Как да накараме болната си котка да яде в 5 лесни стъпки

Котка суха храна Снимка: iStock

Н а никой собственик на домашен любимец не е приятна ситуацията, в която животинчето се разболее. Все пак, тези космати приятели са много важна част от нашето семейство и със сигурност искаме да направим всичко възможно, за да се почувстват добре възможно най-скоро.

Ако котката ви е болна, може да страда и от намален апетит, по същия начин, по който това се случва и на нас, хората. Докато ние отлично знаем, че трябва да се храним докато сме болни, въпреки че нямаме желание, при домашните любимци това е много по-сложно, тъй като не можем вербално да им обясним това. Именно поради тази причина, трябва да използваме други методи, за да стимулираме котката да хапне.

Важно е да не позволявате на мъркащия домашен любимец да избягва храненето повече от два дни, тъй като това вече е опасно за живота му. Затова трябва да сме въоръжени с важна информация, а именно - мяукащите животни се хранят въз основа на миризмата. Ако котката ви не усеща вкусният мирис на храната - тя може да откаже да се храни. Все пак, има начини, по които можем да накараме котката си да хапне, дори и когато не се чувства добре. 

Котка празни купи хранаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg
  • Стъпка 1: ветеринарен лекар

Първото нещо, което трябва да направите е да се консултирате с ветеринарен лекар. Заведете гальовния домашен любимец на преглед, за да разберете какво не е наред със здравето му. 

  • Стъпка 2: мокра храна

Опитайте с консервирана храна, която знаете, че котката ви харесва. Можете дори за няколко секунди да я затоплите в микровълновата печка, за да замирише по-силно и да привлечете мяукащия домашен любимец.

  • Стъпка 3: опитайте с лъжица или спринцовка

Котка се храни със спринцовкаСнимка: IStock

Попитайте в зоомагазина или ветеринарния лекар за спринцовка, която може да ви помогне при хранене. Лъжицата също е вариант, ако виждате, че работи. Можете да вземете мокра храна с повече бульон и да изтискате известно количество в устата на мяукащия домашен любимец. Подходете внимателно и не притискайте котката си. Оставете я да опита храната, да преглътне и след това продължете. Може да бъде бавен процес, но ако това е единственият начин да нахраните мяукащия спътник - нямате много избор.

  • Стъпка 4: експериментирайте с храни

Опитайте различни храни. Котките обожават миризмата на риба тон и малко от тях остават безразлични към нея. Не забравяйте и сухите храни - на пазара можете да откриете огромно разнообразие от храни - сухи или мокри - които да са коя от коя по-апетитни. Опитайте различни видове, докато стимулирате апетита на мъркащия приятел. 

  • Стъпка 5: лакомства

Знаем, че не бива да се прекалява с лакомствата, тъй като те съдържат предимно въхлехидрати и по-малко протеини, но ако котката ви отказва да се храни с котешка храна - можете да я “съблазните” с малко лакомства. Можете да приготвите и някоя човешка храна, която знаете че е безопасна и котката ви харесва - тиква, броколи, картофи или месо, сготвено без сол и подправки. 

Макар че може да е труден процес да накараме котка, която е болна да хапне, не бива да се отказваме. Следвайте препоръките на вашия ветеринарен лекар и експериментирайте с различни храни, вкусове и вид храни. Със сигурност ще успеете да откриете нещо, което е вкусно за вашата болна котка.

Виж още