Как да изсушим козината на котката след баня без да бъдем надраскани

Котка къпане Снимка: IStock

К олкото и да не искаме, може да дойде моментът, в който трябва да изкъпем мъркащия домашен любимец. При дългокосместите котки понякога е необходимо, тъй като това помага за по-ефективното премахмане на мъртвата козина и намаляване на повръщане поради космени топки. Дори и късокосместите представители могат да се нуждаят от някоя баня, ако са се изцапали или имат нужда от помощ.

Къпането и сушенето на козината след това, могат да бъдат голямо предизвикателство за стопаните и често могат да приключат с множество драскотини. Как да го избегнете и да направите сушенето по-щадящо за вас и за котката ви, ще научим сега!

1. Вижте нещата от гледната точка на вашата котка

Не забравяйте, че гальовният домашен любимец ще премине през нещо стресиращо и страшно, особено ако не е свикнал да се къпе. Разбирането защо вашата котка е толкова разстроена ще ви позволи да бъдете по-съпричастни към ситуацията.

Уверете се, че сте избрали стара кърпа, която да използвате. По този начин няма да се притеснявате дали котката ви ще съсипе любимата ви хавлия от страх. 

Dogsandcats.bg

2. Разстелете кърпа до ваната или мивката

Оставете котката си да излезе сама от ваната. Ако тя е твърде шокирана от банята, можете да ѝ помогнете, но ако я оставите да излезе сама, това ще ѝ помогне да се почувства така, сякаш има свобода на избор в ситуацията и ще ѝ попречи да се почувстват твърде объркана. 

3. Поставете котката си върху кърпата и я увийте

Котка къпанеСнимка: IStock

Увийте нежно мъркащия домашен любимец като бурито, за да можете да го подсушите. Това също ще помогне да избегнете неговите нокти. Дръжте котката си плътно до тялото, увита в кърпата. Не започвайте да я търкате, както правим с нашата коса, за да я изсушим, тъй като това ще я изплаши. Вместо това просто седнете с нея в скута си и я дръжте нежно, за да ѝ помогнете да се успокои. 

4. Подсушете внимателно козината

Стиснете леко вързопа кърпа, за да премахнете водата от козината, но не твърде силно. Можете да я разтъркате с леки, нежни движения. 

5. Заведете котката си в топла стая

По същия начин, по който на нас ни става студено след баня, така и гальовните животни имат нужда от топлина след като са били намокрени. Погрижете се котката ви да бъде в топла стая, близо до парно (ако е зима) или на слънце. Поставете и мека кърпа или одеяло, където мъркащият приятел може да легне, за да може постепенно да изсъхне. 

Трудно е да си представим котка, която се къпе, но това се случва понякога. Така че, най-добре е да подготвите мъркащия приятел и да направите процесът възможно най-спокоен. 

Виж още