Как да изберем правилните консумативи за лъскава и красива козина на котката

разресване на котка Снимка: iStock

К ато родител на домашен любимец искате да поддържате гальовния котката си чиста, безупречна и да изглежда добре, нали?

Наличието на подходящи инструменти за грижа за козината на котката е от съществено значение, за да имате елегантен мъркащ приятел. Въпреки че котките са педантични „самоподстригвачи“ и работят усилено, за да се поддържат чисти, те се нуждаят от помощ от своите хора, за да ги поддържат във върхова форма.

Разресването и подстригването на козината е нещо повече от поддържане на котката ви да изглежда добре. Редовната грижа за козината на вашата котка също ще ви помогне да следите нейното здраве. А подстригването на вашата котка може дори да помогне за минимизиране на котешки здравословни проблеми, като храносмилателни проблеми, причинени от космени топки.

разресване на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Освен това, редовното четкане премахва мръсотията, мъртвите косми и пърхота, всички от които допринасят за нездравословна кожа, и предпазва котката ви от сплъстена коса, която е неуправляема, в който момент ще ви е необходима помощта на професионален грумър. Четкането също помага за премахване на разхлабената коса в контролирана среда, която можете лесно да изхвърлите, вместо да я намирате залепнала за мебели, дрехи и други места из дома.

Тъй като една четка не е подходяща за всички котки, може да е трудно да разберете от какво точно имате нужда и защо. Има много продукти, от които да избирате, така че в тази статия ще ви помогнем да изберете правилната четка за мъркащия ви спътник.

Четки и гребени за котки

Всички котки имат нужда от четкане, дори и късокосместите, но не всички котки обичат да бъдат четкани. Ако някога сте били одраскани, докато се опитвате да се погрижите за козината на котката си, знаете, че това е вярно.

разресване на коткаСнимка: iStock

Изборът на правилния инструмент за типа козина на вашия космат приятел е първата стъпка към успешното разресване. Винаги четкайте или разресвайте в посоката, в която расте косата.

За котка с къса козина, веднъж седмично използвайте гребен с фини зъби, за да отстраните всякакви остатъци, като започнете от главата и надолу през опашката. Металният гребен работи добре, но както при всеки инструмент за разресване, правете нежни движения, за да избегнете дискомфорт или нараняване. Когато приключите с разресването, продължете с четка за котки с мек косъм, за да отстраните всички разхлабени косми.

Разресване на дългокосмести котки

Грижата за козината на дългокосместа котка изисква малко повече поддръжка на всеки един до три дни, но усилията си струват. Започнете с краката и корема, като се придвижите към главата, като използвате гребен с широки зъби, за да разхлабите възлите.

За дебели, пухкави опашки, може да опитате следвана стратегия - да разделите опашката по средата и внимателно да разресвате козината от всяка страна. Всякакви сплъстявания в козината често могат да бъдат изрязани внимателно с помощта на ножица.

Четките също са добър начин да направите козината на вашата котка хубава и мека. Тъй като четките не дърпат козината толкова, колкото гребените, вероятно котката ви ще се наслади малко повече на изживяването. Всъщност някои котки може да реагират благосклонно на това, тъй като осигурява същия комфорт и усещане, както когато ги галите.

разресване на коткаСнимка: iStock

Други грижи за козината на котката

В допълнение към грижата за козината и другата рутинна поддръжка за вашата котка включва миене на зъбите, подрязване на ноктите и къпане (в случай, че се налага за вашата котка). Както при разресването на козината, важно е да започнете бавно и да работите с темпо, което е удобно за вас и вашата котка.

Най-добре е да привикнете котката си към рутинна грижа, когато е коте, но никога не е късно да започнете с мъркащи приятели от всички възрасти. Започнете постепенно, само няколко минути на ден, докато вашето мъркащо приятелче се почувства удобно с инструментите. С време и търпение ще имате добре поддържана котка и процесът ще се превърне в релаксиращо и приятно изживяване за свързване за двама ви.

Виж още