали, причинявайки прекомерно сълзене и петна по очите. Повечето проблеми с очите се диагностицират с преглед и специфични тестове, направени от ветеринарен лекар.

5. Зъбни заболявания

персийска коткаСнимка: iStock

Формата на лицето на Персийците ги прави по-податливи и на проблеми със зъбите. Понякога тези приятели изпитват трудности да вкарват храна в устата си, защото лицето им е прекалено плоско. Това им помага да натрупват голям брой бактерии по зъбите си и съответно имат нужда от честа грижа.

6. Кожни заболявания

Специфичните генетични мутации правят Персийците по-податливи на заразяване с трихофития, което е гъбично заболяване. Те също така са по-застрашени от кожни заболявания поради дългата си, гъста козина.

Повечето кожни заболявания, включително трихофития, се диагностицират чрез специфични лабораторни изследвания. Въпреки че тези състояния обикновено са лечими, това може да бъде дълъг и упорит процес. За да направят нещата по-сложни, Персийците могат да предадат трихофития на своите хора, което е особено сърбящ и неприятен „подарък“.

Как да се погрижите за здравето на Персийската си котка

Един от най-основните проблеми на тези приятели са поликистозните бъбреци. Хубавото е, че обикновено развъдниците би трябвало да тестват родителите и след това бебетата за този ген. Преди да се спрете на Персийско коте, можете да попитате дали му е направен този генетичен тест и какво е състоянието на родителите му. Обикновено е необходимо само един родител да бъде носител, за да го предаде на бебетата след това.

Докато вашето коте расте, уверете се, че сте усърдни за годишните им посещения при ветеринарен лекар и превантивните грижи. Много от тези здравословни проблеми са по-лесни за лечение, ако бъдат хванати рано, така че рутинните прегледи при ветеринар ще спестят много грижи на вас и мъки на гальовния домашен любимец.

Вижте още:

Защо котката ми хърка

8 породи котки с пухкава, буйна козина

Виж още