Как да помогнем на котка, която накуцва

Котка превързана лапа Снимка: IStock

М оже да се случи мъркащия домашен любимец да започне да накуцва, като причините за това обикновено варират. Дали е травма от удар или външно тяло, което е заседнало в лапата и трябва да премахнете, със сигурност ситуацията не е приятна и трябва да ѝ се обърне внимание, а прегледът при ветеринар е задължителен. 

При някои наранявания на лапата (например раничка) можете да реагирате с компреси и повече почивка за вашата котка, докато в други ситуации - ще се наложи по-сериозно лечение предписано от ветеринар. Нека да разгледаме какви са възможностите и как да помогнем на мяукащия спътник, който накуцва. 

Прегледайте внимателно котката си

Обърнете внимание на мяукащото приятелче и начинът, по който накуцва. Опитайте да откриете източника и причината - раничка, подутина или нещо, което не изглежда както трябва. Ако знаете, че котката ви е играла и се е наранила, защото е скочила накриво от голяма височина - причината е ясна. Но ако нямате представа какво може да се е случило и изведнъж забележите, че гальовният спътник накуцва - със сигурност ще трябва да разберете защо. 

  • Чужди предмети

Ако котката ви има дълга козина, може да е малко по-сложно да откриете източника на болката, особено ако става дума за някакъв предмет или рана. Все пак, опитайте се да опипате мястото или поне да откриете източника на болката. Ако мъркащият приятел се противи и видимо изглежда, че изпитва дискомфорт когато докосвате конкретно място - може би това е източникът на болката.  

Dogsandcats.bg

Котка превързана лапаСнимка: https://www.istockphoto.com/photo/closeup-of-bandaged-paw-gm1248296175-363557153?phrase=Cat Limp Injuries

  • Счупен или разкъсан нокът

Котките точат ноктите си върху предмети, за да премахнат външните обвивки на ноктите и да разкрият гладките, остри повърхности под тях. Котка, която страда от разкъсан или счупен нокът на някоя от лапите - ще накуцва. В някои тежки случаи когато мяукащият домашен любимец се е наранил по-сериозно, може дори да има и кървене. В такава ситуация - притиснете нежно кървящото място с чиста кърпа и заведете гальовния домашен любимец на ветеринарен лекар. 

  • Травма на меките тъкани

Навяхвания, разтежения или разкъсвания на мускулите се появяват при някаква травма. Всички тези наранявания се виждат когато мяукащия домашен любимец започне да куца. Ако котката ви трепне, когато докоснете определена част от крака й, и е скована, но не проявява други признаци на болка, тя най-вероятно има травма, която е по-дълбока. Топли компреси и почивка могат да излекуват тези наранявания, но със сигурност ще трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар, който ще прегледа животинчето и ще ви даде инструкции за лечението.

Силно накуцване

Ако котката ви накуцва силно, не може да понесе тежестта на крака си или изпитва болка, незабавно потърсете ветеринарна помощ. Това може да са признаци на счупена кост, скъсани връзки или изкълчени стави, които изискват медицинска помощ възможно най-скоро.

При всяка травма, болка или неразположение, което виждате в гальовния спътник - винаги е добре да го заведете на ветеринарен лекар. Особено ако става дума за нещо, което досега не се е случвало на котката ви и не сте сигурни как да подходите. В никакъв случай не бива да правим експерименти, а да действаме спрямо препоръките на лекар. По този начин може да сме сигурни, че сме на правилния път и котката ни ще се излекува скоро, за да може да  продължи да прави пакости у дома!

Виж още